Actualitate

Prețurile la curent, plafonate și compensate. Cât vom plăti

ACTUALIZARE Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care se menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri şi se va asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. În plus, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ de 1,3 lei, cu specificaţia că diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kw vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.

”Este o Ordonanţă de Urgenţă prin care asigurăm mecanismele de achiziţie pentru energie astfel încât aşa cum ne-am angajat să asigurăm protejarea populţaiei şi a economiei în felul în care vom menţine preţul la energie electrică. Pentru consumatorii casnici, preţul va fi de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kW şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kW. Vom menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi modificările la OUG 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori, de 1,3 lei. Consumatorii casnici care consumă peste 255 de kW vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ al energiei, de 1,3 lei, iar cei care consumă peste 255 kW vor plăti primii 255 de kW la valoarea de 0,80 lei. Ca atare, în acest moment, prin această Ordonanţă vom asigura cadrul mecanismului de achiziţie a energiei pentru a ne putea proteja populaţia şi a asigura competitivitatea produselor româneşti”, a spus premierul Nicolae Ciucă. 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat că mesajul lui către românii care depăşesc un consum de 300 de kw este acelaşi de la aprobarea Ordonanţei 119, şi anume că au în continuare posibilitatea să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de bani. Ministrul a mai arătat că termenul de aplicare a noii ordonanţe este 31 martie 2025, însă se vor face evaluări periodice, el precizând că ”ordonanţa nu va avea impact bugetar din bugetul de stat ci totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captează de la producători şi traderi, de la toţi participanţii din piaţă”.

ȘTIREA INIȚIALĂ S-au stabilit măsurile în ceea ce priveşte plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică. Urmează aprobarea unei Ordonanțe de Urgență în Guvern, care să intre în vigoare în 1 ianuarie 2023 și să aibă valabilitate un an.

Pragurile pentru consumatorii casnici vor rămâne neschimbate şi anume 0,68 lei/kWh (pentru consum între 0-100 KWh) şi 0,80 lei/kWh (pentru consum de peste 100,01 KWh și maxim 255 kWh). Tot ce depăşeşte 255 kW va fi 1,3 lei. Pentru întreprinderile mici şi mijlocii, preţul va rămâne 1 leu/kWh. Pentru marii consumatori, s-a agreat ca prețul să fie 1,3 lei.

”Am convenit că vom continua să asigurăm preţurile de 68 de bani pentru cetăţenii care consumă până în 100 de kW, 80 de bani pentru cei care consumă până în 255 de kW, iar ceea ce depăşeşte va avea un alt nivel de plată şi este luată în calcul suma de 1,3 lei. Pentru IMM-uri s-a stablit să menţinem acea sumă de 1 leu pe kW, iar pentru marii consumatori, 1,3 lei, urmând ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă. Este important să ne protejăm cetăţenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile şi este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari. În acest moment, probabil vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie. Producătorii sunt cei care beneficiază în acest moment de anumite venituri suplimentare iar la producători, peste anumite niveluri de preţ, se va impozita astfel încât banii obţinuţi din impozitul la producători să putem acoperi sumele pe care le folosim la compensare”, a spus premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Liderul PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat: ”O să vină o Ordonanţă de Urgenţă care va stabili mecanismul. Noi dorim ca acest mecanism să fie cel puţin până în anul 2025 şi sperăm ca lucrurile să intre într-o normalitate în zona de energie. Categoric vom intra într-o zonă predictibilă. Preţurile se ieftinesc, nu se scumpesc. Tot ce a fost până acum rămâne în continuare 0,68, 0,80, 1 leu pentru IMM, pentru industria alimentară, spitale, creşte, grădiniţe. Vin şi serviciile publice, companii de apă etc. Urmând să avem şi un preţ maximal. Noi în estimăm, din calculele noastre, există o formulă care sunt ferm convins că cei care se ocupă de legislaţia secundară o vor face, noi îl estimăm la 1,3 lei. Cu alte cuvinte, chiar dacă este un consum peste 255, acum s-au regăsit şi facturi de 4 lei, 7 lei, 11 lei, 12 lei, vor fi un maxim de 1,3 lei. Vă dau un exemplu – pentru a menţine 0,68 pentru persoanele vulnerabile şi cu consum foarte mic, oricum avem cel mai mici consumuri din Europa, Germania are de 12 ori mai mare consumul la persoane fizice, deci cred că închidem şi capitolul cu acele economii pe care trebuie să le facă românii. Cred că nu este cazul, dimpotrivă. Noi nu atingem consumul mediu european. Avem importul, când e consumul pe vârf, dar avem şi exportul şi acest preţ este un preţ mediu. Nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei fiindcă aici intervine statul şi compensează”.

6 comentarii

  • Noa , ce sa zic , daca d-l Ciolacu spune ca preturile „se ieftinesc” (sic!) ar trebui sa-l credem , chiar daca in viitor acestea vor creste…

    9
    10
  • Ar fi trebuit luat in calcul un consum / membru de familie. Asa cum a fost gandita legea, se ia in calcul consumul / gospodarie, astfel ca loveste direct in familiie cu mai multi copii, unde clar ca se depaseste plafonul stabilit.

    Fara cuvinte

    17
    12
    • Adica cei care consumam mai mult de 300 kw o sa platim 1,30 lei? Adica sa oprim televizoarele frigiderele masinila de spalat adica toate aparatele electrocasnice? Nu am 3 copii si am o pensie da 1530 lei deci nu beneficiez de nici o compensare la nimic. Pe cand o taxa pt aerul inspirat?

      1
      2
  • #Paul . Familiile aflate in situatia descrisa de D-vs. vor primi vouchere . (La blocurile de locuinte se aplica o astfel de logica. Cheltuielile cu iluminatul scarilor se impart la numarul locatarilor.) Este un criteriu , bun pentru unii , rau pentru altii. Administratorul a rezolvat problema . Cel care are multi membri in familie este clar ca nu-i multumit. Amandoi au dreptate…Totusi , cam ce cantitate de energie electrica in kwh considerati ca ar trebui sa acorde guvernul pentru un membru de familie (ca sa fiti impacat sufleteste)? Evident , cu 0,68 lei/kwh. In alta ordine de idei , un elev de clasa a patra a primit ca tema de casa urmatoarea problema: „O cotcara cotofana , poti so-mpusti de la doi coti. Dar cincizeci de cotofene , la cati coti socoti ca poti?” Problema nu are legatura directa cu subiectul dar are o rezolvare similara…Ca ipoteza puteti lua in calcul spusele d-lui Ciolacu care afirma ca in Germania consumul pe locuitor este de zece ori mai mare decat la noi. S-a ferit sa spuna cat e la noi dar se pare ca stie! Ori o fi fost (poate) o declaratie politica? Zic si eu…

    6
    3
    • În primul rând cei 68 de bani îi plătesc doar cei care s-au încadrat În 2021 pana în 100 de kw, ceea ce e o mare aberație, când atunci nu făcea nimeni economie și exista un alt plan tariful… Normal ar fi ca această plafonare fictiva și fabricată sa dispară, și sa existe un singur preț de plătit pe 1kw, dar pe care sa ni-l permitem cu toții la salariile din România și nu din Europa ca noi degeaba facem parte din Europa ca avem salarii de nimic. 1 kw sa ajungă la 4-5 7 8 12 lei este anormal, nu există așa ceva , doar dacă vor sa ne distrugă sau sa ne întoarcem cumva în alt secol…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS