Actualitate

Primăria Bistrița vrea să aibă propriul parc fotovoltaic

Primăria Bistrița vrea să amenajeze pe Dealul Cocoș, poate chiar pe pășuni, un parc fotovoltaic pentru ca să devină un furnizor de energie verde și să își acopere astfel cheltuielile cu spațiile proprii, dar și cu școlile, grădinițele și creșele, a declarat primarul Ioan Turc la prezentarea proiectului de buget.

”Componenta de energie verde este foarte importantă și finanțată prin bani europeni. Ideea este să amenajăm un parc fotovoltaic al Primăriei Bistrița, să devenim furnizor de energie electrică verde și, în acest fel, să ne acoperim cheltuielile pe care le facem cu spațiile primăriei, în primul rând cu școlile, grădinițele și creșele. O variantă (pentru amplasarea lui -n.r.) ar putea să fie pe zona de deal din Cocoș, acolo unde nu se poate construi nimic, o altă variantă ar putea să fie pe pășuni. În acest sens am avut discuții și la Ministerul Mediului, și la Ministerul Energiei. Sunt permise asemenea construcții pe pășuni, cu condiția ca panoul să fie la o înălțime de 1 sau 1,5 metri de sol în așa fel încât și pășunatul să poată fi posibil”, a spus primarul Turc.

În acest scop, s-a alocat de la buget suma de 250.000 de lei pentru elaborarea documentaților.

La capitolul ”Bistrița – oraș verde și curat” mai sunt prevăzute următoarele:

  • Amenajarea unui parc pe malurile râului Bistrița în localitatea componentă Viișoara: 7.000 lei – valoarea totală 3.470 mii lei cu TVA – finalizare în 2022 – finanțare POR 2021-2027
  • Amenajare parc dendrologic în cadrul complexului sportiv și de agrement Unirea: 3.746 mii lei – valoare totală 5.561 mii lei cu TVA – finalizare în 2022 – finanțare POR 2021-2027
  • Regenerare urbană în zona Lac MHC: 250 mii lei – elaborare documentații tehnico-economice- finanțare POAT 2014- 2020
  • Proiect „Zero Carbon Cities” – programul URBACT
  • Proiect BIORESC – finanțare granturi SEE
  • Amenajare perdele verzi limitrofe DN 17 în Unirea și Viișoara: 110 mii lei – elaborare documentații tehnico-economice -finanțare din bugetul local
  • Coridor ecologic Valea Căstăilor: 450 mii lei – elaborare documentații tehnico-economice- finanțare din bugetul local
  • Sistem integrat de management al deșeurilor: 436 mii lei – elaborare documentații tehnico-econimoce – finanțare din bugetul local.

17 comentarii

  • Mai verificati busola. Cocos este nord, lafel dealul la Sarata, tot nord este. Eventual pe spate spre Ghinda respectiv Budac ar fi sud si pozibil.

  • Nu știu câți dintre voi au trecut pe lângă un parc fotovoltaic de 200 ha, ca să vedeți ce urât arată peisajul.
    Zone frumoase 🌿🌿🌿plantate cu floarea soarelui🌻, holde de grâu cu maci roșii🌺, rapiță de un galben intens, au fost înlocuite de kilometri întregi de plăci de culoare neagră, 🖥🖥🖥🖥🖥🖥🖥🖥🖥🖥montate pe suport de metal la 1m deasupra solului. O priveliște dezolantă, de zonă industrială.
    Oamenii care locuiesc in zonă o numesc in traducere aproximativă “ un rahat în ochii privitorului”.

  • Ideea foarte buna , dupa cum apreciaza #Jan , a fost a d-lui Cretu Ovidiu. A fost tratata intr-un studiu de fezabilitate in care sunt abordate si alte instalatii energetice care ar putea contribui la dezvoltarea parcului industrial , pe care actualul primar se lauda ca le va face , in acelasi timp discreditandu-l pe fostul primar , care cica n-ar fi prevazut puterea necesara. Deci , nimic nou sub soare! Stiu destul de exact ce se prevedea in acel studiu de fezabilitate la care am fost partas cu unele idei si solutii tehnice sugerate proiectantului , stiu numele acestuia si multe, multe altele pe care nu-i cazul sa le spun acum. E insa absolut corect ca opinia publica sa stie ca ideea nu este a d-lui Turc. Cred ca ideile bune trebuie continuate dar e urat sa-ti asumi ceva ce nu-i al tau. Deocamdata , atat.

  • Singurul loc care s-ar preta pentru acoperirea cu panouri fotovoltaice fără afectarea nefericită a unor noi suprafețe de teren, cu tot impactul negativ pe care îl presupune amplasarea panourilor este vechea groapă de gunoi a orașului. Oricum înainte ca Primăria să devină producător de energie, dezvoltator imobiliar și să se ocupe de alte afaceri, sunt mult mai multe alte priorități și lucruri de făcut în oraș. Domnul Primar are o fixație pe dealul Cocoș și se încăpățânează cu obstinație să-l „termine” în mandatul său. Nu e o idee bună. Nici una dintre ideile administrației, care îl vizează, nu e! Ce ar fi să faceți demersuri pentru a adăuga în proprietatea orașului și alte suprafețe de teren așa cum a făcut vechea administrație?! Vor ști cei care urmează după dvs., mai bine, ce să facă cu ele.

  • Peste tot pe unde am umblat in Europa am vazut aceste instalatii doar in pozitie sudica.
    Numai la noi Primaria nu foloseste BUSOLA si nu se orienteaza bine deloc.
    Invit initiatorii acestui proiect sa mearga cu trenul (ca-i mai ieftin ) pana in LECHINTA sa vada instalatia montata spre SUD.
    Toti vad ca se folosesc de dealul Cocos si doresc acolo o mare ingramadeala cu de toate , uitand ca avem totusi inca niste dealuri cu orientare spre sud insa cam ocupate deja de vile.
    Dealul LA SOARE dar si vestitul deal al Targului (BURISCH) cum l-au botezat sasii .
    Aici mai putem discuta de o asemenea idee, insa nu este cazul pana nu este finalizat CADASTRUL VERDE, cumpararea Bibliotecii Jud., salvarea cladirilor Spitalului Jud. tot prin achizitie si salvarea Hanului B-ta.
    Desigur si multe parcari in locul punctelor termice.
    Terminati odata cu magariile si cu idei nastrusnice.

    • Nasol d-le Bălan! De la „felicitări primarului Ioan Turc” la criticile pe care le aduceți în ultima vreme este diferența mare intr-un timp foarte scurt! Sa inteleg ca nici asta nu vrea sa va dea autorizația de construcție?

    • Bistritene ,domnu Balan lauda toate ghidusiile lui Neluțu.Si trambulina cu corzi elastice a laudat o,pe care poate sa sara pana il vede pe Ciobanica cum inspecteaza parcul industrial din autobuzul verde.Nici macar de sofer pe autobuz nu ai fost bun dom Balan…

  • Panourile solare au maxim de eficiență, dacă nu la altitudine dar în orice caz departe de aerul poluat. Orientarea spre sud este evidentă. La noi se fac în apropierea zonelor urbane tocmai pentru a reduce din investiție, rețeaua electrică. Eficiență dovedită este doar într-un ansamblu de conversie a energiei, de exemplu în acumulări de apă. Investiția pentru producere și distribuire de energie electrică este total ineficientă.

    • Eficienta lor lasă momentan de dorit din toate punctelecde vedere. Produc cam 20-30% din cât este prognozat sa producă și asta în zile foarte însorite. În cazul în care soarele este acoperit de nori eficienta este de doar 10-15%. Costurile sunt mari adică costa cam un euro/watt. În calcul simplu arata ca la o putere de 5 kw costul este de 5000 de euro. Nu știu ce vise a avut d-l primar și cam cât crede ca poate produce ca sa alimenteze „cheltuielile proprii, școlile și gradinitele”. Stiu ca unii o sa spuneți ca exista programe de finanțare doar ca ele acoperă o mica parte din cheltuielile de achiziție. Mai mult ca să produci o cantitate mare decembrie ai nevoie de multe panouri fotovoltaice care vor acoperi o suprafață mare de teren, teren care practic este indisponibilizat deoarece în România am văzut ca se obișnuiește sa se monteze cat mai aproape de sol în oc ca sa se monteze la înălțime iar solul sa poată fi folosit măcar pentru pășunat.

  • Bistritene . Nu mai am nevoie de acea hartie prafuita platita in 2007.
    Totul se rezolva acuma in INSTANTA.
    Eu critic doar sa se faca lucruri bune si raman pe mai departe sustinatorul sigur al domnului Primar IOAN TURC pe care o sa-l felicit de fiecare data cand lanseaza un proiect ECO.
    Cu ce ma intrebi tu eu iti raspund exact ce zicea DABIJA ala care explica ceva cu grija altuia care nu poate dormi.

    • Nu o sa iti dea nici o instanta autorizatie de constructie domnu Balan.Instantele nu se pot substitui primariei si comisiei de urbanism.Trucul cu mersul la instanta e o chichita care suspenda temporar demolarea constructiei fara autorizatie.Asa ca ,mai exerseaza cu laude si osanale.

  • Propun Primariei un loc si mai bun pt. amplasarea Parcului Fotovoltaic.
    In Zavoaie pe mamelonul fostei gropi de gunoi unde se poate da o folosinta pe aprox 2 ha.
    Nu vreti spatiu verde amenajat cum am propus anii trecuti faceti acest tip de parc.
    Este in pozitie sudica nu este umbrit de dealuri, numa bun sa-i dam o destinatie decat sa aiba maracini pe el.
    D-le Primar studiati va rog locul si propunerea.

  • Toată lumea vrea; parcuri eoliene, parcuri foto-voltaice, centrale nucleare, autostrăzi, centuri ale orașului, aeroporturi, dar să NU fie in comuna in care locuiesc ei.
    Îi deranjează zgomotul, traficul, fotovoltaicul strica aspectul locului, eolienele fac un zgomot de joasa tensiune, ca și când ai avea tinitus, etc.
    Toti zic, sa se facă, dar nu in Zina n care locuim noi, sa se facă in comuna vecină!
    Nuci mie nu mi-ar plăcea sa fac grătare in grădina, iar in loc de un deal cu vie sau o livada de meri, sa văd un deal cu foto-voltaice.
    Sa se facă, dar in comuna vecină!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS