Actualitate

Primăria Bistrița va lua un nou credit ”binevenit”. Banii, pentru Aqua Park și clădirea CNLR

Municipalitatea va lua din nou bani împrumut de la bancă pentru a realiza obiective de investiții pentru care nu se pot solicita bani europeni. Este vorba de construcția Aqua Park-ului din Wonderland, care va costa peste 5 milioane de euro, și reabilitarea clădirii vechi (liceul) a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”, estimată tot la aproximativ 5 milioane de euro.

”Proiectul Aqua Park a fost eligibil pe fonduri europene până acum trei luni, acum nu mai este eligibil. Spuneam la un moment dat că va trebui să luăm un credit. Cred că un credit pentru realizarea Aqua Park-ului și a reabilitării corpului A de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” este extrem de important și va fi binevenit”, a spus primarul Ovidiu Crețu la AS TV.

510.000 de lei au fost repartizați din bugetul local pe 2016 pentru elaborarea studiului de fezabilitate la obiectivul de investiții ”Complex de agrement acvatic Aqua Park” în Wonderland, pentru care s-a comandat proiectarea cu o valoare estimată de 1.188.000 lei.

Anul acesta, municipalitatea a finalizat proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, cu bani europeni și din bugetul local, prin care au fost reabilitate școala gimnazială, internatul, sala de sport (extinsă), s-a creat un centru de documentare şi informare, s-au construit cantina si sala de sport polivalentă.

În 2014, Primăria Bistrița a contractat un credit bancar de 40 de milioane lei pentru finanţarea unor obiective de investiţii de interes local: pârtia de schi din Wonderland, Podul Berăriei, Parcul Industrial Bistriţa Sud şi reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din oraş. Municipalitatea are trei ani de graţie la plata ratelor, iar dobânda pe care banca o ia pentru acest credit este de circa 10 milioane lei.

Ce lucrări sunt prevăzute la Aqua Park

Suprafaţa destinată pentru complexul de petrecere a timpului liber, sport  şi spaţiu verde va fi de 5 ha, în prima etapă. Această suprafaţă va putea fi extinsă într-o etapă ulterioară, în funcţie de necesităţi şi posibilităţi. Capacitatea de deservire a complexului va fi pentru un aflux de aproximativ 5.000 persoane/zi/timp de vară.

Complexul de agrement acvatic Aquaparc va fi constituit din:

Corp clădire intrare: casa de bilete; birouri şi spaţii administrative pentru aproximativ 10 persoane;

Clădire principală cu suprafaţa minimă de 1.200 mp: un bazin acoperit care să funcţioneze atât pe timp de vară cât şi pe timp de iarnă cu următoarele funcţiuni: bazin de înot cu dimensiunea de 25 m x 12 m pentru adulţi şi piscină pentru copii cu suprafaţa minimă de 200 mp. Adâncimea apei să corespundă în funcţie de destinaţia şi specificul fiecăruia conform prevederilor legale; grupuri sanitare pentru femei (prevăzut cu salon “Mama şi copilul”), bărbaţi, persoane cu dizabilităţi, ţinându-se cont de capacitatea compexului şi de normele sanitare în vigoare pentru astfel de obiective; saună care să deservească maxim 30 de persoane (suprafaţa minimă va fi de 100 mp şi va cuprinde mai multe tipuri de saună uscată, saună umedă, saună cu infraroșii etc); jacuzzi pentru 30 persoane; servicii spa; tobogane interioare care au legătură cu exteriorul; salon de jocuri (popicărie/bowling, biliard, tenis de masă); duşuri; vestiare pentru minim 100 de persoane; punct de prim ajutor

Bazine exterioare care să funcţioneze pe timpul verii: bazin de înot cu dimensiunea de 50 x 25 m pentru adulţi; piscine şi bazine pentru copii şi adulţi, cu suprafaţa totală de minim 1000 mp. Adâncimea apei să corespundă în funcţie de destinaţia şi specificul fiecăruia; bazin exterior cu apă sărată; tobogane exterioare independente şi mobilier specific în bazinele pentru copii; bazin colector; bazine cu valuri şi hidromasaj; vestiare pentru minim 100 de persoane; duşuri exterioare; plajă exterioară în jurul bazinelor şi separat loc de plajă (suprafaţă înierbată); grupuri sanitare pentru femei, bărbaţi, persoane cu dizabilităţi

Spaţiu de agrement: 3 terenuri multifuncţionale pentru sport în aer liber; spaţiu pentru discotecă în aer liber (în spaţiu cu dublă utilitate); loc de joacă pentru copii în aer liber pe diferite vârste cu tematici diferite, bac de nisip (preferabil la nivel, pentru evitarea accidentelor), leagăne-cumpene, leagăne cu mişcare pendulară (bărcuţă, mic avion, etc.), leagăne carusel, bazin de mică adâncime (20-30 cm, pentru mersul prin apă, jucării flotante), construcţii pentru căţărat, piste pentru patine cu role, biciclete, panouri de beton pentru desenat cu cretă, loc destinat jocurilor sportive statice (şah, remi) etc.; punct de colectare deşeuri selective; amenajare baze de observare pentru post salvare acvatică – salvamar

Spaţii tehnice: centrală termică; centrală filtrare piscine; parcări supraterane – mimim 200 locuri – inclusiv loc de parcare pentru autobus; rezolvarea parcărilor se va face prin dalaj sau cu covor asfaltic şi vor fi prevăzute cu alveole  cu vegetaţie care vor separa grupuri de   autovehiculele. Se va realiza şi o parcare pentru max 10 rulote care să poată fi racordate la reţeaua de alimentare cu energie electrică şi apă- canal( vor fi prevăzute şi racordurile), gospodărie de apă de incendiu, grupuri electrogene.

Alimentarea cu apă potabilă a obiectivului se va face din rezervorul de înălţime prevăzut a se realiza în cadrul proiectului ”Drum de acces şi utilităţi aferente complexului sportiv polivalent, Municipiul Bistriţa”. Canalizarea apelor menajere se va face prin conducta de canalizare menajera prevăzută a se realiza în cadrul proiectului : „Drum de acces şi utilităţi aferente complexului sportiv polivalent, Municipiul Bistriţa”. Alimentarea cu energie electrică se va realiza din postul de transformare de 800 KVA ce se va realiza în cadrul proiectului ”Amenajare pârtie de schi inclusiv utilităţi în cadrul complexului sportiv polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea”. Încălzirea apei se va realiza cu un sistem de panouri solare sau alte surse regenerabile. Toate reţelele de incintă se vor realiza subteran, eventualele echipamente supraterane nu vor fi amplasare în zona căilor de comunicaţie şi vor fi tratate arhitectural. Se va realiza iluminat public, stâlpii de iluminat vor fi din metal, abordare modernă, corpurile de iluminat cu leduri. Se va realiza sistem de supraveghere atât în clădiri – zonele publice – cât şi în incinta complexului.

Amenajări exterioare: Accesul la Complexul de agrement se poate face din Localitatea componenta Unirea, din str. Aerodromului, pe drumul de acces care traversează râul Bistriţa şi care se va realiza conform proiectului „Drum de acces şi utilităţi aferente complexului sportiv polivalent, Municipiul Bistriţa”, cu 2 benzi de circulaţie, 2 trotuare, pistă de ciclişti, pentru pârtia de schi – se vor corela proiectele. Realizarea de drumuri şi alei de acces în incinta complexului care să asigure o deplasare facilă în interior, cu îmbrăcăminte asfaltică, pavele sau alei înierbate. Amenajare peisagistică – mobilier urban care să deservească persoanele, inclusiv cele cu dizabilităţi, zone plantate inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi – deficienţe de vedere (vor fi amplasate tăbliţe cu denumirea plantelor scrise în alfabetul Braille), deficienţe locomotorii, etc., locuri de odihnă, aliniament de arbori de-a lungul aleilor şi căilor de acces. Locuri de joacă pentru copii pe vârste diferite şi cu tematici atractive, zonă de fitness pentru adulţi – inclusiv echipamentele. Realizarea unei împrejmuiri transparente a întregii incinte, cu înălţimea de max 2,2 m, un acces principal, automatizat şi un acces secundar pentru administrarea complexului.

10 comentarii

    • Da de ce sa mareasca taxele si impozitele? Pentru niste aberatii de genul partiei de schi sau bazinelor in panta? Pai trebe sa fi dus cu pluta rau de tot sa crezi ca vor fi 5.000 persoane/zi/timp de vară. Pe litoral, in toate statiunile, de 1 mai au fost cam 30000 de turisti.
      Apropo! Vad ca esti postacu de servici a lu Cretu. Sau esti vreo veverita? Pana si alea au fugit de ideile lui crete.

  • Se duce draku in Unirea iarna sa innoate in bazinul de 25m cand are doua in oras. Daca tot se mai face o piramida, macar sa se fi facut un bazin olimpic acoperit. Altfel n-are niciun rost. De astea de 25 de m trebuiau facute pe langa scoli. La Liviu Rebreanu bunaoara.

  • Pentru a limita astfel de comentarii ulterioare, ar fi decent ca primaria sa ne intrebe daca suntem de acord cu accesarea unui nou imprumut. Suma e consistenta, mai ales ca se adauga imprumutului anterior. Vom ajunge sa directionam o buna parte din bugetele aniilor viitori pentru a stinge datoriile.
    Nu zic ca un Aqualand nu ar fi binevenit. De asemenea, cladirea liceului Liviu Rebreanu trebuie reabilitata. Dar nu ar fi exclus sa existe o parte insemnata dintre contribuabili care sa prefere directionarea unor sume mai mari de bani in infrastructura orasului.

    • poate va prind pe vreunul pe la bazinele alea!!! ha ha ha ca te comentat toti comentati, dar la fel comentati si ca in Figa ce fain este si de ce nu este si la Bistrita! acu daca vrea cineva sa faca si la Bistrita….ca de ce se face. sper sa refuzati sa va scaldati vreodata in aceste ape…..sa refuzati sa va plimbati sau sa schiati….. lasa ca noua ne place si noi abia asteptam Sigur ca trebuie bani, ca doar nu pica din cer. Asta se cheama dezvoltare.

    • D-le Radu, imi pare rau daca atat ati inteles din ce am postat eu.
      E vorba de un principiu, ma rog, daca mai are vreo importanta.
      Cum spuneam, Aqualand-ul e binevenit. Chiar primeaza, dupa mine, in fata partiei de schi.
      La fel, liceul Liviu Rebreanu trebuie reabilitat, ba mai mult, e de datoria noastra sa o facem.
      Dar ar fi frumos sa-i intrebam si pe cei care dau banii pentru aceste investitii, mai ales ca vorbim de un imprumut.

  • Pentru astfel de credite,la asa suma mare,banca ofera un ,,comision de succes”in cuantum de 3-5% din suma,comision acordat Ordonatorului principal de credit.Oare cine este acesta? Desigur acest tip de comision se acorda sub forma de credit acordat unei persoane apropiate ,,ordonatorului” credit la care banca plateste ratele dintr-un fond special.Astfel banca are control asupra ,,ordonatorului”si poate sa impuna in viitor si alte credite paguboase.Garantia este una clasica si sigura…impozitele si taxele locale.Astept reactia postacilor,gen:teoria conspiratiei,paranoia etc. In realitate acest tip de mita se practica la nivel global si este greu de demonstrat cu adevarat ca este vorba de o mita si nu de un credit.mai mult de jumatate din politicienii nostrii au beneficiat indirect de astfel de credite dupa ce au votat sau au luat decizii paguboase pentru tara.

    • astept sa vad …pe 1 ianuarie coada de pensionari care au luat de la gura craciunului sa platesca impozitele…..asa….in avans…pentru astfel de credite!
      imi si imaginez cum majotritatea acestor pensionari stau ……la spa….cu verdeata … peste 10 ani!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS