Social

Primăria Rebrişoara, zguduită de un scandal. Secretarul, acuzat de luare de mită, a demisionat

După ce era să devină singura instituţie din judeţ intrată în faliment, Primăria Rebrişoara este zguduită de un nou scandal. Secretarul, Nicolae Mureşan, un bărbat aflat aproape de vârsta pensionării, e acuzat de luare de mită şi obligat să demisioneze. Un localnic venit din străinătate l-a dat pe mâna DGA.

Surse locale au relatat pentru Timp Online că întâmplarea e dinainte de Paşti. Un bărbat venit din străinătate, rudă cu secretarul, s-ar fi prezentat la Primăria Rebrişoara ca să i se elibereze un certificat de naştere pentru un copil născut în Irlanda, dar botezat în ţară, iar secretarul i-a cerut să plătească o taxă care se pare că nu există. Întrucât tânărul respectiv ar fi refuzat, Nicolae Mureşan a amânat în mod nejustificat eliberarea actului respectiv. Tatăl copilului a făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), iar în Vinerea Mare, trei maşini de la DGA au descins la Rebrişoara pentru un flagrant în urma căruia secretarul s-a ales cu dosar penal aflat în cercetări la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Contactat în legătură cu acest subiect, primarul Rebrişoarei, Viorel Clapău (foto), a declarat că faptele s-au petrecut întocmai precum au relatat sursele noastre.

„Domnul secretar Nicolae Mureşan e cercetat sau urmărit penal pentru infracţiunea de luare de mită. Dosarul e la procurori, nu ştiu dacă a fost trimis în judecată. Nu mi-au spus domnii de la DGA de ce este acuzat, dar cred că e vorba despre întocmirea unui act de naştere pentru un copil născut în Irlanda. Au venit părinţii în ţară, de Paşti, şi l-au botezat şi urmau să plece înapoi, în străinătate, şi le trebuia actul de naştere de aici. Domnul secretar a tărăgănat eliberarea actului şi l-a determinat probabil în felul acesta pe tatăl copilului să facă gestul respectiv, (să-i dea mită -n.r.). Nu ştiu despre ce sumă e vorba. Unii spun că 140 de lei, alţii că 185 de lei. Nu vă pot spune suma că nu m-a informat nimeni. Ce a făcut tatăl copilului nu ştiu să vă spun, unde s-a dus şi la cine a reclamat”, a spus Viorel Clapău.

Primarul spune că, la scurt timp după ce a început cercetarea penală, secretarul şi-a depus demisia.

„În data de 20 mai, domnul secretar şi-a depus demisia. E la mine, dar nu am ştiut ce să fac cu ea. Conform Legii funcţionarilor publici, el poate rămâne 30 de zile. Şi azi am discutat cu el să lucreze marţi şi miercuri la nişte decizii pentru şedinţa Consiliului Local de joi şi apoi să încercăm pe la Prefectură, pe la CJ, pe la domnul secretar Redl să vedem cum rezolvăm problema. Domnul secretar are 64 de ani neîmpliniţi. Nu ştiu ce va face. Poate aşteaptă rechizitoriul, poate judecata, poate se pensionează”, a spus Viorel Clapău.

Timp Online l-a contactat pentru un punct de vedere şi pe secretarul comunei Rebrişoara, Nicolae Mureşan.

„E o înscenare. Sunt acuzat că am luat 40 de lei. Am demisionat pentru că mă pensionez. Nu sunt trimis încă în judecată. Dosarul e încă în cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud”, a spus el.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Nicolae Mureşan a fost trimis în judecată „pentru  comiterea unei infracţiuni de luare de mită, constând în faptul că, în calitate de secretar la o primărie de comună, la data de 06.04.2015, a pretins suma de 185 lei, de la un denunţător, cu titlu de taxă eliberare certificat de naştere pentru un minor născut în străinătate, deşi nu exista legal o astfel de taxă”.

Cristiana Sabău

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.