Actualitate

Controale la limita maximă. Ce dispoziții au primit prefectul și șefii instituțiilor

(VIDEO) Premierul Ludovic Orban a participat, alături de ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela şi ministrul Muncii Violeta Alexandru, la o videoconferinţă cu prefecţii şi şefii structurilor MAI şi ai celorlalte instituţii şi autorităţi cu atribuţii în gestionarea situaţiei generate de creşterea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19.

”Avem o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri. Datoria noastră ca instituții este să luptăm cu toate armele legale pentru a salva viețile oamenilor. Scopul acestei întâlniri este acela de a suna mobilizare generală din partea instituțiilor statului care au atribuții de control, de a amplifica la limita maximă posibilă a acțiunilor de control, pentru a asigura respectarea regulilor de protecție a sănătății oamenilor. Am văzut că în ultima perioadă există semnificative nerespectări ale regulilor instituite de autorități, de specialiști, iar această creștere a numărului de încălcări ale regulilor riscă să afecteze și sănătatea și viața cetățenilor corecți. O majoritate a oamenilor corecți este pusă în pericol de o minoritate care nu respectă regulile, poate și ca urmare a unei campanii mizerabile, poate ca urmare a lipsei de informare”, a transmis prim-ministrul.

Zone de risc sunt centrele urbane, stațiunile montane, litoralul, unde există încălcări semnificative ale regulilor, multe cazuri provin din focare de la spitale, centre pentru vârstnici și companii, iar rata de dispersie a cazurilor este mai mare decât în urmă cu două luni, a evidențiat premierul.

Premierul Ludovic Orban a mai spus că trebuie crescută eficiența măsurilor prin intensificarea acțiunilor de control, iar cei care nu respectă regulile să fie sancționați în conformitate cu prevederile legii:

”În ceea ce privește comerțul, solicit orientarea controalelor în supermarketuri, piețe, târguri, dar și în transportul public. În ceea ce privește serviciile de alimentație publică, să știți că avem probleme. Sunt foarte multe terase unde nu se respectă regulile, unde nici măcar personalul angajat nu respectă regulile, iar patronilor nici măcar nu le trece prin cap să facă cel mai mic demers pentru respectarea regulilor. Să știți că și în benzinării avem probleme, în special în benzinăriile de pe drumuri care duc spre destinații de vacanță și asta nu v-o spun din auzite, v-o spun din experiența proprie. Oamenii alimentează și chiar dacă n-au mască sunt lăsați să intre și să plătească. Asta nu este acceptabil, iar benzinăriile trebuie să găsească soluții în așa fel încât și cei care nu au mască să aibă posibilitatea de a-și achiziționa o mască înainte să intre în spațiu închis. Nu mai vorbesc de alte activități în benzinării, unde se stă la coadă și dacă ai pe cineva fără mască riscă să transmită virusul la foarte mulți oameni”.

Ludovic Orban a spus că sunt unele cluburi care în opinia sa ar trebui închise şi a evocat posibilitatea ca, în cazul în care regulile nu vor fi respectate, să se închidă ”aceste tipuri de activităţi” la ora 22.00 sau la 23.00, aşa cum se întâmplă în alte ţări.

El a susţinut că Guvernul are informaţii clare că sunt restaurante în spaţii închise care, fructificând reglementarea conform căreia se permite organizarea de evenimente private în spaţii închise cu până la 20 de persoane, de fapt au deschis şi servesc clienţii în interior.

Premierul a mai afirmat că trebuie asigurată respectarea regulilor și în hoteluri, iar poliția locală trebuie să fie prezentă în parcuri și să atragă atenția părinților că își pun în pericol copiii dacă îi lasă în locurile de joacă. Totodată, Orban a cerut verificări și în zonele unde se joacă șah sau table.

”Suntem într-o situație de cumpănă, într-un moment în care ori cresc infectările, ori reușim să stăvilim epidemia. Eu cred că putem, printr-o mobilizare generală și printr-o comunicare efecientă. Cei care nu respectă legea și regulile trebuie să înțeleagă că vor fi amendați și vor suferi consecințele legii în cazul în care nu respectă regulile de protecție a sănătății publice. Solicit prefecților să fie implicați la maxim, la fel echipelor de la nivelul Prefecturii și serviciilor publice deconcentrate, toate instituțiile cu atribuții de control să colaboreze cu structurile MAI, să formeze echipe comune unde e necesar. Sigur, aici aveţi grijă să nu vă duceţi foarte mulţi, să nu se creeze impresia… adică câte un reprezentant din partea fiecărei instituţii astfel încât să putem să asigurăm cât mai multe echipe de control care să facă constatările, să ia măsurile care se impun. Domnilor prefecți, vă solicit să faceți un plan zilnic de acțiune, să urmăriți implementarea lui și să informați constant opinia publică referitor la măsurile care se iau”, a concluzionat Ludovic Orban.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/292008215190319

2 comentarii

  • Daaaaa musai amendati maxim toti cei care incalca regulile , in timp ce voi sarbatoriti , dati bani pe masti neconforme , etc. Prosti suntem ca va mai suportam. Cum draq un partid anemic sa instaureze asa o dictatura ( d-l Ciolacu a adormit sau a blatuit)

  • In piata e relaxare maxima, daca întrebi pe careva de ce nu poarta masca sunt în stare sa te scuipe cu covid.
    Chiar ma întrebam, de ce nu umbla gaborii si pe acolo?
    Sunt prezenti si-si fac poze când combat evaziunea fiscala atunci când prind câte o babuta care vinde patrunjel?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS