Actualitate

Presiune teribilă din partea firmelor pe Universitatea Tehnică. Câţi absolvenţi din Bistriţa se angajează

Extensia Bistriţa a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca primeşte, aproape zilnic, cereri din partea firmelor locale care vor să ştie cât de bine sunt pregătiţi studenţii întrucât vor să-i angajeze încă de pe băncile şcolii. „Acesta este într-adevăr un exemplu de succes într-o Românie şi într-o Europă în care mulţi absolvenţi de mari universităţi nu îşi găsesc de lucru”, a declarat, la deschiderea anului universitar 2016-2017 prof. univ. dr. ing. Daniela Popescu, prorectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

„Noi am dezvoltat aceste specializări de la Bistriţa în conlucrare cu mediul economic, cu ceea ce au cerut firmele ca specializare a absolvenţilor noştri. De aceea, inserţia absolvenţilor de la Bistriţa pe piaţa muncii are un procent extraordinar, peste 90%. Anul acesta, la cursul festiv, ne-am jucat puţin cu domnul director Dorin Stoian de la Comelf şi întrebam pe fiecare absolvent unde e angajat – asta lăsând la o parte chestionarele oficiale pe care le-am făcut – şi cred că numai vreo doi nu erau angajaţi şi nu pentru că nu ar fi avut unde, ci pentru că treceau dintr-un loc în altul şi încă făceau o selecţie. Acesta este într-adevăr un exemplu de succes într-o Românie şi într-o Europă în care mulţi absolvenţi de mari universităţi nu îşi găsesc de lucru. Pentru studenţii Extensiei Bistriţa a UTCN este, într-adevăr, o oportunitate şi un lucru extraordinar”, a spus prof. univ. dr. ing. Daniela Popescu.

Întrebată de Timp Online cum a reuşit UTCN această performanţă, domnia sa a răspuns: „Noi nu am înfiinţat nicio specializare nouă dacă firmele din zonă nu considerau că absolvenţii respectivei specializări nu sunt necesari pentru producţia lor. Am început cu ingineria industrială, cu maşinile-unelte, şi e o specializare cu multă trecere pentru că pregăteşte proiectanţi foarte buni, am continuat cu inginerie economică şi management, o specializare mixtă care pregăteşte şi ingineri, dar şi specialişti în zona economică, am înfiinţat pe urmă specializarea de inginerie medicală care, din nou, a fost solicitată în zonă şi de robotică, una cu foarte mare trecere atât la Cluj, cât şi la Bistriţa”.

La rândul lui, conf. dr. ing. Virgil Ispas, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN, le-a cerut bobocilor să nu se angajeze fiindcă primii doi ani de şcoală sunt „destul de grei”.

„Din experienţa anilor trecuţi, reiese că doar o treime dintre studenţii care intră la UCTN reuşesc să termine facultatea. Noi am înţeles nevoia firmelor de forţă de muncă, dar, până la urmă suntem învăţământ de zi. Dintre cei 60 de studenţi care au intrat la Maşini-Ultelte, doar 20 au absolvit. Avem o presiune teribilă pentru a recomanda viitori angajaţi la firmele din jur. Este primul an în care aproape zilnic, mai ales în perioada de desfăşurare a licenţelor, suntem asaltaţi de diverşi angajatori pentru a recomanda nişte potenţiali angajaţi ai lor”, a spus conf. dr. ing. Virgil Ispas.

Anul acesta, la Extensia Universitară Bistriţa a UTCN învaţă 720 de studenţi.

1 comentariu

  • de fapt, se cauta sclavi care stiu sa scrie si sa citeasca mai bine decat restul.
    apoi sunt specializati de cele mai multe ori direct la locul de munca (de asta sunt angajati in timp ce-si definitiveaza studiile), devenind legati de glia stramoseasca prin simplul fapt ca ceea ce stiu ei este specific fiecarei firme unde lucreaza si nu se mai cauta in afara.
    baza teoretica nefiind suficient fixata, respectivii devin astfel captivi practicii dobandite la locul de munca.
    peste 15-20 de ani vin altii care rup lantul si le iau locul, in timp ce unii smecheri se imbogatesc vaicarindu-se ca tinerii vor salarii prea mari la interviurile de angajare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.