Actualitate

Prefectul Mica Oprea: Oamenii vin la lucru să-mi analizeze mie conduita sau să-și facă datoria?

”După părerea mea, un pic, acum operează dictatura funcționarului. Adică trebuie să faci ce spune el. Nu cred că așa trebuie lucrat. Aparatul este în slujba Prefectului să-l ajute să-și îndeplinească atribuțiile, nu invers”, a declarat într-un interviu televizat prefectul Mica Oprea, în care a abordat și problema fluctuației de personal din instituția pe care o conduce.

”Eu conduc această instituție. Le-am cerut (angajaților Instituției Prefectului -n.r.) să respecte legea și să aducă la zi tot ce nu era făcut până acum. Nu știu cât o să rămân în instituție și nu am venit cu gândul nici să plece lumea, nici să rămână, dar am spus că trebuie respectată legea, iar pentru documentele care mi se prezintă la semnat trebuie să mi se dea o explicație legală și să fie motivate. Deci așa ca o paranteză spun că mulți dintre colegii mei au avut impresia că eu vin aici să îmi pună un pix în mână și să semnez. Nu știu de ce. Probabil trebuiau să cunoască faptul că, în viața mea, eu am semnat multe acte importante. Nu vreau să jignesc pe nimeni. Că am fost jignită de prieteni din ghilimele. Eu am fost o profesionistă toată viața. Mi-am făcut datoria, am avut șefi și am colaborat cu angajații ca să ne îndeplinim ceea ce am jurat că vom rezolva: problemele cetățenilor. Nu am venit aici ca să iau un salariu și ca să fac pe nu știu ce… Trebuia să se știe că un funcționar pregătit este unul care cunoaște legea, care nu așteaptă să îl atenționez eu că la termenul respectiv trebuie să dea răspuns. Am instituit sistem de monitorizare, de soluționare a petițiilor, a termenelor la instanțele de judecată, a informațiilor pe Legea 544, pentru nu era. Eu sunt obligată să răspund în termene. Sunt lucruri pe care le-am respectat toată viața și nu pot acum să mă dezic de ele. Cei care au plecat a fost opțiunea lor. Nu am făcut o statistică pentru că nu mă interesează. Au și venit, au și plecat. Activitatea a continuat. Nu e nicio tragedie. Nu poți să obligi pe nimeni dacă nu vrea să lucreze într-un anumit fel să nu aibă altă opțiune. Eu nu am venit să le cer nici să fure, nici să nu-și facă treaba și nici să nu studieze ce au de studiat.

Eu am așa o problemă de conștiință: dar de ce vin oamenii la lucru? Să-mi analizeze mie conduita sau să-și facă datoria? E o problemă care mă preocupă demult. Am lucrat și la Primărie … Totuși, oare nu ar trebui pentru salariul pe care îl primim să ne facem treaba? Nu ar trebui să fie responsabili? Că nu lucrează pentru mine. Lucrează pentru cetățenii din județul acesta, pentru semenii lor. Trebuie să închidem subiectul acesta că unii sunt buni și alții răi. Nu cred lucrul acesta.

Eu nu am crezut că vin la Prefectură să fiu obligată să semnez și să nu pun nicio întrebare pentru ceea ce semnez. Nu mi s-a mai întâmplat până acum să-mi spună cineva: Dar de ce nu semnezi? Ce nu îmi convine? Acesta este mod de abordare? Să fiu obligată să semnez ceea ce mi se pune în față și să nu întreb nimic. De ce e așa? De ce nu e așa? Asta mi s-a întâmplat aici încă din prima zi. Și am spus: arătați-mi vă rog unde scrie! Sus la Consiliul Județean lucrurile erau altfel, aici sunt altfel și vreau să știu… Semnați! Păi cum? După părerea mea, un pic, acum, operează dictatura funcționarilor. Adică trebuie să faci ce spune el. Nu știu dacă e corect sau nu, dar nu cred că așa trebuie lucrat. Știi, nu știi, trebuie să semnezi. Aparatul este în slujba Prefectului să-l ajute să-și îndeplinească atribuțiile, nu invers. Ceea ce încearcă unii să spună este că ei sunt mai mult decât prefectul. De aici atitudinea oarecum … Fără corectitudine, fără responsabilitate, fără competență nu poți să acoperi atâtea atribuții pe care le are prefectul”, a spus ea.

Mica Oprea s-a referit și la colaborarea cu cei doi subprefecți, Ioan Zăgrean (PNL) și Decsei Atilla (UDMR).

”Eu nu sunt dictator, nu conduc autoritar. Sunt un om de echipă. Echipă am făcut și la CJ, și cu conducerea, și cu aparatul, deși rezistența la schimbare e foarte mare în orice instituție. De fiecare dată când am întrebat de ce sunt lucrurile așa, la ce s-au mai gândit, mi se răspundea: Așa s-a mai făcut! Cutuma nu poate ocoli legea. Rolul meu este să asigur respectarea legii, nu să perpetuez cutume. De când am venit aici, am lucrat în echipă și am discutat toate lucrurile importante și din județ, și din aparat. Eu nu vreau să acaparez competențele nimănui. Așa lucrăm și acum. Am procedat la delegarea atribuțiilor ambilor subprefecți – după lege – deși am înțeles că, în alte județe, nu s-a făcut la fel. Domnul Zăgrean are și calitatea de ordonator de credite. Le-am delegat subprefecților conducerea unor comisii. Din punctul meu de vedere, nu am nicio problemă în colaborarea cu dumnealor, chiar dacă nu am nicio experiență în domeniul politic. Și nu o să am niciodată fiindcă nu este acesta obiectivul meu în viață. Dacă doream, puteam activa de când eram tânără. Noi facem o echipă în primul rând ca oameni și prin prisma funcțiilor pe care le ocupăm ca să rezolvăm problemele oamenilor”, a spus Mica Oprea.

Întrebată și despre fluctuația purtătorilor de cuvânt, prefectul a spus: ”Nu cred că opinia publică este interesată de ce persoane s-au perindat pe la Cancelaria Prefectului. Nu cred că interesează, sincer. Aceste persoane se angajează pe încredere și aceste persoane trebuie să înțeleagă care e rolul prefectului, ce are el de făcut și ce trebuie să comunice opiniei publice. Nu sunt angajații mei personali. Asta trebuie să facă ei. Au plecat, nu au plecat, nu e nicio tragedie. Nu am niciun sentiment de vinovăție pentru asta. Nu trebuie să explic dacă o persoană face față sau nu. Ritmul a fost foarte alert, într-o perioadă au fost foarte multe activități. Nu aș mai dezvolta acest subiect. Gândiți-vă la alte echipe care au fost aici și cu ce au contribuit ele la bunul mers al județului de la Cancelarie. Cu ce au contribuit cancelariile trecute la bunul mers al județului? Toată lumea e în evaluare, și eu sunt la Minister, nu am idei preconcepute despre oameni. (…) Eu nu încalc legea”.

32 comentarii

 • Stimată „doamnă”, nici nu știu de unde să încep. Că nu ai mai avea ce căuta într-o poziție publică, având în vedere că beneficiezi și de pensie, asta e deja în apanajul nesimțirii voastre, a politrucilor de mucava. Matale încasezi dublu beneficiu din partea statului, atât pensie, și cu siguranță nu e mică deloc, plătită din fonduri publice, dar și de salariu, plătit tot din fonduri publice. Hai să zicem că trecem și peste acest aspect, deși nu ar trebui să o facem, dar, mărturie stau persoanele care au avut de a face cu dumneata, comportamentul matale este unul suburban, mizerabil și de netolerat, mă refer la comportamentul avut în raport cu subalternii și colegii dumitale. Cred că jignirile, apelativele pestrițe atribuite celor din subordine, dar și aerul de superioritate afișat de matale, credeți-mă, nu au nimic de a face cu comportamentul și educația unei persoane civilizate, așa cum vă pretindeți. Cred că pregătirea profesională, calitatea intelectuală și modul de lucru în raport cu cei din jur trebuie să se înscrie într-o conduită și ținută umană ireproșabilă. Unde mai pui că doamna este sau se pretinde și mare creștină. Dacă așa trebuie să se comporte un bun creștin și dacă așa arată creștinismul, pardon, atunci înseamnă că înțeleg eu greșit noțiunea de creștinism și bun creștin. Să nu fiu înțeles greșit, exigența este un aspect foarte util în orice domeniu, dar comportamentul suburban nu este de tolerat nicăieri. Din punct de vedere profesional, acestei doamne nu-i pot fi reproșate tare, însă din punct de vedere uman, comportamental, caracterial și de relaționare cu semenii, credeți-mă, este de nerelaționat cu ea. Susțin exigența, profesionalismul, corectitudinea, dorința continuă de perfecționare, seriozitatea, dar nu susțin golănia, comportamentul desuet, mârlănesc și mârșav. Profesional, să fim corecți, doamna e bună, dar uman și comportamental, este de nelucrat cu ea. Apropo, ar fi cazul ca doamna să mai meargă să-și pape liniștită penzia și să-i mai lase și pe cei tineri să se afirme. Este plin sistemul public doar de „tutancamoni”, inși care nu se mai dau pensionați! Unde pui că mulți încasează dublă remunerație de la un stat acaparat de corupție, mafioți și grupuri de „jmekeri”. Distinsă „doamnă”, colegii dumneavoastră și subalternii nu sunt animale, ci semeni de ai domniei voastre. Lipsa majusculelor pentru pronumele de politețe utilizate a fost cu intenție!… Nu cred că este un om sănătos la cap care să fi avut de a face cu „doamna” și să aibă cuvinte de laudă la adresa ei. Bine, cu excepția celor care o tot plimbă prin funcțiile publice. Or ști ei de ce!…

  143
  8
  • Apropo de profesionalism…. dacă 40 de ani faci aceiași munca ar fi culmea sa nu mănânce pe pâine Codul administrativ și alte Legi. Nu are Codul etic și cel uman actualizat!

   87
   6
 • “Doamna de fier” ….Da! subalternii trebuie sa-și evalueze șeful, și mai ales să-i condamne apucăturile și limbajul de “gang”, cu ei lucrezi stimata doamna și ei te țin in spate, altfel nu ai exista! Nu ca ești un dictator…, ești un om in primul rând inabordabil. Dacă nu era Răducu nu pupai scaunul si erai doar o pensionară care pe strada umblai cu capul jos! Toată lumea știe ca faci orice instituție unde ai călcat , o chestie pe persoana fizica și umilești in ultimul hal funcționarii care încearcă sa-ți arate altcumva o situatie. Mie mi-ar fi rusine maximă. Lasă-ne ca îți spun eu adevarul: NU Te SUPORTA NIMENI! când mai mergi la biserici, fa o cruce și cere-i lui D-zeu sa-ți dea putere să duci pensia și salariul.

  87
  6
 • Din câte înțeleg au fost anumite presiuni, poate chiar de natură politică, de a semna documente oficiale care pot însă genera acte juridice ulterioare de contestație. Dar pe eșaloanele politice inferioare plus la nivelul politic există deja obediența asumată plus un consens, că o problemă trebuie tratată într-un anumit mod. Însă la nivelul Dnei Oprea, care are cunoștințele /competențele necesare acumulate pe parcursul timpului situația nu e clară juridic, există deja un punct de vedere că deciziile agreate politic nu pot fi justificate legal..de acolo atitudinea dânsei , nu vrea să-ști riște libertatea individulă.
  Ori dacă e să privim sistemic…e o situație paradoxală, un om provenind din sistem care a beneficiat cu timpul de el , de o manieră perfect legală..deși poate nu tot timpul de o manieră morală (legal nu e egal moral..cel mai simplu exemplu , reangajarea cuiva care beneficiază deja de o pensie pe o poziție bine renumerată când ar exista alți candidați mai tineri și la fel de bine sau mai bine, pregătiți teoretic ).. , realizează că același sistem pe care cu timpul l-a consolidat din interior, are limitele lui, iar acum refuză să implementeze soluții decise de către alții.
  Însă pentru oricare observator, din orice perspectivă etică deontologică pentru a trage o concluzie cât mai obiectivă, dincolo de declarația aparentă de respectare a legilor și legalității ar trebui să avem:
  1. Obiectul documentelor menționate, cu transparență pe cauze …adică la ce se aplică documentele..pentru a decide , funcționarii au fost puși la rândul într-o poziție nesutenabilă legal dar imposibilă de nerespectat ierarhic..situația lupul care strigă lupul la oi..
  Bănuiesc că fiind vorba de Perfectură e vorna de a semna o formă de transfer de proprietate a unor clădiri-imobile din posesia unei autorități de nivel național la oltă autoritate locală ..s-a luat decizia politic într-un partid dar probabil contravine dorințelor celuilalt partid. Să zicem Sala Poivalentă. Aici Dna Oprea ar avea obligația să o spună public…că nu-și folosește autoritatea împotriva regulilor democratice..pentru că ar inversă prezentarea cazului..ar fi mai degrabă un refuz de natură politică prin prisma colaborării poziției anterioare în CJ deci a favoriza poziția unui partid care i-au oferit o poziție cu avantaje salariale + plus.. substanțiale
  Soluția e simplă, decizie mai sus decât dânsa la nivel de Premier ..Prefectura , în urma discuției la nivel politic în coaliție
  Sau decizia personală..retragerea din activitate a dânsei ca și decizie personală, dacă e în incompatibilitatea de acțiune cu Legea..
  Deci până nu cunoaștem miza..declarațiile nu valorează mai mult decât una politică..nivel declarativ toți luptă pentru cetățean..dar nu e mai important să vedem cum ar profita cetățeanul?

  27
  4
 • Din punctul de vedere al unei trecactoare care nu a relationat in viata ei cu doamna, mi se pare absurd sa se aude pe geam urelete de genul: „Handicapatelor! Nu sunteti in stare de nimic, nu sunteti bune de nimic!” Mi se pare absurd sa performezi intr-un mediu de genul. In conditiile acestea de lucru, un functionar nu o sa se poata concentra sa isi faca treaba, pentru ca va fi mereu stresat daca va urma domnisoara la el sau nu, sau modul in care va injosi acel functionar public.
  Ar fi vremea ca oamenii de genul sa isi revizuiasca comportamentul fata de subalterni, sau daca nu se poate sa isi faca bagajelul si sa se duca acasuca. Asemenea comportamente nu sunt de tolerat!
  Unele dintre aceste personaje, pentru nu ca doar domnisoara are asemenea comportamente, doresc cumva sa copieze atitudinea lui Radu Moldovan, insa fac o greseala, Radu Moldovan nu jigneste si nu isi injoseste angajatii, ii pune la lucru intradevar intr-o forma mai stricta, dar niciodata nu a jignit angajatul public.

  56
  5
  • Dacă e forma de interacționare cu subalternii care deranjează..putem trage simplu concluzia.că este o persoană extrem de competentă dar un gestionar extrem de prost..nu ştie să folosească modelul de leadership mobilizator , merge pe o mentalitate de „strivire” a persoanelor din ordine..e anormal. Fiecare om are limitele.sale, trebuie I se ofere sprijin pentru a evolua, inclusiv dnei Opera .ar putea beneficia de un curs de consiliere pe partea de interacțiune cu oamenii. Nu trebuie să se practice hârțuirea psihologică pentru a scoate ce e mai bun din oameni..e non-sens.Pe de altă parte, respectarea termenelor, a procedurilor a Legilor de către funcționari e la fel de importantă, faptul c se cere responsabilizare din partea unui şef..e normală atât timp cât se respectă persoana
   Deci…de văzut

   19
   3
 • Nu o mai ‘nervati pe duamna ca odata il ia secretar pe sensei ca numa bine e apolitic acum.O invata ce i lipsea pana acum sa va dea niste picioare in cap.

  37
  6
  • Stimată „o cunoscută”, mai bine zis o necunoscută fiți mai atentă cu conjugarea verbului „a fi”, vă citește șefa și „colac peste pupăză” angajează un lingvist în instituție.

   3
   2
 • Dați un click, pe CV-ul doamnei Mica Oprea, adăugați patruzeci de ani de experiență și vedeți ce vă iese. E impresionant! Că nu stă cu colegele la cafele, e ok,că le cerea colegelor din primărie să-și facă curat în sertarele birourilor iar e bine. Eu nu o cunosc pe doamna, dar ii doresc multă sănătate și putere de muncă!

  29
  55
  • Domnisoara arendas a primit prefectura in arenda ?Sa vorbeasca cu familia ei la modul la care o face.Are la indemana mijloace cicilizate si legale cu care sa sanctioneze functionarii care nu isi fac treaba.

   19
   6
 • Mai aveti un pic de rabdare ca va pune pesedeeu prefecta pe domnisoara care a fost pe la adi gunoaie ,primaria Sieu si apoi la oficiul de pakanele,pupila lu’ domnu’ viitor sef sau pip..la ,ca tot aia e.S a ,,rodat” in timp record prin institutii si uat uri deci are expertiza necesara.No atunci ,cartofi prajiti si muzica usoara prin prefectura daca asa vreti.Nici cu domnisoara nu e in regula ,sa injure toata ziua ca grajdarii.Sau daca va veni penaleul ,depinde cum va joaca precum la barbut,coalitia,poate il pune prefect pe ,,fratemeleu” cu mandat special si la directia judeteana de cultura sau pe duamna ,fina,cantareata ,cometa de la casa de sanatate.Aveti variante stati linistiti.

  26
  3
 • Felicitari domnisoara Prefect pentru modul in care conduceti institutia.
  Se vad rezultatele in cele cateva luni de cand activati in aceasta functie.
  Continuati munca si puneti pe jar tot aparatul prefecturii pentru ca se cam freaca menta pe acolo.
  Din cate inteleg puneti presiune mai mult pe doamne si domnisoare. Partea masculina din prefectura pare ca are un alt statut. E adevarat ce se aude prin micul burg?

  20
  36
  • @Jon: cel putin domnisoarele care au fost luate in vizor si imp…laite de catre doamna prefect au parasit institutia. Oricum ele puteau fi gasite de la 8-12 la seconduri si dupa 12 la meniul zilei pe undeva. Pentru cetatean e un mare +

   23
   14
 • Domnișoara are aparatul în slujba ei, cine nu execută e radiat urgent. Atâta a găsit pesedeul în ogradă, nici Dolha de la penele nu a fost de nici o culoare. Resursa umană în politică e deficitară și pun și partidele ce pot în funcțiile publice.

  25
  4
 • Porecla vine mai degrabă de la faptul că e dura și rea nu neapărat de la calități, dar multi nu știu asta…))

  29
  3
  • Sa vorbești urat cu angajații și să te impui că pe moșia ta este doar un abuz și multă prostie.
   Sa jignești că la ușă cortului ori de câte ori ai ocazia și să te crezi ‘domnisoara de fier’ a județului trebuie sa te numești Mica.
   Adică ești mica și trebuie să opreSTI

   25
   3
 • În toate instituțiile de stat există cel puțin câte o „doamnă „de acest fel, care se comportă ca la ele pe moșie. Frustratele,au impresia că cineva trebuie să le suporte zilnic nemulțumirile, tonul ridicat și jignirile.Să vă fie rușine!!

  31
  7
 • Desfid toți deștepții anonimi care pot să dea un exemplu de mare realizare a omniscientei doamne de fier ( de fier în întregime ca o statuie, sau doar o parte ) – să o facă .
  Personal nu cunosc nicio urmă istorică a marii treceri a doamnei.
  Potrivit părerii majorității celor ce o cunosc – a lăsat în urmă doar dezbinare, intrigi și ură.
  S-au bucurat foștii subordonați când a plecat ea mai tare decât când a plecat Ceaușescu.
  Și nu era toți mai proști ca dânsa.

  27
  4
 • Parafrazând pe desfidătorul sub acoperire „George” mai este loc și de analiză obiectivă, fără patimă sau orgolii. Comentarii așa caustice citeam pe vremuri în defunctul ziar, subțire, de scandal -Atac de Bistrița… Am ajuns de unde am plecat. Fiecare încearcă să se salveze pe persoană fizică. Cu empatie, toleranță și diplomație se poate lucra cu orice șef dacă-ți faci datoria și este profesionist. Dar pe acolo se învârt și specimene căptușite cu probleme personale, parada modei, cochetării, șuete… tăietori de frunze la câini. Fosta conducere era ca „apa sfințită” și atmosferă de cenaclu literar… . Domnișoara Prefect, multă sănătate și mergi mai departe cu respectarea legilor, fără încredere în politicieni… Pe ici, pe colo, un zâmbet în plus, empatie cât se poate, mai este loc.

  13
  24
 • Spor in toate domnisoara PREFECT , dati in ei ca in tolu plin de praf, iar ce zice lumea sa nu va doara nici in cot ca uite cum reactioneaza emotional si unii cititori de dragul orgasmului produs atunci cand ataci cu cuvantul si gandul toxic.
  asa trebuie sa fie sefii de institutii intru-un stat semi esuat plini de corupti si cu institutii decorative.
  Eu as instala si cate o boxa ingusta pentru arestul sever in timpul programului si cel care nu isi face treaba sa nu isi bea cafeluta invartindu-se pe scaun ci in picioare doua pana la opt ore la arestul institutiei.
  Sanatate multa !

  11
  35
  • Ne cerem scuze ,ca ti am gresit medicatia.A rezultat un efect total nedorit .Pe langa prostia pe care nu o mai poti ascunde se manifesta si apucaturi de grajdar sef.

   23
   4
 • Din CV-ul doamnei , vad ca a lucrat doar la institutii bugetare , de acolo probabil a dobandit ,,stilul de lucru”.
  Stilul de lucru ,cu siguranta nu il mai poate schimba ,atata doar care nu mai este de actualitate azi.
  Drept urmare ar trebui sa faca un pas in spate si sa lase pe cineva mai tanar, cu o alta abordare .
  Nimeni nu e de neinlocuit, stimata doamna Oprea,chiar daca cei ce va sustin acum, va spun altceva.

  19
  3
  • Am sugerat CV-ul, pentru a compara pregătirea profesionalâ ai celor care neee… . nu găsesc cuvântul potrivit. Doamna, nu e în campanie electorală, să-și enumere realizările. Schimbând becuri prin primărie acum douăzeci ani, am aflat că, datorită doamnei, avem treimii cincisute hectare de pădure, intabulată și o suprafață însemnată de pășuni. Atenție! Proprietatea municipiului. Io ce să zic? Decât de bine.

   4
   11
 • Sa inteleg ca hectarele de padure si pasunile pe care le are acum primaria , nu i s-ar fi cuvenit de drept si fara aportul doamnei nu le-ar fi primit ?
  Dansa si-a indeplinit sarcinile de serviciu , lucru absolut normal.
  Iar faptul ca a reusit ne arata calitatile de executant , ale dansei, dar asta nu certifica automat ca are si calitati de lider.

  11
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS