Direcţia de Venituri a Primăriei Bistriţa a început, vineri, 15 ianuarie a.c., să încaseze taxele şi impozitele pe anul în curs. Primii care s-au aşezat la cozi au fost, ca de obicei, pensionarii, care vor să scape de obligaţiile faţă de stat, dar în acelaşi timp să nu rateze reducerea de 10% de care beneficiază cei care îşi achită dările în primele trei luni.
„În principiu, când ştii că ai datorii, nu mai dormi. Din moment ce statul îţi oferă facilităţi, de ce să nu profiţi de ele”, ne-a declarat un domn imediat ce şi-a achitat impozitele.
„Noi, pensionarii, ne grăbim să plătim fiindcă ştim că trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului. Nu are rost să stăm până la sfârşit de an. Nu ştii ce se mai schimbă şi mai pot creşte, mai apar penalizări. Trebuie să fim corecţi faţă de stat”, a spus o altă doamnă.
„Eu am plătit parţial. S-a scumpit şi taxa de salubritate, nu am avut toţi banii ca să plătesc integral. Trebuie să ne conformăm. Toate taxele mi se par mari”, a declarat un om.
Acestea sunt impozitele și taxele locale pe care bistrițenii le achită în 2016
Camelia Morar, şeful Serviciului Urmărire-Încasare din cadrul Direcţiei Venituri a Primăriei Bistriţa, a declarat pentru Timp Online că faţă de 2015, s-a introdus o nouă categorie, impozitul pentru terenul cota parte pentru apartamente, plus curte şi construcţii, şi s-a făcut o modificare legată de impozitul pe mijloace de transport.
„La impozitul cotă parte sub apartament nu e foarte mult, 15-19 lei, în funcţie de cota parte din teren. Mai e un element de noutate. Pentru tranzacţiile la notar la mijloc de transport impozitul se plăteşte integral, chiar dacă înstrăinăm acel bun în timpul anului. Mai precis, cineva care îşi vinde maşina indiferent în ce perioadă a anului 2016, el trebuie să plătească integral impozitul, iar noul proprietar va plăti abia din 2017”, a spus Camelia Morar.
Potrivit acesteia, la Direcţia de Venituri a Primăriei Bistriţa cetăţenii pot primi informaţii legate de ce taxe au de plătit, baza de date fiind actualizată încă de la începutul acestei săptămâni. Daţi click AICI şi puteţi verifica online cât aveţi de plătit anul acesta. Să mai spunem că funcţionează atât plăţile în numerar, cât şi POS.
„Pentru a-i ajuta pe cei care să vină repede să plătească pentru a beneficia de reducerea de 10% valabilă pentru cei care plătesc până în 31 martie am stabilit şi program de încasare joi după-amiaza până la ora 18.00”, a spus Morar.
În ce-i priveşte pe chiriaşii blocurilor ANL, aceştia nu vor plăti impozite ca şi proprietarii – s-a renunţat la această idee – dar s-ar putea să achite mai mulţi bani pentru chiria lunară. Deocamdată nu se ştie exact cât.
De ce nu treceti taxele pe site cum le-ati promis?
La coada ii mai fain… Mai auzi o barfa, mai o mireasma deosebita, mai un calcat pe picior etc. Pe site e prea „lipsit de interes”.