Primăria Bistriţa este decisă să nu mai haşureze locuri de parcare pe trotuare chiar dacă sunt foarte multe solicitări în acest sens venite din partea proprietarilor de maşini. În condiţiile în care în judeţ intră lunar câte 6000 de autoturisme – după eliminarea timbrului de mediu – din care o treime rămân la Bistriţa, administraţia locală consideră că nu are cum să asigure locuri de parcare pentru toate.
„Am avut numeroase cereri de la cetăţeni ca, în acele zone unde sunt trotuare mai late, să mai facem nişte parcări pe trotuare. Eu nu voi fi de acord. Am discutat cu domnul primar şi nici dânsul nu este de acord. Nu vom haşura parcări pe trotuare. Ni s-a cerut, spre exemplu, să facem lucrul acesta la blocul turn din Decebal. E o zonă unde trotuarul ar permite. Ni s-a cerut să facem parcări pe trotuarul de pe Bulevardul Independenţei unde, de asemenea, trotuarul este lat. Eu nu cred că este o soluţie să facem parcări. La ce se întâmplă acum cu eliminarea timbrului de mediu pentru maşini – am înţeles că intră 6000 de maşini în fiecare lună în judeţ din care sunt convins că 2000 rămân în Bistriţa- oricât de multe parcări vom face nu vor fi de ajuns. Deja sunt familii care locuiesc la bloc şi care au 2-3 maşini la un apartament”, a spus viceprimarul Cristian Niculae în subordinea căruia se află Direcţia de Servicii Publice care se ocupă şi de administrarea parcărilor din oraş.
Potrivit viceprimarului, anul acesta s-a bugetat achiziţionarea unui teren pentru zona de pe Bistricioarei unde administraţia vrea să facă o parcare supraetajată: „Dacă cumpărăm terenul, ne mişcăm repede şi eu garantez că aşa va fi. Sunt prinşi bani în buget şi pentru parcarea din Mihai Eminescu. Altele nu ştiu să se facă. În schimb, vom face o ieşire din parcarea de pe Lupeni pe Bulevardul Republicii pe lângă cinematograf. Se va întâmpla în această primăvară”.
În ce priveşte parcarea din preajma Camerei de Comerţ şi Industrie, complet neamenajată şi plină de gropi, Cristian Niculae spune că aceasta nu se află pe domeniul public.
„Oricum e plină, chiar dacă nu e amenajată. Nefiind domeniu public, noi nu putem interveni. Trebuie să vedem cum îi putem determina pe cei care deţin astfel de zone să le amenajeze”, a adăugat el.
In sfarsit o decizie inteleapta! Bistrita arata groaznic, nu mai poti sa mergi pe jos. Peste tot te fugareste o masina, trotuarele sunt pline de noroi purtat pe roti pentru ca se trece mereu peste spatiile verzi ca se se parcheze pe trotuar. Sunt foarte multe locuri in oras cu cladiri fara rost care pot fi transformate in parcari sau se pot restrange spatiile verzi in jurul copacilor si sa se obtina mai multe locuri.
Parcarea din spatele Complexului Sugalete, este nefunctionala si din cauza lipsei de reglementare, semnalizare si popularizare. Pana la realizarea unui pasaj subteran pe sub ansamblul Sugalete, care sa faca legatura auto cu Piata Centrala, ar fi necesara cel putin o trecere pietonala, astfel ca dupa ce parchezi masina sa nu mai trebuiasca sa ocolesti pe strada Spiru Harret ( Pasajul Macelarilor) ca sa ajungi in centru. In acest sens, chiar in dreptul arcadei de la nr. 21 din ansamblu Sugalete ar putea fi amenajata o trecere de pietoni care sa permita accesul spre si din parcare pe sub arcada respectiva, direct in Piata Centrala. Pacat ca sala Omnia (fostul cinema 23 August) nu este reabilitata si destinata pentru spectacole cultural-artistice, dupa ce s-a renuntat la „cortul de cultura” din centru, mai ales parcarea de pe str. Lupeni ofera posibilitate pentru cei care vin cu masina la spectacole, de a putra parca in apropiere.
oricate parcari s-ar face, dar oricate…..tot vor fi prea multi aceia care vor vrea sa se dea jos fix in fata magazinului, farmaciei, serviciului, etc. si care veci nu se vor putea deplasa 50-100 de metrii pe jos de la un loc de parcare.!!!! Hai sa fim seriosi, in Bistrita chiar iti trebuie masina??? pe bune? In afara situatiilor cand chiar ai nevoie sa te deplasezi cu autoturismul nu se justifica aceasta mega aglomerare de masini.Unii ar vrea ca tot orasul asta sa fie numai parcari!!! Fite!!!!!
„Deja sunt familii care locuiesc la bloc şi care au 2-3 maşini la un apartament”
„Eu nu cred că este o soluţie să facem parcări.”
Ce chiaburi traiesc in Bistrita…
Hai sa interzicem masinile!!!!!!!!!!!
Nesimtitilor, bine ca la incasare de impozite va ingramaditi.La ce ii folositi?La struti ,mere si alte prostii?De ce nu faceti parcari subterane sau etajate ca in orice tara civilizata?As vrea sa va vad pe toti astia gusati din primarie mergand pe biciclete zilnic,in costumele voastre fitoase…Nu in masini pe care noi vi le platim…si care au oricand parcarea asigurata!
Puturosilor ,mai umblati si pe jos, ca pe vremea lui HRISTOS, !
nu toti sunt…pensionari!
tu vrei sa mergi la pescuit si nu ai gasit alt loc decat in…centru!
Primarul si colegii lui sint ,ca de cele mai multe ori, depasiti de probleme. Nu ai mai zoriti asa ca ei au doar doua viteze: incet si foarte incet.
Din ciclul „sa cream panica locala”: Politia locala s-a apucat intr-o noapte si a umplut de fluturasi masinile parcate pe trotuare (ex. : str. 1 Decembrie – zona BRD) invitand proprietarii, cu actele de identitate, la primarie, intr-o zi de duminica. Au pus pe drum duminica cca 70-80 persoane, majoritatea pensionari care locuiesc in zona si nu au unde-si parca masinile, pentru a-i informa ca este interzisa parcarea pe trotuare cu exceptia celor amenajate in acest sens. Bietii oameni bucurosi ca au scapat cu un avertisment au inceput sa-si caute locuri de parcare libere prin imprejurimi pentru a nu incalca legea si a nu fi amendati. Ce credeti ca s-a intamplat in continuare? Nimic. Alte persoane ocupa cu auto aceste trotuare toata ziua iar politia locala nu ia nicio masura. Pentru ei a fost o chestie de-o noapte. Stimati politisti locali … daca prin lege este interzisa parcarea pe trotuare asta e si azi si maine si asa mai departe … iar dvs. nu sunteti platiti pentru o actiune de-o noapte si nici nu aveti dreptul sa tratati diferentiat cetatenii urbei dupa cum va apuca sau nu febra pe unii. Pentru ca altfel ati putea fi trasi la raspundere pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu ori indeplinirea defectuoasa a acestora. Oare aceia care va coordoneaza activitatea (sefii d-voastra) au ceva habar de management ? Ori e totul haotic sau „ca la meteo”.