Economie

Prețul apei potabile și al canalizării va continua să crească și anul viitor

Cu toate că locuitorii județului Bistrița-Năsăud plătesc mult pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită 7,33 lei/mc, fără TVA, iar pentru canalizare-epurare 6,16 lei/mc, exclusiv TVA, prețurile vor continua să crească și anul viitor, potrivit unui document aprobat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canalizare Bistrița-Năsăud.

În acest an, conform Deciziei ANRSC privind ajustarea prețului și tarifului pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare pentru Aquabis, au fost avizate prețul pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită la 7,33 lei/mc, fără TVA, iar tariful pentru canalizare-epurare 6,16 lei/mc, exclusiv TVA.

Conform tabelelor de mai jos, prețurile la apă vor crește în 2024 cu 15%, iar la canalizare cu 20%.

În 2022, Aquabis a facturat o cantitate mai mare de apă de 7.977.000 mc apă și respectiv 7.454.000 mc canal, din care: 5.496.000 mc apă uzată și 1.958.000 mc apă meteorică, în 2023 s-a prevăzut să se factureze un volum de 7.995.000 mc apă și 7.355.000 mc canal, din care: 5.514.000 mc apă uzată și 1.841.000 mc apă meteorică.

Ca urmare, veniturile au fost prognozate să crească cu 24,88% față de anul 2022, de la 88,9 milioane de lei, la 111 milioane de lei în 2023 ca urmare a previzionării creșterii producției fizice, precum și a creșterii prețurilor și tarifelor.

Pentru anul în curs, cheltuielile cu bunurile și serviciile au fost estimate la 45,9 milioane de lei față de 32,8 milioane de lei în 2022, în creștere cu 39,93%, iar cheltuielile cu personalul în creștere cu 10,52% față de anul 2022, de la 30,4 milioane de lei la 33,7 milioane de lei. Cheltuielile de natură salarială cuprind cheltuieli cu salariile și bonusurile, conform documentului de AICI.

Până la sfârșitul anului, compania Aquabis, subordonată Consiliului Județean, poate ajunge la un număr de 510 angajați, cu aproape 50 mai mulți față de începutul anului și la un salariu mediu de 5792 lei/persoană față de 5315 lei în 2022.

Etichete

8 comentarii

    • Pentru că , un privat , dacă ar gestiona o asemenea activitate , într – o lună și – ar închide afacerea și ar pleca . Păi numai într – o noapte , dacă ți se sparge o țeavă la 4 metri în pământ , ar dura câteva ore până dă apa afară ca să vezi , se duc sute de mc de apă pe … apa sâmbetei . Apă care a fost tratată , dezinfectată , pompată … apă care costă bani . Până când reușești să sapi , să repari spărtura , durează ceva timp .

      5
      3
    • Trebuie sa creasca pretul la apa si este si normal daca apa este adusa de la sute de km… Apa ieftina este la aia care o au aproape si e normal sa fie ieftina dar la noi daca ai nostri o aduc de la Brasov cu cisterna…

  • Ba are concurent.Izvoarele de mare valoare ale judetului chiar verificate si certificate, cum este apa coloidala de la MAIERU cu o amenajare cicilizata pe masura. Mai sunt o gramada de alte izvoare de unde beau taranii apa de sute de ani, si nimeni nu a facut caca-n budigai.

    10
    6
  • Ma… da chiar nu va este rusine ma.platesc pe timp de vara mai multi bani la aquabis decat la gaz si la curent impreuna.va plimbati prin oras cu jeepuri in loc sa umblati cu loganuri sa mai reduceti din cheltuieli.a-ti angajat toate pilele care nu au mai avut loc altundeva.de aia a crescut nr angajatiilor.ca la interventii veniti dupa 2 zile.
    Nu a-ti fost in stare sa inlocuiti 500 de metri de conducta de apa si canalizare pe str nasaudului .nu aveti bani de investitii?sa va fie rusine !la toata echipa de conducere!!!

    14
    1
  • Am ajuns să plătim mai mult pentru apă decât pentru alte utilități (gaz, curent). Cum e posibil ca prețurile să crească și nimeni să nu intervină? Care este explicația pentru creșterea exagerată a tarifelor Aquabis? Ar trebui ca OPC sau/și Consiliul concurenței să intervină și să stopeze modul discreționar în care se stabilește prețul serviciilor Aquabis în acest județ.
    Rog autoritățile competente să intervină!!!

    17
  • va tot plangeti ca gaina cand se oua!
    E ieftin 15 lei/mc cu tot cu canalizare.
    Pe apa plata imbuteliata (aceleasi proprietati ca si apa de la robinet) dati 4 lei/2 litri ceea ce inseamna 2000lei/mc. Si mai si mergeti la Kaufland dupa ea in timp ce robinetul il aveti in bucatarie.

    8
    2
  • Fantanarule,…bea tu apa „plata” de aquabis, ca eu nu am curaj.dar tu cred ca bei din …fantana si aia nu e tratata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS