Actualitate

Primăria Bistrița vrea să cumpere fostul spital de pe Bd. Independenței pentru un campus educațional

(FOTO) Consilierii municipali și-au dat acordul ca Primăria Bistrița să transmită o ofertă de preț pentru cumpărarea terenului și construcțiilor de pe Bd. Independenței nr. 30, aflate în proprietatea Uniunii Comunelor Grănicerești Năsăudene, în vederea înființării unui campus educațional. În trecut, aici au funcționat unele secții ale Spitalului Județean, clădirile fiind retrocedate, în urma unui proces, Uniunii Comunelor Grănicerești.

Imobilul are zece construcții, având suprafața construită totală la sol de 2.716 mp și suprafața construită desfăşurată totală de 4.427 mp, cu teren aferent în suprafață de 7.870 mp. 

Având în vedere că Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene vrea să vândă, municipalitatea va demara procedurile pentru achiziționarea terenului și construcțiilor.

”Bistrița are nevoie de un mediu universitar autentic și nu vom reuși acest lucru fără investiții. Clădirea principală este una monumentală, m-am inspirat din ce a făcut Universitatea Tehnică în clădirea fostului parchet, observăm că se lucrează asiduu pentru a aduce clădirea la un standard în care să fie posibilă desfășurarea de activități specifice învățământului superior tehnic. Bistrița poate da mai mult pe această componentă. Ne propunem să atragem studenți din județ și din județele învecinate și este nevoie de asigurarea de spații cu funcțiuni de internat. Este concluzia transmisă de cei de la Universitatea Tehnică. Ținând cont că în Europa universitățile funcționează în clădiri monumentale, ținând cont de amplasament, de suprafață, de expunere, am optat pentru achiziționarea terenului și clădirilor cu destinația precizată”, a spus primarul Ioan Turc în ședința Consiliului Local.

17 comentarii

  • Felicitari primarului si consilierilor pentru gandul bun ! Sper ca cerintele celor norocosi (vorbesc despre urmasii nevolnici ai predecesorilor constructori) nu vor fi peste poate de mari. Eram obisnuit sa vad oameni suferinzi care stateau tacuti , la soare , pe putinele banci din curtea fostului spital.Vestea ma bucura si abia astept sa aud rasete zglobii si glasuri voiase prin curtea noului campus universitar. Daca se duce la bun sfarsit demersul de achizitionare si nu se schimba destinatia comunicata , atunci cei implicati merita respectul tuturor bistritenilor iar banii cheltuiti nu-si puteau gasi o cauza mai nobila. Poate de policlinica/spital ambulatoriu. Dar ce frumos ar fi fost ca acea asociatie sa fi cedat cu titlu gratuit terenurile si cladirile. Era totusi imposibil intr-o economie de piata…

  • Daca se finalizeaza tranzactia si se aduc banii necesari pt. un asemenea proiect de mare impact, administratia actuala isi spala toate pacatele si neajunsurile. Primarul a facut un pas urias in salvarea acestor imobile cu o vechime de 120 de ani, minunate si solide. De cand am deschis ochii din 1956 sunt vecin cu aceste imobile si doar Colegiul Liviu Rebreanu il intrecea in dimensiuni. Arhitectura de pe Independentei a cladirilor este deosebita.
    2. Pasul doi este salvarea fostei Biblioteci Judetene de pe str. Garii cu aspect de cazino. Bistritenii trebuie sa se adune si sa ceara acest lucru. Vom initia si aici o PETITIE . Nu trebuie sa cedam rechinilor imobiliari aceste bijuterii ale Bistritei . Este batalie mare pe str. Garii si deja exista un PUZ de construire a unui bloc turn cu 8 etaje ceea ce va duce la demolarea fostei Biblioteci. Rolul nostru al civicilor este o batalie dreapta si sa-i convingem pe edili sa nu fie slabi si sa cedeze tentatiilor in fata oamenilor cu bani. Traiasca BISTRITA cea frumoasa asa cum o stiam in anii copilariei.

  • Ar fi minunat un campus acolo. Acele clădiri se pretează mult mai bine pt educație decât pentru un spital. Un spital nou ar trebui construit de la zero la standardele actuale, undeva la marginea orașului.

  • Atunci vor trata bolnavii in amfiteatre si tiruri. Masura superinteligenta!
    Probabil vor sa-si faca studiile toti cri fara studii de la conducererea celor mai importante institutii din oras si judet.

  • președintele de la cj a făcut studiile la restaurant flora. fostul administrator public al municipiului a făcut studiile la restaurant parc….era mai ok cu un singurz”Campus

  • Motto:
    „Cele cinci funcții vitale ale universității: creația științifică, instrucția, educația, viața universitară și extensia universitară. Universitatea devine organism viu și dătător de viață prin aceste funcțiuni în armonica interdependenței creatoare.”
    (Iuliu Hațieganu- Un an de muncă in serviciul neamului, Sibiu, 1943)

    Achizitionarea clădirilor vechiului spital de pe bulevardul Independentei nu rezolvă decât partial problemele de spatiu cu care se confruntă Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea urmatoarele: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti”. (Vezi: https://timponline.ro/universitatea-tehnica-pe-val-la-bistrita-numar-record-de-studenti-in-anul-intai-si-planuri-mari/).
    De aceea, este evidentă nevoia acută a construirii unui Campus Universitar modern la Bistrita, prevazut cu spatii de invătământ, care să cuprindă săli de curs si laboratoare de cercetare, dar si cămine studentesti, bibliotecă, sală de sport, terenuri de sport, etc.
    De altfel, este cunoscută initiativa lui Ioan Turc, care incă din anul 2006, atunci când era viceprimar al municipiului Bistriţa, a propus amenajarea unui parc industrial la Sărata, dar şi a unui campus pentru învăţământul universitar tehnic. Până la urmă ideea lui Ioan Turc, a fost preluată de PSD-isti care, cu greu in administratia lui Cretu, au realizat doar Parcul Industrial insă nici vorbă despre campusul universitar tehnic. Termenul de „campus universitar” preluat din engleză defineste un complex universitar situat in apropierea unui oras, cuprinzând construcții și dotări pentru învățământ, cercetare, cămine pentru studenti, locuinte pentru profesori, terenuri de sport si spatii pentru agrement etc. Un campus trebuie să dispună de o suprafată de teren generoasă care să permită amplasarea optimă a constructiilor pentru nevoile actuale si să asigure o rezervă pentru dezvoltarea de perspectivă a centrului universitar.
    De altfel nu odată politicienii au promis crearea unui campus universitar la Bistrita care să adune laolaltă extensiile universitare imprăstiate prin oras in spatii improvizate. Din păcate pană in prezent angajamentul construirii Campusului Universitar Bistrita rămane incă la faza de dorintă neonorată.
    (Vezi : https://timponline.ro/campus-universitar-pentru-studentii-din-bistrita/)

  • Prima institutie de învătământ superior la Bistrita a fost înfiintată în anul 1976. Este vorba de Institutul de Subingineri înfiintat ca sectie a Institutului Politehnic din Cluj de la acea vreme. Institutul de Subingineri din Bistrita a functionat în localul fostului Institut de Proiectare de pe str. Ursului nr. 12-14, (in spatele blocului turn din Decebal), o clădire nouă la acea vreme care dispunea de spatii adecvate invatamantului superior, special construite pentru acea sectie de subingineri a Politehnicii din Cluj.
    După revolutie, mai exact după anul 2000 , în virtutea acestei traditii a fost înfiintată la Bistrita Extensia Universitătii Tehnice din Cluj- Napoca (UTCN), care de atunci functionează în spatii improvizate in clădiri vechi improprii învătământului superior tehnic. De aceea ar trebui renuntat la improvizatii si construite cladiri noi care să satisfacă cerintele actuale ale învătământului politehnic. In acest sens, Primăria Bistrita dispune de aproximativ 3 hectare de teren din zona fostului Proditerm pe care ar putea fi construit un Campus Universitar modern special pentru extensia Universitatii Tehnice, care ar beneficia si de apropierea de zona industrială, unde este locul de practică a studentilor politehnisti.
    Pe de alta parte, locul fostului Proditerm este foarte aproape de oras, iar acolo mai există si alte institutii precum Grupul Scolar Forestier si Jandarmeria Bistrita, astfel incât includerea aici a unui campus universitar ar permite sistematizarea intregii zone. De asemenea, ar putea fi prevazuta si o eventuala prelungire a Strazii Zefirului de la fostul PRODITERM pana in Str. Tarpiului.
    Oricum, este o ineptie organizarea învătământului politehnic in clădirea fostului tribunal din centrul orasului. Nici clădirile vechiului spital de pe bulevardul Independentei nu reprezintă o solutie de perspectivă, fiind necesare laboratoare si ateliere dotate cu instalatii speciale si aparatură. Clădirile vechi se pretează cel mult pentru învătământul superior din domeniul stiintelor umaniste. In acest sens, chiar Universitatea Babeș-Bolyai intentionează achiziționarea unui hotel din centrul Clujului pentru a-l transforma în sediul Facultății de Drept. Este vorba de Hotelul Opera Plaza aflat in apropierea de Curtea de Apel Cluj:
    (https://www.clujust.ro/ubb-achizitioneaza-un-hotel-pentru-viitorul-sediu-al-facultatii-de-drept/)

  • Am inteles din alt articol ca trei habarnisti din CL s-au opus la propunerea de cumparare. Cei trei nu au nimic in comun cu Bistrita si reprezinta doar interesul de partid marunt si direct indemnizatia de consilier. La estia nu merita sa le spui nici Buna Ziua !Te mai poti mira de judecata lor la votarea altor proiecte daca la o asemenea importanta ei nu stiu pe ce lume se afla ?

  • comuna granicereasca????
    cum de a ajuns o fundatie in posesia unor proprietati ?
    la BUCURESTI PENTRU RETROCEDARI S-AU LUAT ANI GREI DE INCHISOARE, INCEPAND CU PRINZUL PAUL SI EDCOMPNIA,
    AICI???????????
    daca nu se intampla nimic atunci hotu imparte cu paznicu!

    • După căderea regimului comunist, ce a confiscat abuziv averile foştilor grăniceri, s-au adoptat mai multe legi democratice de restituirea averilor către foştii proprietari….
      IN 2014 NU AVEA aceasta cladire
      la cata propriEtate si-a insuSIT cu cateva burse pe an SPALA CLASA POLITICA PE TOATE FETELE

  • Primaria sa se ocupe cu astuparea santurilor ramase in urma lucrarilor cu iluminatul public (3 santuri) de pe aleea Trandafirilor (de la bisnitari in jos). Mai bine n-ati fi pus nici un stalp ca nu aveam santurile din asfalt. S-au pus dale in santuri sa se poata circula cu masinile.
    Daca primaria nu este in stare sa arunce o roaba de pietris in santuri sa zica ca platim noi o bascula cu 1,5 m cubi. Nesimtirea si nepasarea este o regula la stat.

  • @ Johnny
    Eu am râs când am citit. Ospătareala e o bună rampă de lansare. De la servit bere”Nasaudeana” direct la apăsat butoane e un drum fain

  • Parcul industrial de la Sărata a fost amplasat pe un teren care producea furaje pentru cea mai mare crescătorie de bovine pentru carne din județ. Asfaltarea unor soluri foarte fertile este considerată o mare realizare de către liderii post decembriști
    Doar produc țările vestice pentru noi…. Ne dau și bani împrumut doar să le cumpărăm produsele…

  • Se pare ca nu vom avea noroc ca bistritenii sa aiba parte de asemenea minunatie . Se joaca tare si Primaria doarme cu specialisti cu tot. Trei oferte vin din privat cu banii jos. Deci daca Primaria nu procedeaza la fel totul e pierdut. Stirea pe alte surse pe care lesne o gasiti.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.