Preoții să transmită mesaje pro-vaccinare și să țină slujbele afară, a transmis prefectul Stelian Dolha care a observat în unele biserici în care a intrat că mai ales tinerii nu poartă corect masca.
”Am un mesaj pentru preoți, indiferent de confesiune: înainte de slujbe să-i anunțe pe cei care participă să poarte corect masca. Am întâlnit slujbe unde erau tineri care nu purtau corect masca în interiorul bisericii, iar acest lucru m-a surprins neplăcut. Mi-aș dori ca preoții – fiind și vremea frumoasă – să țină slujbele afară. Slujba de Înviere o să o facem, cred, așa, dar nu numai. Ar trebui ca slujbele, de acum, să fie ținute afară atât cât se poate. Eu sunt creștin practicant și merg duminica la biserică. Cred că preoții vor avea în perioada următoare un rol important. va trebui să transmită mesajul acesta. M-am bucurat că, în perioada asta, acolo unde am avut probleme – cum ar fi Nimigea – am discutat cu protopopul de Năsăud și l-am rugat să se țină slujba afară. Au ținut-o, deși era frig. A fost doar o rugăminte, dar s-au conformat, iar într-o săptămână lucrurile au intrat în normalitate, incidența scăzând. Colaborarea acesta trebuie să existe. Suntem cu toții responsabili de pandemia aceasta, nu e numai prefectul sau cei de la DSP, ISU sau Poliție. Mesajele pe care ei trebuie să le transmită sunt acum pro-vaccinare fiindcă am auzit și alte mesaje”, a spus prefectul Stelian Dolha într-o emisiune la AS TV.
Îndemnul prefectului nu a fost respectat însă marți când Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat, în ajunul prăznuirii Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, la demisolul bisericii parohiei ”Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” din Bistrița, cu prilejul hramului. Din sobor au făcut parte: protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, secretarul de cabinet al ierarhului, diaconul Sergiu-Iustin Pop, directorul Centrului de Pelerinaje Renașterea, preotul Cristian Dumitru Moldovan, preotul paroh Marius Dan Cîrcu, precum și alți clerici invitați.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a adresat tinerilor prezenți un cuvânt de învățătură despre viața și credința pilduitoare a Sfântului Pahomie de la Gledin.
Parohia „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” din Bistrița, înființată în urmă cu patru ani, este păstorită de preotul paroh Marius Dan Cîrcu. Piatra de temelie a bisericii parohiale a fost pusă la data de 21 iunie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Lăcașul de cult este în fază de construcție, a fost ridicat până la cota 0, fiind turnată fundația și placa. În prezent, slujbele se oficiază la demisolul bisericii, care a fost binecuvântat la data de 3 noiembrie 2020.
Astăzi, însă, la Gledin, preotul paroh Ioan Titieni spune că va ține slujba în altarul de vară. Este al 14-lea an de hram la Gledin după canonizarea din 2007.
Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, s-a născut în satul Gledin, comuna Monor (județul Bistrița-Năsăud), în anul 1674. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la data de 14 aprilie 2007, la propunerea Mitropolitului Bartolomeu Anania.
Sursa foto interior: Radio Renașterea
Distinsul nostru prefect , impreuna cu alte si alte autoritati ar trebui (mai intai , si la-nceput) sa spuna cetatenilor cate masti neconforme s-au scos din circuitul comercial (din ce magazine , farmacii etc) si care sunt marcile conforme pe care trebuie /ar trebui sa le purtam (corect , desigur) si mai ales de unde se pot ele achizitiona.Asa ca sa stim si noi care aduc folos , daca sunt purtate corect.Altfel nu trebuie sa se mire ca unii nu le poarta (corect) , mai ales tinerii. Stiti de ce ? Pentru ca tinerii sunt bine informati! Si mai zic ceva , chiar daca deranjez… Poate autoritatile impreuna cu cinstitele fete bisericesti ar putea cumpara si distribui la cei sarmani masti conforme (sau ma rog , din locurile de unde dansii le achitioneaza pentru propriile familii). Asa , lupta impotriva teribilului virus ar mai avea niste aliati.
Halo domnu de la Branistea care esti, prefect, doctor si cate si mai cate, poate te faci popa si tii tu predici si despre cele religioase si despre masca…,, pe toate le stii incat inteligenta ta da pe-afara.
Esti extrem de penibil!
Uite cum cu scoala de 2 bani, dar cu dat din coate ai ajuns unde esti, ca multi altii.
Chiar crezi ca esti pregatit sau excelezi in vreun domeniu?
Persoanele inteligente aleg sa daca altceva, dar nu politica!
Așa și, pentru care fapte a fost făcut sfânt numitul Pahomie?!
Domnule Dolha, ati devenit cumva ceva episcop si patriarh, de cand trasati ce sa spuna preotii in biserica? Acolo se vorbeste despre Dumnezeu, despre campania pro vaccinare aveti voi grija, ca doar de aceea sunteti vaccinati!
Si inca o intrebare: mergeti la biserica sa faceti act de prezenta, sa dea bine in ziare cat sunteti de credincios, sa urmariti cum poatta lumea mastile sau mergeti sa va rugati?! Mi se pare ca mergeti degeaba!
Sfat: lasati preotii sa vorbeasca despre Dumnezeu, nu despre dumnezeii vostri! Nu va mai faceti voi stapani pe biserica! Blegi sunt episcopii si protopopii ca va fac jocul dar a avea Dumnezeu ultimul cuvant la judecata!
Deocamdată cultele religioase în România sunt finanțate de la stat. În Europa occidenatală, se autofinanțează, se întrețin singure de către enoriași și nu căpușează bugetul. Preotul este numai de duminică iar în timpul săptămânii are loc de muncă sau o afacere. De aceea la noi trebuie să asculte și de dregătorii guvernamentali. Să nu-i văietăm, și pe vremea Tovarășului au dus-o bine…
Nu e de glumit fariseilor si sa dati voi lectii atilor care doresc stoparea mortalitatii si a infectarii accentuate de prostia unora dintre noi. Numai eu stiu o gramada de enoriasi care nu mai vin la biserica pt. ca s-au imbolnavit .
nu se poate ca aceste culturi religioase să se creadă mai importante decat armata. isi dau grade (preasfintit, inaltprea) , nu se conformeaza restrictiilor impuse pe vreme de pandemie. asa cum poate face un singur preot slujba cu un cantaret , tot asa s ar puteaa face la orice alta slujba unde se aduna 20 de popi ca sa umble unul dupa altul .toti fara masti care pot raspandi virusul. ar trebui sa renunte la populismele astea cu 20 de popi pana scapam de pandemia asta.
Cu popa nu se pune nimeni, sunt ce-i mai neobrazati, poporul nu supara popa precum nici autoritatile statului, ei sunt stat in stat !
Toate comentariile sunt, ca de obicei, pe langa subiect. Ce-ar fi sa veniti cu solutii/idei vreodata. Uite, la alte culte/religii, se tin toate slujbele de 1 an si online si se duceau oamenii pe rand numai cand era strict nevoie, lapartile care tin de fiecare religie in parte si nu se pot face online. DAR, ca de obicei unde-s multi, si prostia e mai mare, la unii se poate, la altii nu, ca de obicei. Tipic.
Am o intrebare si eu ca prostu’: Daca e sa fie pe viitor, asa cum se aude sau mai bine zis cum se vehiculeaza prin presa si pe retelele de socializare, cum ca doar cei vaccinati vor avea voie s-au l-i se vor creea zone specilae, la restaurante, crasme, cafenele cluburi, etc. sau cel putin in anumite entitati si institutii, de ce aceasta regula nu s-ar aplica si pentru biserici? Biserica ii mai cu mot, are cumva doua perechi de c..e si nu stim noi? Doar se stie foarte bine ca acolo merg cei care in proportie de 70-80% nu sunt vaccinati (vaccinate pardon dar care nici nu se vor vaccina din cauza indoctrinarii) si nici nu se prea respecta regulile de distantare si purtatul mastilor.
Iti ofer eu un raspuns:anumite drepturi nu pot fi ingradite de catre nimeni(chiar daca se mai fac abuziri).In plus ,in Romania este acel Consiliul Contra Discriminarii care poate oricand sa se pronunte in privinta aceasta..Nu cred ca exista indoctrinare in privinta vaccinului,este doar parereri.Oricum BOR prin purtatorul de cuvant a spus ce a avut de spus mesajul fiind PROVACCINARE.
Biserica a suferit umilinte secole dearandul.Ne vin in minte imaginile slujbelor la vreme de mari praznice ,de la Nicula sau Rohia,care erau atent supravegheate de securitate si preotii la fiecare eveniment trebuiau sa-si controleze fiecare cuvant,pt ca erau inregistrati ,controlati si chemati sa dea seama.Sa nu ne intoarcem la acele vremi!Nimeni nu e impotrva sa se faca slujbele afara CAND TIMPUL PERMITE!!! Dar daca ploua cu galeata cum sa tii credinciosii in ploaie SUB PRETEXTUL CA_I APERI DE PANDEMIE,,cand stii ca stand in frig si ploaie risti cel mai mult sa te imbolnavesti!!! Hai ,sa fim rationali!
kolonelu p…i la tratament , nu mai inventa povestea cu bufetul .
mai dute-n……..