Actualitate

Prefectul şi subprefectul, salarii de zece ori mai mari decât şoferii care le conduc maşinile de serviciu

Reprezentanţii Guvernului în teritoriu, garanţii respectării legii şi ordinii publice la nivel local, au salarii brute care depăşesc 10.000 de lei lunar, la fel ca şi primarul Bistriţei, cei doi viceprimari şi administratorul public, respectiv preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud.

Potrivit unei informări postate pe site-ul instituţiei, prefectul Ovidiu Frenţ are salariul brut de 13.050 de lei la care se adaugă norma de hrană de 960 de lei, iar subprefectul Ciprian Ceclan de 10.875 de lei, cu aceeaşi normă de hrană. În plus, cei doi au maşini de serviciu cu şoferi, dar şi telefoane plătite din bani publici. Atât prefectul, cât şi subprefectul provin din PSD şi nu ezită să se afişeze cu liderii partidului de guvernământ la toate evenimentele publice.

De altfel, pentru a ocupa aceste funcţii apolitice, atât prefectul, cât şi subprefectul nu dau niciun concurs, fiind pur şi simplu numiţi şi susţinuţi de partidele aflate la guvernare.

Salariaţii cu cel mai mari venituri după cei doi îndeplinesc funcţia de consilieri pentru afaceri europene, având gradaţia patru şi 5163 de lei salariu brut unul dintre ei, respectiv 5106 lei salariu brut celălalt la care se adaugă 750 de lei norma de hrană. Directorul cancelariei are 4817 lei salariu brut şi norma de hrană tot de 750 de lei. Cel mai mic salariu din Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud îl are un şofer, 1450 de lei şi 750 de lei normă de hrană.

AICI, LISTA FUNCŢIILOR PUBLICFE ŞI A DREPTURILOR SALARIALE DIN PREFECTURĂ 

În total, Prefectura are 45 de funcţii în organigramă dintre care trei sunt vacante.

Iată care sunt atribuţiile prefectului: este reprezentantul Guvernului pe plan local, garantul respectării legii și a ordinii publice la nivel local, ordonator terțiar de credite, conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, dar care au, la rândul lor, subordonare directă la ministere.

Prefectul face parte din categoria înalților funcționari publici. Între prefecți, pe de o parte, consiliile locale și primari, precum și consiliile județene și președinții acestora, pe de altă parte, nu există raporturi de subordonare. (…) Prefectul nu poate fi membru al unui partid politic sau al unei organizații căreia îi este aplicabil același regim juridic că și partidelor politice, potrivit legii, sub sancțiunea destituirii lor din funcția publică. Prefectul răspunde, după caz, disciplinar, administrativ, civil sau penal, pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, în condițiile legii.

Reamintim că, la ultima furtună, nici prefectul şi nici subprefectul nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu şi nu au dispus alertarea populaţiei că urmează o vijelie, aşa încât un copac a căzut peste un om în parcul municipal şi l-a omorât.

14 comentarii

  • Înţeleg citind ultima frayă, că cei doi pot fi acuzaţi de omor calificat neândeplinindu-şi atribuţiile de serviciu. Altfel spus, acel copac şi-ar fi schimbat traiectoria în cădere, sau bietul om ar fi auzit alertarea şi ar fi rămas în casă. Câtă răutate!

  • Bistriteanul în general și p(r)ostacul precedent în special, nu merită citiți că se pare că au o inteligență nativă mai jos de piciorul broastei schioape.
    Dar prostul dacă nu-i fudul nu se crede suficient de deștept.
    Când și-a citit opera a jubilat în sinea sa seaca. Bravos națiune, cu astfel de bistrițeni ai să progresezi.
    În copac.

  • Vorbesti ca sa nu adormi! Sigur esti un frustrat care a fost ultimul in scoala si acum lucrezi la lopata. Nu-ti fie ciuda, fiecare primeste ce merita. Nu ai invatat, la oi cu tine!

  • Ciocoii vechi si noi.Cata asemănare intre Livache (a se citi Dracnea) si Dinu Păturică. Aștept cu nerăbdare ziua in care mamaligarii pun mâna pe săcure,furca,coasa si isi fac dreptate singuri. Mama ce macel o să fie. Stiu că vă gândiți că-s prosti,da dar sunt multi.
    Mai marii primariilor si a altor instituții de stat aceste căpușe pe umerii cetățeanului trimit jăcuții in teren,si fac propriri ptr. strângerea birurilor. Nu se mai poate.
    Bine taie cuțitul că l-am ascuțit amu
    Pe tocilă la morari,să tai capu la jândari
    No haidati mă!

  • Ioane dragă, tu care mi-ai evaluat IQ-ul, tu chiar meriţi să fi citit ai şi un nume predestinat în acest sens. Rămâi unde eşti… unde ai fost sau unde vrei să ajungi e materie greu de definit pentru tine.

  • dupa munca si rasplata! acuma chiar vrem sa comparam meseria de sofer cu functia de prefect??? ca si raspundere in primul rand! pe bune?pai cine ar mai sta in funtctie daca ar avea salariul unui sofer, care in afara de scoala de soferi nu a avut neaparat nevoie de alte scoli. Si sa nu fiu inteles gresit. A fi sofer este la fel de onorabil ca si oricare alta meserie, dor ca sunt niste diferente…..platite in plus.

  • Prefectul nu poate fi membru unui partid politic… Vorba reclamei „Asa ceva nu exista ma!”. Prefectul nu ar trebui sa fi facut parte din nici un partid politic. Ca „nu poate fi” se rezolva instant prin demisia din partid iar dupa ce pleaca din functie revine in partid. Mare branza… Legi romanesti pentru politruci.

  • Niciodată nu o sa inteleg ce nevoie este de funcțiile de prefect si subprefect cand există presedinte al CJ! Doar sa bage bani in buzunare? Iar aia cu norma de hrană și de 960 de lei chiar este de o nesimțire ieșită din comun! După un an o sa le trebuiască si norma de haine ca de la atâta mâncare nu le mai sunt bune țoalele!

  • Transformati fisierele PDF online in fisiere EXCEL si marcati coloana cu salariul brut total si vedeti automat suma totala. Cred ca o sa va ingroziti. Faceti acest lucru si cu cei de la primarie, iar acolo suma e de cca. 4-ori mai mare.

  • prieteni, eu n-am treaba cu salariile lor, doar nu poti sa dai minim pe economie, totusi acei oamenii au o pregatire, niste responsabilitati. DAR, si aici un mare semn de intrebare, CHIAR AVEM NEVOIE DE ATATIA FUNCTIONARI intr-o amarata de prefectura? Va asigur ca daca prefectura ar fi organizata ca o firma privata, ar fi mai eficienta si ar fi nevoie doar de 20 de angajati pentru asta. Nici nu stiu cati sunt acum… avand in vedere ca pe lista publicata sunt 45 de funtii, banuiesc ca sunt cel putin 200.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.