Social

Prima comună care a cumpărat din bugetul local tablete pentru toți elevii și laptopuri pentru profesori

580 de tablete cu abonamente la internet și 57 de laptopuri au fost cumpărate de autoritățile locale dintr-o comună din Bistrița-Năsăud care au făcut achiziția imediat ce și-au dat seama că școala ar risca în orice moment să funcționeze după scenariul 3 fiindcă deja sunt cinci infectați cu noul coronavirus, iar riscul ca să mai fie unul este ridicat.

Este vorba de Primăria Dumitra, condusă de Gheorghe Bălăjan (foto), primarul fiind cel care a avut inițiativa dotării elevilor și profesorilor cu dispozitivele necesare pentru școală online.

”M-am așteptat să vină o perioadă mai critică și să ajungem iar la învățământ online. Am decis să cumpărăm de la Vodafone un număr de 580 de tablete cu abonament la internet pentru toți copiii din clasele I-VIII din comuna Dumitra. Pentru tablete și abonamente plătim 100.000 de euro în 24 de luni, dar nu toți odată. Ne vine la primărie o factură de peste 20.000 de lei lunar, destul de mult, dar Consiliul Local a fost de acord cu propunerea mea. Practic, în loc de un abonament de 2 euro pentru fiecare tabletă, plătim 6,5 euro plus TVA. Cumva tabletele intră în acest preț, dar avantajul este că putem plăti în 24 de luni. Un alt avantaj este acela că abonamentele la internet sunt valabile doi ani. O tabletă costă cam 800-1000 de lei. Deci e foarte bine, poate am ieșit chiar mai avantajos. Undeva e același lucru. Nu aveam 100.000 de euro să le cumpăr acum sau, chiar dacă aveam și le cumpăram, copiii sau noi ar fi trebuit să plătim în plus abonamentele la internet”, a spus primarul Gheorghe Bălăjan.

De asemenea, din bani de la bugetul local – economisiți de-a lungul anilor – cu circa 100.000 de lei s-au mai cumpărat laptopuri cu trepied și camere web pentru 57 de profesori, educatori și învățători ca să poată ține orele online. ”Toți au primit. Este un efort, dar Consiliul Local Dumitra a fost de acord. Dacă putem recupera banii din fonduri europene, cum s-a anunțat, îi vom folosi tot pentru școală. Eu cred că îi vom recupera. Suntem pregătiți cu proiectul, iar în secunda în care dau drumul la finanțare, depunem printre primii”.

Gheorghe Bălăjan a spus că toate au fost comandate după ce s-a publicat Hotărârea de Guvern în care erau menționate specificațiile tehnice minimale atât pentru tablete, cât și pentru laptopuri.

”În contractul cu Vodafone, am menționat toate normele cerute de Guvern, cu denumire. Toate dispozitivele au fost predate conducerii școlii, care le-a predat la rândul ei învățătorilor și diriginților, iar pe bază de semnătură părinților sau elevilor. Noi știm exact la cine e tableta cu numărul cu seria ei. Fiecare răspunde pentru ea și o predă dacă încheie clasa a VIII-a, dacă se transferă. Noi sperăm să meargă măcar vreo câțiva ani până apare și tehnologia 5G sau ce va mai fi nou”, a spus Bălăjan.

Primarul a spus că a avut rezerve să distribuie chiar acum dispozitivele ca să nu fie acuzat că a făcut-o cu scop electoral: ”Am vrut să le distribui doar după alegeri, dar avem sute de copii din clasele V-VII din Dumitra, Cepari și Tărpiu care participă la cursuri online. Știți că, la șase infectați, se poate închide toată școala sau o parte din ea. Acum avem 5 infectați în comună. Tocmai de aceea, clasele V-VII am fost obligați să le băgăm în online pentru că am avut criteriul de șase persoane în comuna Dumitra”.

Primarul spune că un reprezentant al Vodafone dă asistență școlii pentru setarea tabletelor, iar el speră ca luni toate să fie pregătite pentru a fi utilizate de toți copiii și profesorii.

Primăria Dumitra a asigurat acum, în pandemie, 50.000 de măști școlii din comună, astfel încât în fiecare zi atât elevii, cât și profesorii le primesc la intrarea în școală și nu sunt obligați să le cumpere din banii lor.

”Au măști câte doresc ei. Tot ce mi-a scris directorul pe listă am cumpărat: detergenți, dezinfectanți, inclusiv hârtie igienică și prosoape de șters pe mână. Ei nu au plătit absolut nimic. În continuare așa fac. Nu suntem o comună bogată, dar pentru copii trebuie să facem. Am derulat proiecte europene și am avut o rezervă de 100.000 de euro. Am avut niște bani la dispoziție. Sper să-i recuperăm pe toți din fonduri europene și să-i investim tot în școală. Nu mai sunt multe de făcut, dar sigur că îmi doresc să modernizez școala din Dumitra. Aici învață 400 de copii, iar eu vreau să o fac așa, ca în Norvegia, când a intrat copilul, să-l ia calculatorul în brațe să-l poarte. Aduc proiectantul de la Ciugud (Alba – comună model în România la capitolul informatizare) ca să-mi facă și mie proiectul. Vreau să-mi facă sală de sport sub terenul sintetic. Sunt fonduri europene, sunt pregătit. Nu mai am emoții pentru că am atras fonduri europene mereu, tot ce am putut atrage”, a mai spus primarul Gheorghe Bălăjan care a menționat că este ultimul mandat în care mai candidează, iar după 2024 se retrage.

Directorul școlii, profesorul Iuliu Eugen Roșu, ne-a spus că tabletele sunt produse de firma Huawei. ”Au sosit, le-am împărțit încă de ieri, iar azi (vineri -n.r.) definitivăm. Toți copiii de ciclu primar și gimnzial primesc. Am avut niște specificații clare venite de la Ministerul Educației și vă pot spune că sunt chiar mai performante de atât. Le-am făcut deja proba. Primele cursuri online s-au desfășurat deja de ieri. Doamna profesor de informatică s-a ocupat. Mai avem unele probleme cu instalatul softurilor. Noi folosim G Suite for Education, platforma școlii, cu Classroom, cu Meet, și putem zice că funcționează normal. Fiecare cadru didactic, 57 în total suntem, primește câte un laptop. Apreciem grija și promptitudinea cu care administrația locală a venit în sprijinul școlii. Întotdeauna am avut sprijinul autorităților. Bugetul este votat în Consiliul Local și tot timpul am avut sprijinul aleșilor, deci implicit al comunității, pentru tot ce școala a avut nevoie”.

Potrivit directorului școlii, Școala Gimnazială Dumitra și-a trimis cadrele didactice la cursurile organizate de CCD Bistrița-Năsăud pentru dobândirea de abilități în ce privește învățământul online, iar profesorul care se ocupă de platforma școlii a făcut tuturiale pentru colegi și elevi astfel încât să se poată conecta și să poată participa toți la lecțiile online.

Etichete

4 comentarii

  • Asa da, un primar responsabil care nu asteapta totul de la guvern. Realizarile primariei din Ciugud sunt un bun exemplu pentru toate autoritatile locale din tara. Succes d-nului primar din Dumitra, merita un nou mandat.

  • Si uite asa a mai vandut Vodafone 580 de abonamente iar Huawei 580 de tablete fara niciun efort, intr-o sigura comuna. Al naibii covidut.

  • ”Echipamentul IT mobil prevăzut în OUG 14 este „tableta pentru uz școlar” care poate fi achiziționată și de unitățile de învățământ în parteneriat cu autoritățile locale, în limita sumei de 200 de euro per bucată, sumă care să includă și contravaloarea abonamentului la internet, se arată în OUG.”
    „Finanțarea achiziției echipamentelor IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar, prevăzute la alin. (1) se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 200 euro/tabletă pentru uz școlar, echivalentul în lei la data efectuării achizițiilor. În valoarea de achiziție a tabletelor pentru uz școlar vor fi incluse și cheltuieli cu abonamentul lunar la internet dacă prin procedura de achiziție publică este prevăzută această condiție” prevede ordonanța de urgență.
    Fondurile pentru achiziționarea de tablete pentru uz școlar cu acces la internet „precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line” sunt în limita de 100 de milioane de euro, echivalent în lei la cursul din luna august 2020. Din acești bani, fondurile de la Uniunea Europeană reprezintă 75% iar restul este contribuția Guvernului.”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.