Actualitate Recomandări

Prefectul către instituțiile care răspund de siguranța cetățenilor: Să depășim bariera lui ”nu se poate”

sefi institutii

Ca urmare a evenimentelor petrecute în județul Olt, a avut loc joi, la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, o ședință de lucru referitoare la măsuri de prevenire a situațiilor care pun în pericol viața și siguranța cetățenilor.  La inițiativa prefectului Ovidiu Frenț a fost realizată o radiografie a județului Bistrița-Năsăud în ceea ce privește eventualele disfuncționalități legislative și/sau de cooperare interinstituționale precum și a elementelor de risc.

”Avem un rol important în prevenție, intervenție și gestionarea cazurilor de risc la siguranța persoanelor și la cea publică. Mă interesează îndeosebi identificarea persoanelor și a grupurilor vulnerabile care prezintă riscul de a fi țintă a unor evenimente sau fapte ilegale comise cu violență , traumatizante, tragice. Chiar probabilistic, cred că în fiecare județ există persoane care pot fi ținta a unor astfel de evenimente, a unor făptuitori individuali sau grupuri infracționale. Drept urmare, aș dori să vedem cum stăm din punctul de vedere al evidențelor pe care le avem, la nivel de județ, ale acestor persoane sau grupuri de persoane. De asemenea, aș vrea să verificăm situația transportului ilegal de persoane, precum și cea a persoanelor cu boli psihice cu comportament agresiv care nu sunt instituționalizate”, a spus prefectul.

Ovidiu Frenț și-a exprimat dorința de a identifica o modalitate de lucru integrată între instituții ministeriale, județene și locale pentru ca, odată identificate potențialele persoane sau zone de risc, să se poată acționa cât mai eficient.

”Trebuie să identificăm problemele, să le recunoaștem și să le rezolvăm împreună. Trebuie sa depășim bariera lui nu se poate, altfel riscăm să aibă loc în viitor drame pentru care vom fi cu toții responsabili”, a declarat prefectul.

În ceea ce privește situația persoanelor dispărute, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean, comisar șef Lupșa Mihai Ovidiu, a spus că există cazuri de persoane date dispărute, însă dintre acestea majoritatea sunt persoane plecate în străinătate și care nu țin legătura cu familiile rămase în țară sau copii instituționalizați, care părăsesc centrele, dar sunt rapid găsiți și duși înapoi.

În toate cazurile semnalate se întreprind toate demersurile și toate căutările. Situația transportului ilegal de persoane în interiorul județului este și ea monitorizată, organizându-se zilnic activități de verificare pe raza întregului județ.

Managerul general a SJA BN, dr. Annabella Muzsi, a solicitat inițierea unui protocol cu M.A.I. pentru transportul pacienților cu boli psihice, pacienți cu comportament agresiv, întrucât asistarea lor de către un medic și un asistent sau voluntar nu este suficientă.

Directorul executiv al Direcției de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Bistrița, Radu Dreptate, a propus realizarea unei evaluări medicale complete a cetățenilor până la vârsta de 18 ani pentru a identifica, introduce cât mai rapid în evidență și a se interveni asupra acelor persoane cu probleme psihice care nu au fost declarate de familii din diverse motive.

Prefectul a solicitat tuturor celor care au intervenit în cadrul ședinței să înainteze în scris propunerile legislative, inclusiv cele care vizează posibile parteneriate între instituții, pentru a fi trimise mai departe la ministerele de resort.

”Toți cetățenii sunt îndemnați să apeleze numărul 112 sau să contacteze instituțiile statului responsabile pentru a semnala situații, cazuri sau evenimente care pot pune sau pun în pericol siguranța”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului, postat pe Facebook.

La această ședință de lucru au luat parte prefectul Ovidiu Victor Frenț, subprefectul Ciprian Ceclan-Oprea, vicepreședintele CJ BN, Vasile Puica, inspectorul școlar general al ISJ BN, Camelia Tabără, directorul executiv al DSP BN, Anca Andrițoiu, directorul adjunct al DGASPC, Crina Andreica, inspectorul șef al IPJ BN, cms. șef Mihai Ovidiu Lupșa, inspectorul șef al ISU BN, col. Florea Constantin, prim adj. al insp. șef al IJJ, col. Laurențiu Borșan, directorul executiv al Direcției de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Bistrița,  Radu Dreptate, Veronica Acul, inspector la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog BN, managerul general al Serviciului Județean de Ambulanță, Annabella Muzsi, directorul medical al SJU BN, dr. Gabriela Deak.

 

10 comentarii

  • Povesti… ati pus vreo bariera la trecerile unde au murit oameni??? Atunci faceti degeaba sedintele. Incompetenta celor de la stat se vede zilnic. Nepasare, indolenta si incompetenta, asta e statul roman. Pe bisnitarii si valutistii din decebal ia deranjat cineva??? Au luat amenda 10 € euro de caciula??? Despre ce vorbim???? Hai ca vine minivacanta!!!

  • vreti sa ne evaluati copii?
    dar de ce nu va evaluati voi cei din primarie prima oara ca sa stim daca ne dam copii pe maini bune!

    • De ce nu faceti o pagină de facebook cu interlopii si bandiții din județ si tara,mai ales cei urmăriți sau suspecți. Astfel si cetatenii i ar recunoaște si ar lua masuri.

  • mai primesc amenda?
    ce interesant…va e frica sa mai dati amenzi?
    un lucru bun si caracalul asta….
    is multe domenii in care ar trebui sa apara cate un caracal….poate asa scapam de jumate din bugetari

  • :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) in 30 de ani de la revolutie, daca era romanul serios, tara asta ar fi fost un paradis. Romanul este puturos, hot, analfabet cu diploma de facultate la fara frecventa in sertar, si parvenit, aaa si cu o obarsie f rurala( radacina tuturor relelor in tara aceasta) asteptati mult si bine caci nenorocita asta de tara nici Dumnezeu nu o mai poate curata! afara baieti, acolo e civilizatia, acolo e vestul…

  • În această analiză sunt ignorate concluzile ședinței CSAT, poate acelea vin de la Statul paralel. Nepotismul, promovarea în funcții chei a celor devotați partidului, sau mai grav, membri de familie, duce implicit la scăderea concurenței în interiorul instituțiilor, inevitabil la desfințarea profesionalismului.
    Putem accepta că fratele președintelui CJ este un om cu cele mai bune intenții, dar faptul că nu are o concurență reală la un post de director într-o regie de interes strategic, este un lucru deosebit de grav. Azi analizăm riscurile care se dovedesc reale, dar oare nu se pot analiza și riscurile potențiale. Apa potabilă a unui județ este un risc deosebit de mare. Pare evident o lipsă de profesionalism în acea regie, de vreme ce președintele CJ este nevoit să-și sacrifice fratele pentru a salva onoare PSD și siguranța cetățenilor.

  • Este bine ca ne concentram pe situatii care pun in pericol viata si integritatea oamenilor. Trebuie decapitate odata retelele de orice fel. Sunt absolut sigur ca aceste grupari sunt foarte bune cunoscute de oalenii legii insa pe toate posturile TV se sugereaza ca ele sunt protejate de sefii institutriilor de forta. Atunci cum facem ca acesti sefi sa nu mai poarte uniforma si sa nu mai stea la comanda. ? Domnilor Prefecti ai Romaniei de aici trebuie plecat. Sa luam exemplul GEORGIEI care a trimis acasa intr-o zi 15.000 politisti si in doi ani a devenit o tara sigura aducand tineri seriosi si merituosi in Politie. BULGARIA vecinii de langa Dunare , datorita coruptiei din vami au adus
    vamesi din GERMANIA si au deja rezultate spectaculoase. La noi cel putin pe cazurile de viol, sechestru, trafic de carne vie trebuie obligatoriu pe cativa ani sa aducem FBI-ul american. Nu suntem capabili si nici nu vrem sa terminam cu mizeria asta pt. ca asa cum zic ziaristii de investigatii si televiziunile , aceste grupari duc pana sus in varful statului si la politicieni de rang inalt. A se vedea deja cazul BELINA unde se presupune ca au avut loc urgii dar si cazurile de la DEVESELU. Tot ziaristii ne-au deschis ochii. Cine are curajul sa explice poporului roman daca asa este !

  • Intentionat am scris URGII si nu ORGII pt a nu confunda ORGA un instrument muzical sfintit in biserici si care nu are nimic in comun cu curvusagul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.