Prefectul Ovidiu Frenț a trimis o adresă către protopopii bisericilor din Bistrița-Năsăud, de mai multe confesiuni, în care îi roagă să se alăture demersurilor susținute de instituția pe care o conduce, dar și de cele din subordine, pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea păstrării curățeniei.
”Comisia de verificare numită prin Ordinul prefectului a întreprins acțiuni de verificare pe raza întregului județ. Acțiunile s-au finalizat cu note de constatare în care sunt evidențiate deficiențele însoțite de măsuri, termene de realizare și responsabilități ale administrației publice locale. Au fost verificate toate cele 62 de UAT, constatându-0se neregului în domeniul protecției mediului, al gospodăririi apelor și al salubrizării în general. Autoritățile locale și județene au pus la dispoziția cetățenilor și a persoanelor juridice servicii de salubrizare în toate localitățile, astfel încât nu există scuze pentru depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în pubele/containere. Nu dorim ca primăriile, cetățenii sau societățile comerciale să primească amenzi pentru nerespectarea obligațiilor legale sau să fie deschise dosare penale în cazul infracțiunilor privitoare la protecția mediului.
Cunoaștem și apreciem munca pe care o desfășurați permanent în domeniul igienie, sănătății, conviețuirii civilizate și curățeniei sufletești a locuitorilor din zona dvs. de activitate. Având în vedere influența pozitivă pe care o aveți în comunitățile de credincioși, vă rugăm să ne sprijiniți – în parohiile aflate în subordine – în acțiunea de conștientizare a enoriașilor cu privire la necesitatea păstrării curățeniei din jurul nostru ca element obligatoriu de susținere a unui mediu curat și sănătos. Demersul nostru, la care vă rugăm să vă alăturați, are în vedere mediul și omul, cetățeanul pe care vrem să-l ajutăm să-și facă o viață mai curată, dar și ridicarea nivelului de educație și civilizație a județului”, le-a scris conducătorilor bisericilor prefectul de Bistrița-Năsăud.
Domnule Prefect apreciez mult activitatea dumneavoastra si implicarea in voluntariat
Mai jos doua exemple demne de urmat
https://ro.kaizen.com/media/nouti/2017/04/aciunea-5s-public-5–9-iunie-2017.html
https://ro.kaizen.com/media/nouti/2017/03/kaizen-pentru-oameni-i-natur-7-aprilie-2017-ciugud-judeul-alba.html
In Elvetia (Svizzera, Swiss) daca vrei sa arunci la tomberon un borcan in care a fost dulceata trebuie mai intai sa-l speli si pe urma il arunci in tomberonul pt sticla… altii isi iubesc tara si natura iar romanul isi bate joc de ea. Romanul este un fel de tigan mai alb, dupa faptele si gandirea lui…. De ca la altii se poate iar romanul nu este in stare sa arunce gunoiul pe sortimente de deseuri ???? Daca romanul ar fi mai „Kaizen”, tara noastra ar arata altfel… Elvetianul merge pana in varful muntelui cu trenuletul cu cremaliera iar romanul nu este in stare sa arunce hartia la cos si sa asfalteze groapa la nivel cu asfaltul…. Suntem oare incompetentii Europei ????
Apreciez zbaterea domnului prefect, dar și inutilitatea ei. Preoții nu pot face nimic, ăia nesimțiții nu dau pe la biserică. Sunt câțiva preoți implicați în chestii de ecologie și mediu, dar nu așa se rezolvă problema. De 25 de ani tot facem campanii de conștientizare, emisiuni,publicăm apeluri, scoatem școlile la curățat râurile, funcționarii publici, pompierii, jandarmii, acum hai și cu preoții.
Rezolvarea stă tot în mână autorităților. Camere de luat vederi, razii surpriză, hotărâri ale CLocale pentru obligativitatea unui contract de salubrizare pe fiecare gospodărie și acolo unde nu e posibilitatea, anchetă socială și preluarea contravalorii contractului de salubritate de către administrația locală (mai puține festivaluri și defilări, da?). Jandarmeria și mai ales inteligenții ăia de polițiști locali care-și dau aere de vedete dar nu știu că completeze o amendă în cf. cu legea contravențiilor să facă bine să ardă cu amenzi toți nemernicii care aruncă gunoaie peste tot, inclusiv pe stradă, sub nasul lor. Ei au ochi doar pentru mașini parcate aiurea, restul nu contează. Deci rezolvarea nu-i la popa, e la autorități. Biciul pe români, că a ajuns gunoiul până-n grindă! Nu mai există nicio apă curată în județ, decât în creierul munților, unde nu sunt case. În rest, ți-e și silă să privești, darămite să faci baie. Someșul e arie protejată naturală europeană, nu? Cine răspunde de ea? A, nimeni??