Actualitate

Pentru 15.000 de copii și adolescenți, Primăria Bistrița cumpără pistă de pumptrack și patinoar sintetic

Copiii şi adolescenţii din Bistrița cărora le place să se dea pe bicicletă, pe trotinetă sau pe skateboard vor avea la dispoziţie o pistă modulară, numită pumptrack, care promovează un altfel de sport, în care andrenalina este nelipsită. Primăria Bistrița a decis să investească într-o astfel de pistă 267.200 de lei.

”Având în vedere că până la această dată municipiul Bistrița nu deține un spațiu amenajat pentru sportul cu role, iar potrivit datelor statistice în municipiu exită un număr de 8.741 copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani și un număr de 6.274 adolescenți cu vârste între 14 și 20 de ani, mulți dintre aceștia fiind iubitori ai sportului cu role – skateboard, este necesară amenajarea unui astfel de spațiu prin achiziția și montajul unui circut pumptrack modular pentru biciclete, trotinete și skateboard, avand o lungime totala de aproximativ 94 m”, se arată în motivarea investiției în pistă.


Termenul limită până la care pot fi depuse ofertele este 23 iunie a.c. În suma menționată este cuprinsă atât furnizarea pistei, cât și montajul.

Pumptrackul este practic o pistă cu suprafeţe speciale, forme şi curbe antrenante. Pe acest circuit, adolescenţii şi copiii se pot da cu bicicleta, trotineta sau chiar pe skateboard. Cei care adoră acest sport recunosc că e nevoie de mult antrenament. Sportivii spun că senzaţiile date de o astfel de pistă sunt unice. Când nu au la dispoziţie un astfel de traseu, mulţi exersează în locuri improvizate. Pista modulară poate fi demontată şi asamblată în diverse forme. Remontarea durează doar două ore. Astfel de piste există la Oradea și Târgu Mureș.

De asemenea, a fost alocată și suma de 626.000 de lei pentru achiziția unui patinoar sintetic. ”Având în vedere că până la această dată municipiul Bistrița nu deține un patinoar propriu, iar potrivit datelor statistice în municipiu exită un număr de 8.741 copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani și un număr de 6.274 adolescenți cu vârste între 14 și 20 de ani, mulți dintre aceștia fiind iubitori ai sporturilor de iarnă, inclusiv patinaj, este necesară realizarea unui patinoar propriu de către Municipalitate, având o suprafață totală de aproximativ 598 mp (13 x 46 m)”, se arată în motivarea investiției. Cererea de oferte a fost încărcată deja pe SEAP.

Cele două obiective de investiții au fost prinse în bugetul pe 2021 aprobat în luna aprilie: pumptrack în Parcul Municipal, patinoar sintetic care poate fi relocat în orice zonă a orașului.

17 comentarii

 • Altceva mai bun nu e de făcut? Oare chiar este cerere atât de mare pt acest tip de investiție? Seriosss… cum au calculat necesitatea investiției? au nr copii care sunt siguri k vor folosi această minunată, urgentă investiție imaginativ fără de care nu se mai putea trăi și prin mijloace matematice abracadabristice… dar justificative pt a cheltui. Mulți copii trotinetisti, mergatori pe role și skatebordisti avem în oraș de efectiv nu mai e loc de ei ! INVESTIȚIA E DIN AGENDA PE UNDE ERA TRECUTĂ ȘI PARTIA DE SKI ? … intreb doar. Investiția în educație e pe nicăieri, sistemul de învățământ praf dar de grija și iubirea față de copii facem piste de tot felul. La fel cum ai spune că de foame poți respira că îți trece. NO COMMENT…

  • Investitia in educatie nu inseamna doar rechizite si tablete, inseamna si locuri de joaca pentru copii si tineri, unde pot sa faca miscare patinatorii sau skaterii, de exemplu. Dar tu, fiind numai hater, nu ai de unde sa stii din-astea. Vrei sa fie doar la Cluj sau in Capitala, de ce sa avem si la Bisrrita, nu? Satean ai fost, satean ai ramas!

  • Prietene „Mnu” educația, țin să te informez ca DA sunt perfect de acord că, NU „inseamna doar rechizite si tablete”. Însă dacă pt tine educație se traduce prin rechizite și tablete, condimentata cu niscaiva trotinete, role etc, e vai și amar de conceptul de educație din neuronul din dotarea ta. Numai parcuri de role si trotinete îți mai trebuie să îți zburde neuronul în voie cu speranța să nu se izbeasca de ceva și să ași înceteze saracul existența solitară. Nu zice nimeni să nu se facă… ci doar că sunt alte priorități, deocamdată. Uită-te la iarba din oraș… , uită-te la parcarile invizibile, la cum arată infrastructura, la nevoile reale ale copiilor etc. Educație înseamnă exact termenul din DEX. Educație nu se traduce prin spălarea copilului pe creier și cultivarea semințelor de „cine sunt eu” , respectiv lipsa fundamentală a bunului simț și respectului pt persoana din imediata apropriere ( c-am la asta pare a se rezuma viziunea ta personală în urma complexității propozițiilor pe care le-ai scrijelit lovind in tastatură ). Educație nu înseamnă să îți bagi copilul in clasă cu mașina până cel puțin în clasa a-4-a, să-l plimbi pe role și trotineta și alte nastruznici gen. Îndreaptăți zic, privirea spre informație și uită-te in jur in societățile puțin mai sănătoase la cum se traduce termenul educație pt copii, și pe urmă ai dreptul să vorbești poate în cunoștință de cauză a doua oară despre subiect. După ce ai înțeles și aprofundat, ulterior putem vb despre role, trotinete și alte abureli gen pt copii și nevoile lor reale eșalonate pe priorități. Trăim ÎNTR-O țară unde nasterile sunt in continuă scădere ( poate constientizezi ca se traduce în copii din ce in ce mai puțini ), din cauze care sunt mult mai complexe decât piste de biciclete, trotinete, role, părti de ski… Degeaba ai automobil. Fără roți, nu îl poți utiliza, dacă ele lipsesc cu desăvârșire din dotare. În rest numai de bine și multă înțelepciune.

  • @ Mnu, Ai utat să bagia ai cu postaci PSD, când nu vă convine că locuitorii din Bistrița nu pun botul la toate bazaconile pe care încercați să le imputeneți mișelește fără nici măcar să-i consultați voi politruci încercați să ne seviți aia cu postaci PSD. Mnu revinoți și bagă și o postare cu ciuma roșie.

 • Oare de ce s-au secretizat amplasamentele pentru cele doua grandioase obiective de investitii? Sau se merge dupa principiul : „Sa le achizitionam ca apoi om vedea noi unde (si daca) le vom monta”. Ca doar se pot monta si demonta asa usor si in asa scurt timp…Sa le achizitionam , prietenii stiu de ce , si vai , vai , demult asteapta un semn…

 • UAU….. Asta ne mai lipseau patinoar sintetic, alpin coaster pe pârtia care vine la vale, mașinuțe de golf electrice pe lângă ștrand, mutarea autugări peste linie și lista de bazaconie continuă,,,,,, toate celelelate probleme sunt deja rezolvate avem astfaltate toate străzil, avem canalizare pe toate străzile, orașul nu se mai inundă la fiecare ploicică , avem școlii în toate cartierele orașului :o))))) Asta fiindcă înprimăria Bistrița iarba nu se cosește ci iarba se fumează !!!!!

  https://www.facebook.com/unirea.bistrita/videos/3247670248793250

  • Culmea, cand se face ceva ce exista si in alte orase mari sau in Occident, atitudinea unora e ASTA NE MAI LIPSEA:.
   Daca nu, vor zice ca nu se face nimic.
   Nicicum nu-i bine cu unii, desi tot ce s-a zis mai sus e prins pe diverse proiecte si in diferite staii de realizare.

 • Poate inveti mai exact ce inseamna tractir, ca sa nu faci confuzii pe aici. Altfel, va trebui sa demonstrezi ca se cheltuie banii pe birturi si case de toleranta.

 • Felicitări administrației pentru numeroasele proiecte care își propun să încurajeze sportul, în special în rândul copiiilor și adolescenților! La fel ca orele de sport în parc, pumptrack-ul și patinoarul sintetic vor fi activități care vor ajuta copiii să facă mai multă mișcare și să stea mai puțin în fața ecranelor! În plus, patinoarul sintetic poate fi o activitate de familie plăcută atât iarna, cât și vara.

  În altă ordine de idei, simpla alăturare cu unele proiecte eșuate ale fostei administrații nu înseamnă că aceste investiții nu sunt benefice. O pârtie de schi amenajată pe un teren necorespunzător a fost o investiție dezastruoasă nu are legătură cu un patinoar sintetic care funcționează pe tot parcursul anului, sau cu pumptrack-ul care, peste tot în țară, este plin de copii.

  Spre deosebire de pârtia de schi, faptul că montarea și demontarea sunt atât de facilie este un plus, pentru că în funcție de evenimente, fluxuri, noi investiții etc. amplasamentul poate fi modificat. Flexibilitatea de amplasare nu poate constitui un argument împotrivă, doar dacă ești „împotrivă” de profesie.

  În plus, o investiție bună nu o exclude pe alta. Iar satisfacerea unei nevoi nu înseamnă neîndeplinirea alteia. După unii, toți funcționarii ar trebui să asfalteze străzi de dimineață până seara. Dar tot ai ar fi nemulțumiți că toate celelalte activități se blochează. Din fericire, resursele financiare și umane permit invetiții în multiple direcții. Pentru proiectele mari, de anvergură, documentațiile sunt foarte complexe și termenele sunt mari, însă aceste proiecte sunt mult mai facil de finalizat, nefiind necesare studii de fezablitate sau proiecte tehnice. Oricum, licitațiile sunt publice, conform legii. Doar faptul că tu speculezi diverse matrapaslâcuri nu înseamnă că este și real. Din nou, imaginația fiecăruia e un argument nul.

  Iar legat de mobilitatea urbană, nu ar fi rău dacă am începe să folosim diverse mijloace de transport alternative măcar pe distanțe scurte (nu neapărat în cazul navetiștilor), inclusiv „țoaclele”, role, trotinete etc. E bine și pentru sănătate, și pentru mediu, și pentru buzunar (deși nu trebuie să fii „sărăkie”, ci doar smart). Bine, ne putem da seama de nivelul de educație al ficăruia după glumele de budoar pe care le face. Păcat că nu și de identitate.

  În concluzie, investițiile în sport sunt de bun augur, iar „firoscoșii” cu psedonime notorii devin cam sastisiți.

  • Ăsta sport :o)))) Dacă și patinoarul sintetic este sport, atunci eu sunt campion olimpic la table.
   Bine că pentru un teren de rugby nu sau găsit fonduri. Suntem printre puținele județe din țară care nu avem un teren de rugby.

  • Nu a zis nimeni să nu facă copii mișcare, sau ca nu e bine că se face ceva ce nu este DACĂ ESTE NECESAR, RESPECTIV CONSTRUCTIV și dacă sunt șanse reale de a aduce plus valoare comunități . Haide să nu stăm strâmb și să gândim drept. Ar fi ideal să umblăm cu autoturismul doar când e necesar intr-adevar, iar in rest să folosim elemente alternative de genul biciclete, trotinete, role … etc.( atunci administrația poate ne scade impozitul la autoturisme 🙂 … (nu o so vezi)). Realitatea ne contrazice. Aș vrea să văd dimineața că traficul nu e sugrumat și ca pista de biciclete e neîncăpătoare de biciclisti și nu de mașini parcate din lipsă locuri parcare fără să mai menționez aberația de soluție tehnică gasita pt efectuarea lor. Aș vrea sa vad transport in comun dedicat pt copii care merg la școli (poate e o variantă ca traficul să mai respire un pic (și noi aer mai puțin poluat de gazele din tobele de esapament) iar părinți să nu mai fie nevoiți să fie in viteză să ăi plimbe la si dinspre școală oprinduse care pe unde si cum poate). Realitatea însă repet este că NU O SA SE ÎNTÂMPLE prea curând. Pt că obs că ești pe administrație…DACĂ cetățeanul pt cele văzute pana acum , trăite, experimentate deja, la nivel micro și macro devine reticient respectiv mai atent, la anumite investiți și decizi și nu numai, se trezeste câte cineva sa zică ca DA… SUNTEM GICĂ CONTRA. Pei bagă mână în foc, ardete și pe urmă după ce vindeci rana provocată de arsură, aș vrea să văd ce individ sănătos la „tutungerie” repetă isprava conștient.( REPET… INDIVID CONȘTIENT ). Plus o comunitate care alege reprezentanți, că așa
   e forma de organizare, presupune că ei acționează la unison pt binele, dezvoltarea lor… și care de asemenea se presupune că trebuie să indrepte urechea la vocile care exprimă nevoi de un fel sau altul. Dacă la nivel local sau national sa întâmplat astfel în ultimii 30 de ani, sau nu, vă las pe fiecare din voi să concluzionati…

 • Despre comentarii…
  Sa se faca…sa nu se faca…
  Boc (piticul atomic pentru unii) primarul Clujului, EXTINDE skateparkul din Cluj…
  O fi tampit de s-a gandit si la copiii, CARE NU joaca fotbal, baschet sau hambal?

  • Uită-te câte sau făcut înainte de a ajunge la skatepark… care au fost prioritare

 • Nimic din ce e alocat mișcării de orice fel nu e aruncat pe fereastră. Dar nu degeaba ți-ai ales pseudonimul de mai sus, ai tu alte veleități și alte mișcări în minte.

 • Ce vorbesti? Propaganda, triumfalisme, unde te crezi, la CJ BN? Ia vezi pe-acolo, pe la PSD, cum sta treaba si apoi mai spune de administratia liberala. Ai incurcat taietorii de panglici, dupa cum se vede.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS