Scuzând neputinţa statului în materie de gestionat situaţii de urgenţă, prefectul Ovidiu Frenţ a găsit de cuviinţă să ne spună, de curând, ce trebuie să facă presa: „Există în puterea mass-media acest rol de informare şi de educare şi nu cred că este corect ca cineva din presă să fie şi procuror, şi judecător”. Până la urmă, prefectul spune ceva nobil, iar nesimţiţii de ziarişti fac exact pe dos, nu? Însă lucrurile stau cu totul altfel.
Imediat după Revoluţie, presa a devenit privată, deci o afacere care s-a autosusţinut o vreme din vânzarea produsului finit la chioşcul de ziare. Politicieni din categoria lui Adrian Năstase, fostul şef de partid al prefectului, au avut grijă să aducă la faliment multe ziare. Apoi a venit rândul internetului care a omorât de tot vânzarea. Tot conţinutul livrat este gratuit, iar ziarele se susţin cu greu din publicitate. Ca urmare, sunt obligate să scrie ce se citeşte ca să se poată autosusţine. Statul român nu finanţează nimic altceva decât televiziunea, radioul public şi o agenţie de presă a guvernului. Doar acestor instituţii le poate spune statul român ce trebuie să facă fiindcă statul este cel care le finanţează. Privaţilor nu are dreptul să le spună NIMIC fiindcă de la ei statul român doar ia bani sub formă de taxe şi impozite, bani pe care îi foloseşte apoi să plătească salariile unor instituţii precum Prefectura. Iar în logica expusă înainte, cel care plăteşte are şi dreptul să ceară. Deci ziarul privat, care plăteşte dări la stat, are tot dreptul să ia la rost funcţionarul public. Nu invers!
Este adevărat că stă în puterea presei să educe, dar niciun politician român nu a considerat că presa trebuie finanţată ca să poată să şi facă lucrul acesta. În schimb, statul a considerat că trebuie finanţate cu sute de milioane de euro bisericile, spre exemplu. Tot statul plăteşte salariile preoţilor, din ce în ce mai mari graţie legii salarizării. Nu l-am auzit pe prefectul Ovidiu Frenţ să-i ia la rost pe preoţii din oraş pentru că nu au tras clopotele bisericilor când au văzut că vine vijelia, deşi era mult mai eficient. Oamenii ştiu de veacuri că, atunci când se trag clopotele e pericol, iar când se trag toate e clar că s-a întâmplat ceva. În ziua vijeliei, mulţi dintre noi, jurnaliştii ăştia nesimţiţi în puterea cărora stătea informarea şi educarea populaţiei, nu am avut curent şi nici internet ca să alertăm lumea. Nu-mi amintesc ca la Prefectură să fie un centru de presă pentru situaţii de urgenţă unde să avem şi noi la dispoziţie curent la generatoare şi internet de la STS. Poate că, data viitoare, în loc să ne ia la rost, prefectul ne spune ce anume ne oferă statul ca să informăm şi educăm populaţia, că de supărările nu ştiu cui şi de lecţii ne e plin podul.
În final, prefectul ne mai spune că nu e corect să fim „procurori şi judecători”. Probabil, în concepţia sa, ar fi mult mai bine dacă am fi nişte preaplecate slugi care să-i aplaude pe politicieni şi funcţionari când moare un om ucis de un copac, când îşi măresc salariile la peste 10.000 de lei lunar şi când îşi angajează un purtător de cuvânt fără concurs care să dea copy-paste din ziare atunci când are ceva de postat pe Facebook. Cum asta s-a întâmplat din prima zi de activitate a noului purtător de cuvânt al prefectului, am decis şi noi să ne securizăm ziarul ca să nu mai poată copia. Măcar să scrie cu propria mânuţă pentru miile de lei pe care le primeşte. Nu credeţi, domnule prefect, că aşa ar fi „corect”?
Toţi cei care faceţi parte din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă sunteţi oameni plătiţi cu mulţi bani de statul român ca să gestionaţi întâmplări de acest gen. Dacă vă adunăm tuturor salariile cred că depăşiţi cu mult 100.000 de lei lunar. Toţi aveţi la scară Touaregi, şoferi, STS-uri, telefoane gratuite şi multe alte beneficii plătite de noi toţi.
Ziariştii pe care îi certaţi sunt oameni care câştigă salariul minim pe economie, umblă cu maşinile lor, îşi plătesc singuri telefoanele, nu au şoferi. Nu e cumva nesimţit să le cereţi tot lor să vă facă munca? Eu cred că este. Ca urmare, dacă retrageţi cuiva acreditarea, vă rog să o retrageţi şi pe a mea. Ne-am descurcat noi în vremuri şi mai grele decât cele de acum, nu-mi fac griji că nu voi afla ce se întâmplă.
Ce vreau să vă spun în final este că e trist totuşi că cineva care a participat la Revoluţia în care au murit alţi oameni pentru libertatea cuvântului, alegeri libere şi democraţie a ajuns să bage pumnul în gura unor bieţi jurnalişti şi să facă jocuri politice murdare ale unor politicieni, toate sub masca apoliticului.
Excelent spus,bravo inca odata Cristiana !
Asa se schimba lumea cand ajunge la putere si uita de unde au plecat sau care au fost idealurile pentru care au luptat.
Nu e singurul personaj care acum da lectii,dupa ce a profitat in mai multe feluri de schimbarile de acum 27 de ani!
Asta este linia rosie de gandire si actiune a PSD,dar sunt si pe la alte partide idei similare,cam toti o apa si-un pamant!
Sa vedem ce va mai urma,ca va fi sigur o toamna agitata,la cum se petrec lucrurile datorita acestor guvernati de 16 % !!!!
Am ajuns vremurile cand ramele au facut ochi s-au tarat sus de tot și încep să muște.
Atata pot debita politrucii din PSD care conduc tara. Ne fac pe toti nesimtiti, nenorociti si hoti iar ei sunt cinstiti ca fecioarele. Niste ordinari toti. Vor sa stapaneasca poporul si sa-l secatuiasca de tot, inclusiv de libertate.
Asta trâmbițează și CIUMA NEAGRĂ SRI-DNA !
Lipsa totala de managment. Asta se observa la majoritatea oamenilor pusi sa conduca, indiferent cai Prefect, Subprefect, Ministru, Director, etc. La romani mai este o vorba: „OMUL SFINTESTE LOCUL”. Treburile nu vor merge bine in aceasta tara, cat timp numirile se fac pe criterii pur subiective. Ar fi cazul sa ne trezim odata.
Felicitări doamna Sabau!
Bisericile și preoții sunt vinovați pentru dezastrele provocate de furtuna!
Documentati-va temeinic înainte de a lansa o informație și nu așa,stand în mașină și așteptând sa vina medicul stomatolog la cabinetul de pe str Oituzului!
Și libertatea de exprimare are niște limite,chiar dacă nu va convine!
Faceți jurnalism adevărat dacă tot va lăudați! !
E limpede că una citiţi, alta înţelegeţi. Dacă presa trebuie să educe populaţia, atunci desfiinţaţi şcolile, nu mai plătiţi 5000 de profesori numai în BN, cheltuieli cu întreţinerea şcolilor, cu transportul şcolar şi cu manuale şi aşa proaste. Lăsaţi copiii să stea acasă să citească ziare pe net, că oricum cam asta fac majoritatea şi la şcoală. Şi chiar ne apucăm să facem educaţie. Nu mai daţi bani la biserici şi nu mai plătiţi popii cu bani de la buget, plătiţi ziariştii şi le facem şi lor treaba. În ce priveşte libertatea de exprimare pentru ea au murit oameni în 1989. Nu pentru ca unii din asociaţii de revoluţionari să nu plătească niciun leu impozit la stat, să primească teren de casă gratis şi să traficheze apoi certificate.
In loc sa-si analizeze neputintele din propria ograda, prefectul s-a supărat pe jurnalisti ca văcarul pe sat. Nu jurnalistii sunt de vina ca sistemul administrativ merge prost.
Ieri, 28 septembrie a fost „Ziua internațională a dreptului de a ști”, care se sarbatoreste incepand din 2002. Decizia de a sărbători aceasta zi a fost luată în ultima zi a Conferinței despre libertatea de informare, care s-a desfășurat la Sofia, în Bulgaria, între 26 și 28 septembrie 2002.
Prefectul ar trebui sa stie ca dreptul la informare figurează intre drepturile fundamental ale omului. Funcționarii unui stat au datoria de a-i ajuta pe cei ce depun cereri de informare, iar refuzurile trebuie să fie motivate. „International Freedom of Information Advocates Network” promovează în continuare acest drept și încurajează cetățenii, jurnaliștii și ONG-urile în căutările lor pentru a obține informații.
e un om de treaba prefectul….ceva s-a intamplat cred
parerea mea sincera….poat a fost sfatuit prost de careva
Asta a baut apa dupa Doina Pana, care ar vrea ca preesa sa abordeze numai stiri pozitive. Te doare mintea. Pana si biata veverita a rupt cusca aia care a costat o gramada de bani, ca sa fuga din oras.
Incolteste comunismul. Nu vedeti ??? Presa a 2 putere in tara….trebuie eradicata.
Nu are presa dreptate deloc din acest punct de vedere…stiu ei de ce scriu doar ce vreau…sper sa-si si asume ce scriu…
Prefectul ar trebui ca întâi să controleze pe toți primarii din localități dacă au asigurat toate măsurile necesare situațiilor de urgență: adăposturi, căi de acces, bază materială..,chiar și pe primarii PSD cum de exemplu e atoateștiutorul Crețu față de care șefii ISU sunt extrem de obedienți, și în loc să critice ar trebui să mulțumească și presei și oricui semnalează nereguli care pot salva vieți și oameni. Cât despre cei de la ISU, pot relata că în urmă cu câțiva ani văzând că încuiatul Crețu a decis cu mușchii lui să închidă capetele unor străzi: Țibleșului, Lupeni, Caragiale..mi-am dat seama că oamenii care locuiesc mai ales în capetele închise, în caz de incendiu pier pentru că utilitarele ajunse acolo nu mai pot ieși decât în marșarier și abea apoi poate intra următoarea sau salvarea..etc.- timp in care focul și moartea nu așteaptă și am transmis pe mail acest lucru ISU.
Nu s-a făcut nimic, doar n-o să se pună cineva rău cu Crețu. In schimb dacă găsesc la o firmă extinctorul cu termen depășit, sau pe căile de acces-evacuare ceva ambalaje, rapid apar amenzile.
Și în final apreciez ca just articolul Cristianei, și îi sunt recunoscător ei și altor gazetari că-i mai trezesc din fumuri pe cei plătiți din banii noștri.