Actualitate

Prefectul Stelian Dolha, mesaje pentru bistrițeni

Prefectul Stelian Dolha a declarat, în ziua în care municipiul Bistrița a ieșit din carantină, că măsurile de carantinare a orașului au fost ”eficiente, chiar dacă ele au fost dure și au și fost exploatate din punct de vedere politic”: ”Marii beneficiari, cei care au înțeles că sănătatea lor și a celor din jur e mai importantă decât orice, sunt locuitorii Bistriței și pentru asta le mulțumesc. Sunt mândru că au dat dovadă de multă maturitate și înțelepciune”.

El a spus că fiecare bistrițean a avut de-a face cu virusul, într-un fel sau altul: fie s-a infectat, fie are apropiați sau cunoscuți care s-au confruntat cu această problemă, fie are cunoștințe sau rude care au ajuns la ATI sau chiar au decedat. ”Incidența se calculează pe ultimele 14 zile și indiferent câte voci, câți cârcotași ar spune că această incidență scăzută la Bistrița s-a datorat minivacanței de 1 Decembrie, eu vă spun că lucrurile nu au stat așa. Incidența era în scădere de o bună bucată de vreme. Dacă nu luam atunci măsura de carantinare, poate ajungeam în situația să o luăm astăzi și intram în sărbători cu orașul Bistrița carantinat, ceea ce era mult mai grav”, a menționat prefectul.

Celor care spun că s-a ridicat carantina deoarece urmează alegerile parlamentare, prefectul Stelian Dolha le transmite că ”alegeri sunt și la Alba Iulia, și la Sibiu, și la Constanța, unde carantina nu s-a ridicat deoarece incidența este crescută, iar la Baia Mare și Zalău, unde s-a ridicat carantina, măsurile au fost luate cu mult înainte de Bistrița. Suntem singurul municipiu unde carantina a durat doar două săptămâni și asta pentru că populația a înțeles că trebuie să ne protejăm. Încă o dată le mulțumesc și le spun că nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, că în continuare trebuie respectate măsurile. Suntem pe Bistrița în scenariul roșu, dar terasele și saloanele pot funcționa, nu mai este nevoie de declarație pe timpul zilei. Eu îmi doresc ca incidența să scadă în continuare, să ajungem în scenariul galben, apoi verde și să se poată deschide și restaurantele. E nevoie de o gură de oxigen, s-ar putea să vină măsuri naționale în perioada asta”.

Prefectul a adăugat că măsurile au fost bune și fiindcă ele nu au fost legate în mod direct numai de Bistrița, astfel scăzând și incidența pe județ: ”Eram locul 13 pe țară ca incidență, iar ieri am ajuns pe locul 25, cu 2,73 incidență, în condițiile în care am început carantina cu 4,24 incidență pe județ. Cu alte cuvinte, am ieșit cu județul din scenariul roșu. Asta, și o spun încă o dată, pentru că locuitorii au înțeles și s-au conformat. N-a fost simplu pentru mulți, dar asta a dus la o protejare a oamenilor”.

”Numărul de teste a scăzut pentru că solicitările sunt mai puține, dar asta nu înseamnă că spitalul și laboratoarele private nu testează. A scăzut numărul solicitărilor. Dacă înainte, și puteți verifica asta la spital, erau cozi pentru testare, acum nu mai sunt. Am discutat la DSP, la orice apel 112, prin medicul de familie, Ambulanța merge și se testează, nu a fost un caz la care Ambulanța să nu răspundă pozitiv și să nu facă recoltare. E bine dacă numărul de testări a scăzut, înseamnă că suntem cu un pas înainte”, a explicat Stelian Dolha.

El s-a arătat îngrijorat de ”ce o să se întâmple de sărbători”: ”Măsura cu încărcătura pe magazin de 30% eu zic că a fost una foarte bună, nu ne-am mai călcat în picioare, lumea a așteptat disciplinat. Această măsură o voi propune Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ca măsură de protecție a populației. Nu știu dacă se va aplica la nivel național, dar să ne dea voie să o aplicăm la nivel județean”.

Perfectul județului Bistrița-Năsăud le-a mulțumit polițiștilor și jandarmilor, deoarece ”nici pentru ei nu a fost simplu să stea în frig zi și noapte la filtre. Dacă ne-am pune fiecare dintre noi în situația lor am înțelege mai bine”.

Stelian Dolha a avut un mesaj și pentru ”politicienii care s-au cocoțat pe această pandemie, pe această carantină, pe aceste măsuri într-adevăr mai dure”. ”Pentru câteva voturi, nu ai voie să fii cinic, nu ai voie să te joci cu sănătatea locuitorilor deoarece mâine-poimâine s-ar putea să fii tu sau cineva apropiat ție în situația de a fi afectat de acest virus, să fii – ferească Dumnezeu – cu acest virus, într-o formă medie sau pe pat fără oxigen, la ATI, și atunci o să regreți toate aceste mesaje pe care le-ai dat. Le-am văzut și au fost destul de multe, că ”ne-au închis în case, ne-au pus nu știu ce pe gură, nu știu ce ne-au făcut”. Astfel de mesaje nu cred că trebuie transmise de către oameni responsabili, cinismul în astfel de momente nu își are locul”, a comentat prefectul.

El vrea ca ziua alegerilor, 6 decembrie, să fie una ”exemplară”: ”Adică nu am luat măsuri până acum ca să ne trezim că în data de 6 nu sunt respectate. Voi verifica personal, în mare parte, secțiile de votare”.

CITEȘTE ȘI:

10 comentarii

 • Daca veți lua masuri din timp si veți tine situația in control nu este nevoie de carantina. Puneți-i pe mitocani sa-si tina „botnita” pe gura si nas peste tot in spatiul public , iar in zonele aglomerate: Kaufland, Selgros, Lidl forțați administrația supermarketurilor sa oblige clienții sa respecte regulile de distanțare sociala (aveti toate uneltele pentru asta doar sa le folositi) si va garantez ca numărul de cazuri nu va creste. Vorbiți cu casa de asigurări de sănătate sa pună presiune pe medicii de familie sa tina sub control pacienții cu comorbidități. Ala este rolul lor principal acum in pandemie! Aia ajung in ATI, de regula, pentru ca nu sunt protejați sau ajung prea târziu la spital! Probabil mai sunt si alte masuri necesare, nu neapărat populare, dar cu siguranța puteți tine situația sub control, numai sa vreti. Luați masurile care trebuie, din timp, cu curaj si nu vom avea nevoie de carantina! Văicărelile, păstrați-le pentru voi. Comportați-va ca niște bărbați (mai ales daca sunteti femei 🙂 )!

 • Ooooo, să trăiți domnule președinte al consiliului județean! Cum merge treaba? Este de muncă acolo, după Răducu… a rămas prăpădul. Mult succes, nu vă este ușor deloc! Consilierii personali foarte competenți ai domnului primar TURC ce fac sunt în regulă? Cred că nu-și văd capul de treabă, este? Să ne ajute Dumnezeu Cel atotputernic să fim bine, când? Nici într-un caz al erei voastre. Numărul infectărilor nu a scăzut din cauza măsurii aberante de carantinare, ci „datorită” numărului tot mai mic de teste efectuat. Bine, asta pentru cei ce vor să vadă realitatea, ceilalți pot mușca gogoșile servite de voi, la cum vă tot votează de 30 de ani, de ce nu ar pune botul și la această vrăjeală ieftină. Hai, succes la prostit naivii!

  • Super mare dreptate ai!!!
   Eu tin minte ca a fost o zi in care nu s-a facut nici un test si au raportat 3 rezultate pozitive!!!
   De ce calculeaza incidenta la mia de locuitori statistica??? Pentru ca Bistrita nu are 90.000 locuitori decat pe hartie!!
   Daca s-ar tine cont de aproximativ macar numarul REAL si s-ar face o formula in care sa se includa si procentele obtinute la teste, incidenta ar fii fabuloasa!!!
   Dar nuuuu, noi facem 100 teste/zi si ce daca avem peste 50% rata de infectare???? ne ajuta la incidenta… ca avem declarati multi locuitori!!!

 • Bravo bistriteni, hhoooo politicieni.!!! Multumesc domnului Prefect si guvernului Romaniei pt. masurile luate care se dovedesc bune. Romania a procedat corect ca si in restul Europei, poate chiar mai corect decat multe alte state. Felicitari guvernului ORBAN, Prsedintelui si domnului RAED ARAFAT parintele intemeietor al SMURD care multe vieti a salvat. Mii de familii trecute prin mari necazuri si care au fost salvate trebuie sa-i asterne flori la picioarele arabului ARAFAT .

  • Felicitari, domnule Balan! Mi-au dat lacrimile cand am citit. Slavite sa le fie numele! Traiasca Republica Penelista Romania!

 • Florean e inginer, dacă nu știai, plus că e un manager cu 20 de ani experiență, așa se prezintă la cei care nu îl cunosc, așa s-a prezentat la cei de la recorder. =)) Cred că s-au spart de râs și colegii lui peneliști când au auzit ce mare specialist au printre ei. =))
  Să nu uităm că și Orban e la fel de inginer precum Florean. =))

 • Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi condus guvernul pe timp de pandemie cele doua muieri din Videle. Adica FA Veorica si FA Carmenuta de la Interne. Cred ca am fi fost toti vaccinati cu pulanul dupa modelul 10 august.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.