Actualitate

Primăria Bistriţa a cerut acordul de mediu pentru realizarea noului cimitir de pe str. Tărpiului

Primăria Bistriţa a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului acordul de mediu pentru obiectivul de investiţii ”Amenajare cimitir str. Tărpiului nr. 20 C”, în bugetul local pe 2014 fiind alocată suma de 1,2 milioane lei în vederea realizării lui. Lucrările vor începe anul acesta, pentru a putea fi dat în folosinţă în 2015.

În bugetul local pe 2014 au fost prinşi 1.238.000 lei pentru amenajarea noului cimitir de pe strada Tărpiului, inclus în lista celor 19 obiective de investiţii majore ale municipalităţii pe anul în curs. ”Municipiul a cumpărat un teren de un hectar mai la est de cimitirul actual, prin 2005-2006, pentru care avem şi un proiect, vom începe realizarea lui. O să amenajăm acel teren ca cimitir şi să înceapă să fie folosit de anul viitor”, spunea primarul Ovidiu Creţu.

Noul cimitir va fi amenajat pe un teren în suprafaţă de 17,139 mp, situat în partea de nord-est a cimitirului actual, la o distanţă de aproximativ 100 m.

Conform studiului de fezabilitate aprobat în decembrie 2011, acesta va avea 1.504 locuri de veci şi 150 de compartimente pentru urne funerare.

Se vor asigura locuri de veci în sistem clasic (suprastructură beton) între care vor exista alei de circulaţie amenajate şi o zonă în care vor fi locuri de veci la suprafaţa terenului (fără suprastructură, numai cu plăci de identificare marcate la suprafaţa înierbată a terenului şi fără spatii de circulaţie între locurile de veci). Suprafaţa noului cimitir va fi despărţită cu o alee carosabilă pe o direcţie diagonală definită de colţurile de sud şi de nord ale terenului. Prin studiul de fezabilitate s-a luat în considerare soluţia realizării aleii carosabile cu îmbracaminte din beton asfaltic, a aleilor secundare cu îmbracăminte din macadam şi a imobilului administrativ în soluţie structurală clasică, pereti portanţi din zidărie. Iluminatul aleilor carosabile se va face cu corpuri de iluminat stradale. Spaţiul administrativ va avea birou, hol, vestiar cu duşuri, depozit, grupuri sanitare separate pentru bărbaţi şi femei. În apropierea sediului administrativ se va amplasa şi un depozit de urne funerare (columbarium).

5 comentarii

  • Mai intai ar trebui avuta in vedere sistematizarea intregii zone din partea de est a cimitirului de pe Tarpiului. Aceasta ar trebui sa inceapa cu amenajarea unei intrari monumentale dinspre est pe aleea principala a cimitirului eroilor. In fata acestei intrari ar putea fi amenajat un mic parculet sau o esplanada care sa marcheze intrarea in cimitirul eroilor. Din aceasta piateta, o alee ar putea sa porneasca si pe latura estica a cimitirului civil, pe langa gardul care evident ar trebui refacut. In legatura cu noul cimitir, trebuie spus ca biserica ortodoxa nu agreaza incinerarea, prin urmare, construirea unui depozit de urne funerare numit columbarium este o investitie cel putin controversata daca nu inutila, atata vreme cat nu exista in plan si construirea unui crematoriu uman.

    • Biserica ortodoxa este o institutie retrograda care n-are decat sa faca ce pofteste in cimitirile pe care le administreaza dar care nu poate impune regulile in cimitirul municipal. In tarile europei civilizate, s-a ajuns in timp ca din cauza lipsei de spatiu, ramasitele pamantesti ale decedatilor sa fie deshumate si incinerate dupa zeci de ani. Acest obicei ar putea sa fie preluat si de BOR cea iubitoare de moaste. Desigur, e de retinut necesitatea construirii unui crematoriu.

    • ….incinerarea?……daca PESTE 50 de ani de la moartea vreunui PARLAMENTAR….se afla ca a fost singurul care nu a furat in mandatul sau si vor astia sa-l faca SFANT??????….. la ce moaste se vor ruga viitorii parlamentari?

  • INTREBARE, CRESTIN / ORTODOXA : CUM SA INVIE LA SFARSITUL LUMII …. UN PUMN DE CENUSA ???
    INCINERAREA ATACA DIRECT MITUL DE LA SFARSITUL LUMII ( VEZI NOUL TESTAMENT AL BIBLIEI ) IN CARE ESTE PREVAZUT CA MORTII SE VOR SCULA DIN MORMINTE ATUNCI CAND SFANTUL GABRIEL VA SUNA DIN GOARNA…. ADUNAREA… SI POATE CEI DREPTI VOR ” AUZI ” SI VOR FACE SI O PERINITA….

    • La sfarsitul lumii, in morminte va fi doar tarana. Cu voia Domnului ea va deveni trup asa cum s-a intamplat la inceput. Se vor scula din morti, in flesh, doar cei decedati de patru zile ca Lazar. Atfel gradina paradisului nu va fi un loc prea placut. Nu pentru cadavrul fara viata se roaga crestinii ci pentru sufletul nemuritor. Important e sa-i pastram vii pe cei trecuti, in inimile noastre. Asa ca, daca pastram vie memoria lor, rugandu-ne acolo unde pastram urna funerara sau in fata unui strat cu flori, e la fel de bine primit. Candva o sa priceapa asta si inchinatorii la ciolane binemirositoare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.