Montarea căsuţelor a început din zona scenei şi a fost supravegheată de şeful pieţelor, Luca Răzoare. El ne-a declarat că Târgul de Crăciun va începe în data de 5 decembrie şi va ţine până în 31 decembrie. „Am pregătit un decor nou. Am comandat nişte căsuţe din lemn pentru comercianţii care vând produse specifice Crăciunului, cât şi pentru cei care vând produse alimentare. Fiecare căsuţă a costat în jur de 6.000 de lei şi vor fi peste 20 în total, adică 22”, a spus Luca Răzoare.
Nici nu a fost montată bine prima căsuţă că au început să iasă proprietarii magazinelor din zonă, revoltaţi de ceea ce se întâmplă. Târgurile de pe pietonal le omoară afacerile.
Iulia Echert – SC Echert Impex SRL: „Am dori ca Primăria Bistriţa să monteze tarabele, căsuţele, ce-o fi spate în spate, în formă de potcoavă pentru ca omul să meargă şi pe o parte, şi pe alta, să vadă şi magazinele care sunt aici. E perioada în care în care şi noi trebuie să vindem, nu? Cei de la Primărie ne-au spus să mergem şi să facem o propunere scrisă, am mai făcut acest lucru. Sunt sigură că nu se opreşte târgul, dar măcar să nu ne taie faţa. Ei ne pun tarabe în faţă, maşini în spatele tarabelor şi la noi nu mai intră nimeni pentru că se creează un culoar pe care oamenii circulă, la fel aş face şi eu. Am rugat Primăria Bistriţa să pună tarabele spate în spate ca să se creeze o potcoavă, omul să meargă pe o parte şi să vină pe cealaltă. În felul acesta, ar fi şi estetic, am încăpea cu toţii. Măcar atât, eu nu cer mai mult. De fapt, eu nu sunt singura, suntem 21-22, toţi vrem acelaşi lucru. Am depus şi o hârtie la Primăria Bistriţa, am semnat toţi, de la proprietari de restaurante, cofetării, librării, firme de birotică, telefonie. Ne-am adresat tuturor instituţiilor de la Primăria Bistriţa, la partide politice şi Direcţia pentru Cultură sau Camera de Comerţ şi Industrie. Nu se poate chiar aşa să nu fim băgaţi în seamă de nimeni”.
Eugenia Ichim – SC Samba Impex SRL: „În esenţă, nu ne deranjează existenţa unui târg de sărbători, dar nu cu produse concurente. Eu am un magazin de cadouri, artizanat, decor interior SC Samba. Mi se pare anormal ca, în faţa magazinului meu, să-şi pună tarabele tot soiul de oameni care îşi spun producători, dar nu sunt. Ei vând tot felul de chinezisme, nu au casă de marcat, nu dau bon fiscal. Noi, în schimb, trebuie să le plătim oamenilor salarii, să ne plătim taxele şi impozitele, să facem curăţenie în faţa magazinelor şi nu mai vreau să am, ca şi anul trecut, o maşină care să-mi dea gaze în magazin şi care să stea toată perioada la un metru de uşa de intrare. Nu e corect. Eu am fost la târguri de sărbători în Europa, în burgurile vechi, dar nu am văzut ce e aici. Nu este o toaletă ecologică aici, nu este nimic. Nu o dată mi s-a întâmplat să întâlnesc oameni care să-şi facă nevoile în curtea interioară a magazinului meu, pe uşa de la birou, şi eu să fiu apostrofată, să-mi fie jenă că mă uit la ei. Nu mi se pare firesc ce se întâmplă în acest oraş. Uitaţi-vă cum s-a mutat vadul comercial. Eu am avut circa 30 de angajaţi şi acum mai am trei de când s-a închis zona pietonală. Noi nu avem voie să intrăm cu maşini mari să ne aprovizionăm, nu avem voie nimic, dar cei care vin cu târgurile pot intra şi cu maşină de 3,5 tone, nu au tolaetă, fac concurenţă din plin celor de aici. Sunt cofetării, sunt restaurante, nimeni nu poate face vânzări în perioada sărbătorilor din cauza târgului. Ar trebui luate măsuri ca să putem trăi toţi. Noi am investit nişte bani în spaţii comerciale, e meseria noastră. Nu mi se pare firesc ca firme din alte judeţe să vină, să ne facă concurenţă neloială „.
Cristian Munthiu – consultant de business: „În toate locurile din Europa, târgurile de sărbători sunt aranjate cu gust şi în prietenie şi tovărăşie cu comercianţii locali fiindcă, în fond, oamenii aceştia plătesc tot anul impozite şi nu e normal să i se creeze altcuiva un avantaj competitiv doar pentru că vrem să încurajăm ceva. Cei care vin la târg nu au certificate sanitare pentru mâncarea pe care o vând, nici casă de marcat, nu au nimic. În plus, am aflat că de curânda fost un târg cu meşteşugari care s-au apucat să gătească aici, pe trotuar, dormeau în maşini, iar atunci când s-au făcut sesizări, poliţiştii localia u spus că nu a existat nicio maşină. Să fie un târg de sărbători, nu un bâlci. Pe mijloc să fie montate aceste căsuţe, iar oamenii să aibă acces şi la magazine, şi la aceste căsuţe. Toată lumea cred că ar fi mulţumită”.
Până acum însă, Primăria Bistriţa nu a dat semne că ar vrea să procedeze cum cer comercianţii de pe centru.
Ce casute frumoaseee :))), cat costa una domn primar? Dar de unde le-ati luat ca vreau si eu? Ia uite ca sunt mai ieftine pe net, la primarie nu merge netul?
am scris în text. Costă 6000 de lei