Actualitate

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România: Cumpărați mierea din piețe!

Apicultorii din județ care fac parte din Asociația Crescătorilor de Albine (ACA) Bistrița-Năsăud s-au întâlnit sâmbătă, la Hotel Diana, la Adunarea Generală a organizației, avându-i ca invitați speciali pe ing. Ioan Fetea, președinte ACA România, pe actorul Dorel Vișan, apicultor la rândul lui, și pe scriitorul Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, a declarat pentru Timp Online că regretă faptul că nu a început programul Mierea în școli care ar fi putut duce la creșterea consumului de miere pe cap de locuitor de la 550 de grame cât este acum la peste 750 de grame.

”Ar trebui să conștientizăm că mierea e un produs natural, că e sănătoasă, că nu are contraindicații decât în caz de diabet. Să nu mai aruncăm bani pe tot felul de îndulcitori care sunt mai scumpi ca mierea de la raft. Eu sper că Guvernul să găsească bani și să înceapă mai repede Programul Miere în școli. Singur că problema este de a promova mierea românească”, a spus el.

Președintele ACA spune că familiile de albine arată bine, dar, cum în toamna lui 2018 rapița nu s-a semănat sau nu a răsărit din cauza secetei, nu se va putea valorifica primul cules.

Cea mai mare problemă a apicultorilor români este vânzarea mierii.

”Pentru mine, persectiva valorificării mierii e sumbră atâta timp cât în Europa și în România intră miere la prețuri foarte scăzute. Am înțeles că intră din Ucraina miere la 5-6 kei kg în condițiile în care pe noi, la caracteristicile noastre de transhumanță, de umblat cu stupii pe la diferite baze melifere de multe ori la 500-1000 de km de stupina noastră, sigur că sunt niște cheltuieli. Apicultorul cheltuie între 10 și 12 lei pentru un kilogram de miere polifloră. În aceste condiții există o mare presiune asupra apicultorului și producătorului român”, a spus președintele ACA.

Ca să facă față concurenței neloiale, apicultorii cer modificarea și completarea Legii Apiculturii în sensul să nu se mai permită amestecul de mierii, ci să se individualizeze în ambalaje separate pentru ca omul să poată decide ce vrea să consume. Însă Directiva 2001 a Comisiei Europene permite amestectul mierii din interiorul UE cu cea din afara UE, din spațiul intra și extracomunitar, iar consumatorul nu mai știe ce consumă.

”Avem mari probleme și din cauza acestor prețuri cu care intră mierea din Ucraina, Mexic, China. Tocmai de aceea noi am solicitat să nu se mai amestece, dar UE ne-a transmis că deocamdată nu se poate, ceea ce va duce la un declin pentru apicultura românească. Dacă produci și nu reușești să rentabilizezi o afacere, pentru că asta este până la urmă apicultura, mulți vor renunța și ar fi păcat fiindcă s-a investit mult. Noi, ACA România, încercăm să promovăm produsele românești. Cred că ar trebui să facem mai mult. Și eu recomand celor care vor să știe ce consumă să se îndrepte spre o sursă sigură. Chiar dacă uneori fiscal nu e corect, e cea mai bună soluție de a lua de la sursă, din târguri, piețe. Nu trebuie să existe îngrijorări. Apicultura e fiscalizată. Toți care au peste 70 de familii plătesc un impozit pe norma de venit. Nu există o sustragere de la impozitare sau să se facă piață neagră”, a spus președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România.

În țara noastră, producția de miere oscilează între 22.000 și 30.000 de tone în funcție de condițiile naturale. Jumătate din producție este exportată de regulă în Germania, iar restul e consumată pe plan intern.

Crescătorii de albine din județ au vorbit despre problemele lor amintind că 2018 a fost un an bun pentru ei, deși primăvara a fost capricioasă și nu s-a obținut niciun pic de miere de rapiță. Totuși la salcâm s-au obținut recolte bune, a spus președintele organizației, ing. Constantin Rais.

”Ar fi bine să facem miere. Au apărut pe piață tot felul de sortimente, dar care nu este miere. Să ne gândim că mâncăm noi și copiii noștri și să nu le dăm oamenilor altceva decât ce facem noi de la stupi. Atunci putem avea pretenții pentru prețul pe care îl cerem consumatorului”, a spus Rais.

El a menționat că inspectorii de la Protecția Consumatorilor au ridicat două borcane de miere ale unui apicultor bistrițean expuse pentru vânzare într-un magazin ca să analizeze compoziția acesteia.

”L-am întrebat dacă are dubii legat de ce are în magazin și mi-a spus că nu. Nu se taie capul nimănui. În prima fază se duce mierea la analiză, iar dacă ea corespunde cu ce e pe etichetă, plătește analiza CJPC, dacă nu plătește apicultorul și se vor și lua măsuri legale. Deci atenție la ce expuneți la vânzare!”, a spus președinte ACA Bistrița-Năsăud.

Potrivit acestuia, s-ar putea ca, din 2020, statul să dea subvenții pe familia de albine, însă deocamdată nu se știe sub ce formă sau ce obligații vor avea apicultorii pentru a primi subvenția respectivă.

Anul trecut ACA Bistrița-Năsăud a organizat cursuri pentru apicultori, absolut necesare pentru cei care vor să acceseze Programul Național Apicol și să primească bani de la APIA. Acestea au fost urmate de 57 de persoane.

De asemenea, tot anul trecut, stuparii din județ au mers la Blaj, la un târg al mierii, unde au făcut schimb de informații cu apicultorii de acolo, iar anul acesta vor repeta experiența.

Filiala ACA Bistrița-Năsăud numără peste o mie de membri.

8 comentarii

  • Lăsați prostiile…!
    Programul acela se numea sirop chinezesc în scoli, nicidecum miere în scoli. Nici un procesator din România nu vinde miere în tara, ce e pentru consumul intern e strict sirop chinezesc și amestecuri de îndulcitori industriali. La programul ce făceați referire mai sus nu ajungea nici un apicultor, doar samsarii partidului, atât. Programele statului sunt doar pentru partid, merele în scoli costa de 5 ori mai mult decât la fermieri și nu sunt mere românești…. cam asta-i cu nenorociții ăștia, vor sa ne otrăvească copii pentru niște comisioane și ceva bani adunați la partid.

  • Da asta merg toate așa bine in țara noastră. De ce să cumpărăm ceva bun si sănătos de la țăran si de la producători, mai bine îi dăm banii la tot felul de samsari. Pt ei îi foarte simplu că își pun doar comisionul iar noi nu stim ce mâncăm. Dacă intri intr-o piata cu produse agricole 85 la sută sunt numai samsari. Problema este toți au certificate de producători, dar nici unul nu îl vezi pe cămp. Niciodată nu am cumparat ceva de la ei și nici nu o să cumpăr.

  • Și în spitale circula miere…. care numai miere nu este, același amestec de îndulcitori total nesănătos și nerecomandat bolnavilor. Cam același amestec vroiau sa îl bage și în scoli, la toată hartogaraia, șpagă și formalitățile necesare doar procesatorii puteau sa câștige licitațiile și pentru ei,mierea e doar pentru export și doar acolo unde e verificata, ca și la export amesteca siropuri de 4 lei cu miere românească și rezultatul se vinde afara drept miere românească.

  • Programul mierea in scoli nu e decat o alta modalitate de a se imbogatii tot cei care mierea in alte tari…elevii vor consuma tot miere falsa

  • Mierea este un îndulcitor natural complex, dar e greșit să se afirme ”ar fi bine să facem miere”, deoarece mierea ”o fac albinele” și nu omul. Când omul ”face mierea” am dubii că prin intervenția sa ”omul n-a ajutat” cu ceva produsul finit, că n-a ”stricat” ceva din naturalețea mierii ”făcute de albine”. De aceea, ar trebui ca stuparii să expună produsul obținut de la familiile proprii în ambalaje personalizate, care să reprezinte garanția calității mărfii. Asociația Crescătorilor de Albine, ar îndeplini un rol activ în acest fel, în lupta împotriva pătrunderii în țară a produselor străine, care deși sunt mai ieftine, se poate dovedi prin analize, că din punct de vedere calitativ nu pot rivaliza cu mierea naturală a proprietarilor români, în același timp, intervențiile la diferite niveluri ale conducerii să reprezinte pe toți membri cinstiți, nu numai pe unii, care obțin o cantitate mare de miere. Ajutorul oferit celor cu mai puține familii, i-ar ajuta pe aceștia în dezvoltare în obținerea unei cantități suficiente, și în final la învingerea pătrunderii în țară a mierii străine mai ieftine, dar dubioase din punct de vedere calitativ. Productivitatea albinelor nu poate fi influențată, deoarece este un proces natural, care depinde doar de schimbările meteorologice, la care omul nu prea are cum interveni, dar la creșterea numărului familiilor poate intervenii, ceea ce poate să învingă pătrunderea mierii străine, prin dovedirea calității și onestității stuparilor români.

  • Albina este corecta iar omul este hot… :)) albina face miere adevarata iar omul o falsifica… :))) ce penibil este omul. Daca n-ar fi omul smecher ce bine ar trai omul simplu. Deci sa mancam miere facut de albina iar hotul sa-si manance el mierea facuta de el.

  • Mucles la problemele de fond,amendamentele la Legea apiculturii ale stuparilor cu stupine de productie….a pus botul si marele supar visan,,,,cu ce naiba l-au aburit ????!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS