Actualitate Recomandări

Primăria Bistrița a cheltuit de trei ori mai mulți bani pe funcționare decât pe dezvoltarea orașului

Primăria Bistrița a cheltuit până la jumătatea anului peste 42% din bugetul anual alocat anul acesta pentru funcționarea instituției și doar 14,20% din cel pentru dezvoltarea orașului, în cifre fiind vorba de 76,4 milioane de lei pentru funcționare și 27,8 milioane de lei pentru dezvoltare.

”Este adevărat că avem o execuție mică pentru dezvoltare, însă având în vedere că a fost o perioadă de întrerupere a lucrărilor pe perioada de iarnă, iar la drumuri nu s-a putut lucra fiindcă a fost perioada aceea ploiasă, lucrările în forță au început abia în luna mai. Situațiile de lucrări pe care le-am primit pe lunile mai și iunie nu apar ca și execuție pentru că nu sunt făcute plăți. Eu cred că deja lucrările au început și că vom putea avea o execuție relativ bună până la sfârșitul anului însă trebuie să ținem cont că noi am prevăzut sume în buget pentru situația în care vom putea da avans pentru majoritatea lucrărilor mari. Acest avans se poate acorda în funcție de solicitarea executanților. Suntem în procedură cu două proiecte mari pentru care am prevăzut sume pentru avans, însă dacă nu vor fi solicitate avansuri, nu vom putea avea execuția pe care ne-am propus-o. Noi acum așa considerăm că acum suntem în linie dreaptă pentru finalizare cu unele lucrări, la altele sunt și probleme, dar încercăm să le rezolvăm”, a spus Lia Ivașcu, directorul Direcției Tehnice din Primăria Bistrița, în ședința Consiliului Local răspunzând unei interpelări a consilierului PMP Oana Săcălean care a vrut să știe de ce s-au cheltuit doar 14,20% din bani pentru dezvoltarea orașului.

Conform municipalității, până la jumătatea anului, veniturile proprii sunt realizate în procent de 61,64% față de prevederile estimate la nivelul anului 2021.

Bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa pe anul 2021 a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr.57/15.04.2021 la nivelul sumei de 365.059 mii lei, la venituri şi în suma de 407.560 mii lei la cheltuieli.

În 2019, când Primăria Bistrița era condusă de Ovidiu Crețu (PSD), fostul consilier PNL Ioan Peteleu, actual administrator public al orașului, spunea despre o situație similară:

Practic nu faceți altceva decât să dovedeți capacitatea de administrare a orașului. Dacă ne uităm în raport, o să observăm cu ușurință că, la secțiunea de dezvoltare pe bugetul local, avem impresionantul procent de realizare de 52,95%. Asta înseamnă, domnule primar, domnule viceprimar, capacitatea dumneavoastră de previziune atunci când faceți propuneri pe buget. Asta înseamnă că alocați niște bani pe care nu sunteți în stare să îi cheltuiți și veniți cu aceeași placă – cel puțin de când sunt eu în CL – atunci când nu se execută sumele din buget”.

14 comentarii

  • Lui Peteleu numai in opoziție îi stă bine. E bun de gură și ambițios în a critica. La conducere se dovedește că nu-i în stare de nimic. Ba da, am uitat și-a asfaltat strada pe care locuiește.
   Vai mama noastră ce conducători ne-am ales!

  • 75 % din bugetul orașului cheltuit pe funcționare
   25 % din bugetul orașului cheltuit pe investiții
   Este radiografia unei administrații falimentare, incapabilă de veni cu soluții de dezvoltare a orașului.
   Unde este reforma primariei pe care ați trâmbițat-o în campanie domnule primar?
   Căte posturi din primărie ați redus, că sunteți deja de un an primar?
   De ce vă bateți joc de banii noștrii și îi cheltuiți pentru a ține în funcții angajați care taie frunze la câini?

  • Asa se intampla cand votam politrucii care mint cu tupeu si dau bine din gura in campanie instruiți de consultantii politici.
   Ce sa faca bietul Turc, ce credeti că e în stare să facă, săracul de el?
   După ce a boierit vreo zece ani pe bani publici conducând o institutie cu 10 angajați care freacă hârtiile, s-a trezit primar, cu peste o mie de oameni în subordine și nu mai știe de unde să apuce hățurile căruței.
   Bistrița își merită soarta! Suntem orașul în care a câstigat Vadim alegerile, nu uitați!

  • La ce ne este bună o conducere care cheltuie de trei ori mai mult decât produce?
   Afară cu ei, să vină alții, că mai răi decât ăștia, oricum nu pot fi! Măcar mai avem o șansă.
   Demisia e un gest de onoare, atunci când nu mai poți. Dacă nu, doar referendumul ne scapă de ăștia.

  • N-a zis nimeni ca va fi usor sa apuci haturle unei carute administrative scapate de sub control. Dar e interesant cum zici tu ca merg lucrurile rau doar acuma, Da-i tot inainte, ca inainte era mai bine, nu? :))) Ridicol, iti plangi in pumni ca au pierdut pesedistii alegerile chiar si dupa 1 ani.

 • De aia merg angajatii din privat sambata la munca ca sa poata unii sa se pensioneze la 45 de ani si sa aiba pensii speciale. Jumate din primarie ar trebui sa dispara. La ce folos atatia angajati iar orasul arata ca naiba. Este la fel ca acum 30 de ani.

  • Primaria din care jumate care ar trebui sa dispara, in acceptiunea ta, a fost configurata asa de catre omul cu 3 mandate, despre care nu te-am vazut sa zici ceva. Gata, daca au venit altii, ii amenintam cu disparitia?
   In toata tara primariile consuma din greu bani si resurse, asa e aparatul administrativ.

 • ma astia s o gasca toti,ce nu intelegeti?de la mic la mare isi fac facutele si si tin gura,io nu te dau afara iar eu nu te parasc ca furi,ce naiba?caraghiosilor,pana nu se iese n strada in fata primariei putem noi comenta aici.

 • De fiecare dată pentru asemenea discrepante anormale intre capitolele de cheltuieli din bugetul local, vinovatul de serviciu este „greaua mostenire”. Să reamintim că in anul 2020, ultimul an al administratiei Ovidiu Cretu, au fost alocate peste 76 de milioane de lei numai pentru plata salariilor din Primăria Bistrița, ceea ce reprezintă aproape 23%, in timp ce pentru bunuri și servicii, adică pentru întreținerea orașului, s-au alocat 68,6 milioane de lei (20,31%) din buget. (vezi: https://timponline.ro/cum-justifica-primarul-bistritei-salariile-mari-din-administratie-e-enorm-de-multa-munca-inteligenta/)
  Asta demonstrează nevoia de reformă deoarece există prea multi tăietori de frunze la câini cu salarii mari in administratia locală. De altfel, primarul Ioan Turc, promitea incă din campania electorală o restructurare a schemei de personal din Primăria Bistrița: ”Dacă pleacă cumva cel mai mare angajator, rămâne primăria cel mai mare angajator din oraș. Nu se poate. O instituție publică nu trebuie să fie altceva, cuib, pepinieră, incubator”. Din păcate, dimensionarea corectă a aparatului primăriei, numeric și profesional, promisă de Ioan Turc, a rămas deacamdată la stadiul de „bune intentii”, la aproape un an de la preluarea mandatului de primar.

 • In 4 ani de zile va avea același succes ca si Crețu. Primul lucru pe care trebuia sa-l facă este sa-si reformeze primăria, reducerea semnificativa a posturilor , externalizarea anumitor servicii , schimbarea șefilor etc. Am avut speranțe ca vor face ce-au răcnit 12 ani in opoziție pana am văzut lista de consilieri: șoferul, speranța PSD, Secu’ mica si Tanu , de atunci am rămas cu convingerea ca asta e mai rău decât Crețu, care avea o viziune, proasta cei drept, dar măcar știa ce voia sa facă in rolul de primar. Noul primar, din păcate, este făcut pentru a-i servi pe alții. Bolojan cu care urla in campanie, deși este un model de bune practici are si …hones si si-a dat seama ca fără un aparat care sa-l ajute este mort si la primărie si la CJ. Si uite ca deja a obținut finanțarea pentru prelungirea centurii pana la autostrada. Bravo lui! Pace si somn ușor noua! Poate avem mana mai buna peste 3 ani si vom alege unul care sa si poată, nu numai sa vrea!

  • cum sa reduce, daca angajeaza? prin transfer…. cica! profesionisti care n-au nici in clin nici in maneca in domeniu….. dar ei au inventat angajarile-transferul pe criterii de cine pune mai multe afise sau baloane sau cumetrie…..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS