Actualitate

Veste proastă pentru ADI Deșeuri în procedura de desemnare a noului operator

ACTUALIZARE Curtea de Apel Cluj a dat verdictul în cazul plângerii formulate de ADI Deșeuri BN vizavi de decizia CNSC legată de procedura licitației pentru noul operator de salubritate.

Curtea de Apel a respins recursul făcut de ADI Deșeuri, decizia fiind definitivă, astfel că firmele care au cerut modificarea unor cerințe din documentație, Ecologic Service, Financiar Urban și Supercom au avut câștig de cauză.

ADI Deșeuri trebuie să coreleze acum documentația de licitație cu modificările acceptate de instanță.

ȘTIREA INIȚIALĂ Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a vorbit despre motivele suspendării procedurilor de licitație pentru stabilirea noului operator de salubritate.

”Caietul de sarcini a fost validat de ANAP și încărcat pe SEAP. Mai multe companii au făcute câteva zeci de contestații: de ce să fie frecvența asta, de ce să mai fie semiîngropate, o multitudine. CNSC a admis 20 și ceva, opt dintre ele intrau în contradicție cu contractul de finanțare. Dacă nu era pusă în pericol finanțarea proiectului, n-aveam nicio problemă să facem modificările. AGA ADI Deșeuri a decis că acele opt puncte trebuie contestate la Curtea de Apel, care a rămas în pronunțare și va anunța vineri decizia la plângerea făcută de ADI Deșeuri. Când CNSC a luat decizia respectivă, procedura a fost suspendată. După ce Curtea de Apel dă decizia, se continuă cu zilele rămase până la data limită de depunere a ofertelor”, a spus Radu Moldovan.

Vizavi de colectarea deșeurilor, el a adăugat: ”I-aș sugera primarului Crețu să-i mai amendeze și pe cei care depun pe lângă containere, poate se gândește la un sistem video. Unii care se plâng ce rău o duc cei din mediul economic nu vor să-și facă contracte, dar îi veți vedea cu S Klasse ducând sacii între blocuri. Ar fi bune niște camere de luat vederi și un panou cu ei pe aici prin centru”.

Contractul cu Supercom prelungit, procedura de licitație suspendată. Ce firme au făcut contestație

ADI Deșeuri Bistriţa-Năsăud a încheiat cu SC Supercom SA din București contractul de achiziţie publică nr. 1908/02.09.2016, având ca obiect prestarea serviciului de salubrizare, respectiv „Activitatea de colectare, transport și transfer al deșeurilor municipale, inclusiv managementul Stațiilor de Transfer și al Centrelor de Colectare pentru județul Bistrița-Năsăud”.

Durata acestui contract a fost iniţial de trei luni, până la data de 02.12.2016, după care a fost prelungit prin Act adiţional nr. 1/25.11.2016 până la data de 03.03.2017, motivat de faptul că procedura de atribuire a unui nou contract era în curs de derulare. Ulterior, durata contractului a mai fost prelungită prin Actul adiţional nr. 2 din 01.03.2017 cu o durată de trei luni, care expiră la data de 03.06.2017.

ADI Deșeuri a solicitat tuturor membrilor ADI adoptarea de hotărâri privind prelungirea duratei contractuale cu încă trei luni, din data de 03.06.2017, pentru asigurarea continuităţii serviciului de salubrizare, votul final având loc în AGA ADI Deșeuri.

Motivul acestei solicitări este că în prezent procedura de atribuire a unui nou contract de concesiune a serviciului către un nou operator este suspendată, până la soluţionarea de către Curtea de Apel Cluj a plângerii formulate de către ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud împotriva Deciziei CNSC din 13.04.2017, prin care se admiteau în parte contestațiile formulate de RER Ecologic Service Buzău, SC Financiar Urban și SC Supercom vizavi de prevederile din documentația de atribuire.

Firma Supercom din București a câştigat, prin negociere directă, contractul pe durată determinată pentru serviciul de salubrizare din judeţ pe care nu l-a mai asigurat Vitalia întrucât a pierdut licenţa de la ANRSC și a început din 5 septembrie 2016 activitatea de colectare și transport în Bistrița-Năsăud.

Persoanele fizice şi asociaţiile de locatari în mediul urban plătesc 9,9 lei/persoană/lună (faţă de 6,82 de lei cât a perceput Vitalia, creşterea fiind de 45%). La ţară, persoanele fizice plătesc 3 lei/persoană/ lună, faţă de 2,95 de lei cât a încasat vechiul operator. În ce priveşte agenţii economici şi instituţii publice creşterea este de la 307 lei/tonă la 348 de lei/tonă, creşterea fiind de 13%.

3 comentarii

  • Incompententa,incompetenta,incompetenta!
    Acesta este numele tuturor celor care se ocupa de aceasta activitate in ultimii ani, la nivelul CJ si ADI Deseuri BN!!! Primiti salarii degeaba! Rusineee!!!
    Dar voi nu aveti rusine de nimic, decat aroganta si sfidare pentru cei care va platesc, noi contribuabilii !!!

  • Nu ar fi firesc ca primarul Bistritei sa ia taurul de coarne si sa organizeze colectarea gunoaielor din municipiu iesind de sub tutela unui ADI ineficient si incompetent in loc sa primesca sfaturi peste gard de la judet? Daca primarul are autoritatea sa dea amenzi nu ar trebui sa aibă autoritatea si asupra serviciului? Cetateii pot fi amendati de primar dar primarul nu poate sa le rezolve nicio nemultumire in raport cu prestatorul neavând nicio autoritate asupra supercom, ADI etc. Prin prestatia lor ADI si presedintele CJ tocmai i-au amendat pe bistriteni cu suprataxe pentru gunoaie si acum cer amenzi suplimentare. Nu era mai firesc ca presedintele CJ sa vorbeasca de ce se intampla in judet unde semiîngropatele sunt o gluma? Dar la ce sa te astepti in epoca obrazniciei de Teleorman.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.