Primăria vrea concurs de soluții pentru un grup statuar în Piața Unirii

Holistic

Primăria Bistrița vrea să organizeze anul acesta un concurs de soluții pentru realizarea unui grup statuar care să fie amplasat în Piața Unirii, în fața Bisericii Protopopiatului Ortodox de la Coroana. De la bugetul local vor fi alocați 35.000 de lei în acest sens.

”Arhitectul șef propune amplasarea unui grup statuar reprezentativ zonei aferente Pieței Unirii”, motivează municipalitatea.

În prezent, în Piața Unirii se află bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, adus aici în 2012 din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean. În Piața Unirii se organizează manifestările dedicate Zilei Unirii (Mica Unire). ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei moderne în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara. Alexandru Ioan Cuza îşi merită locul într-o Piaţă a Unirii”, spunea atunci primarul Ovidiu Crețu.

Documentele înregistrează piațeta din fața mănăstirii cu numele de Rossmarkt, devenită după 1934 Piața Unirii.

Biserica Protopopiatului Ortodox, cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII), a fost ridicată în jurul anilor 1270-1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparaţii şi transformări, prima dintre acestea fiind consemnată în anul 1494, conform site-ului Primăriei Bistriţa. Între anii 1518-1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat în stil gotic târziu, mai apoi suferind adăugiri în stil baroc. După 1541, când minoriţii au părăsit oraşul, clădirea a servit o vreme ca hambar şi pivniţă de vinuri. Dacă în secolul al XVIII-lea interiorul monumentului a fost adaptat stilului gotic, după anul 1895, când a fost cumpărat de români (care nu aveau voie să-şi construiască biserică proprie în oraş), a fost adaptat pentru cultul ortodox. Trecerea a fost terminată în anul 1988, când pereţii bisericii au fost acoperiţi cu pictură murală (frescă) în stil neobizantin. La 24 octombrie 1948, în acest lăcaş de cult a avut loc ”Proclamarea solemnă a unificării bisericeşti a românilor ardeleni”. Biserica este cunoscută şi sub numele de ”Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea ”coroanei habsburgice”, ca biserică militară.

În 2014, Primăria Bistrița în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania a organizat un concurs de soluții pentru amenajarea şi modernizarea Pieţei Centrale, câștigat de SC Planwerk SRL Cluj-Napoca. Firma a fost premiată cu 5.000 de euro. Municipalitatea va depune proiect pe fonduri europene pentru modernizarea Pieței Centrale, suma solicitată fiind de un milion de euro.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Balan Marius- Ecologist B-ta

  La dezbaterea publica pt. asa zisa modernizare a PIETEI CENTRALE , primarul i-a dus de nas pe cei prezenti. Nu s-a pus la dispozitia publicului si celelalte 3 variante . Astfel a fost ales doar unul singur, pe placul personal al edilului. Acela care elimina copacii, scoate iarba si desfinteaza rondourile cu flori, incalcandu-se legea 24 a spatiilor verzi (gata amenajate ) si legea 422 a monumentelor istorice. art 9 si 59 privind zona de protectie a unui monument de mare valoare. Credeti ca in NORVEGIA mult blamata de ROMANIA super corupta, ar fi posibil asta ?

  (0)
 2. nicu

  In prezent Piata Unirii din Bistrita nu mai are nici o legatura cu adevarul istoric al locului. De exemplu, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, sta scris: BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI, ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa. Nimic mai fals, pentru ca ca in 1893, Biserica de la Coroana (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Biserica Greco-Catolica a avut un rol esential in emanciparea si realizarea unitatii nationale a romanilor. Insusi marele istoric Nicolae Iorga a spus că toată diplomaţia României de 100 de ani nu a făcut atâta pentru a fi europeni, cât a făcut Biserica Greco-Catolică. Asadar, Biserica de la Coroana a jucat un rol esential in devenirea romaneasca a Bistritei, fiind martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, intre care si Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romaneasca participanta la marele act al unirii, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in aceasta biserica. De altfel numele de Piata Unirii se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu Mica Unire, chiar daca un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, creind o confuzie publica legata de numele pietei. De aceea, un concurs de soluții pentru un grup statuar reprezentativ în Piața Unirii acum cans au mai ramas 2 ani pana la centenarul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, este un demers necesar.

  (0)
  • tudor

   Prin mutarea aiurea a statuilor Cretu a vrut sa rescrie istoria orasului ca sa ramana ceva in urma lui. Numai asa se explica mutarea , bustului lui Cuza, de la IJP, in Piata Unirii chiar daca piata isi trage numele de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic cu unirea principatelor sau mica unire. Dupa mintea lui Cretu, Unire sa fie, nu conteaza daca-i Mare sau Mica. Reamintim ca bustul lui Cuza a fost dezvelit in 2004 la IJP, intre altele si pentru pentru a pune in valoare sediul Politiei, aducand o nota de vizibilitate asupra cladirii care seamana mai mult cu un bloc de garsoniere din perioada comunista. Si nu e singura isprava „marca Cretu”. A inceput cu bustul lui Petru Rares, acesta fiind mutat in 2009 din Piata care-i poarta numele pentru a face loc unui monument controversat, in forma de „Sula” tocmai langa Prefectura, vrand parca sa confere expresie materiala sintagmei „Sula si Prefectura”. Acest lucru a fost criticat recent in cadrul seminarului academic de istorie „Petru Rareș și Bistrițenii”, organizat sub egida Consiliului Județean, la sfarsitul lunii noiembrie 2015, prin vocea autorizata a istoricului si academicianului Ioan Aurel Pop, care a calificat mutarea statuii lui Petru Rareş din centrul Bistriţei, ca pe „un lucru de neînţeles”, fiind vorba despre un domn român într-un oraş românesc. Prin urmare, Petru Rareş merită cu prisosinţă o statuie în centrul Bistriţei.

   (0)
  • pic

   Are ceva din grandomania lui Ceausescu. Vrea sa ramana ceva in urma lui. Poate sa ramana ceva util sau doar prostia. Asteptam sa vedem ce alege….

   (0)
 3. Pop Marius Nicolae

  O propunere de personalitati pentru grupul statuar : Regina Maria, Episcopul Iuliu Hossu si Dr. Alexandru Vaida-Voevod. Cu respect, MNP

  (0)
  • raul adrian

   cine au fost astia ??? nu a auzit nimeni de ei. de Maria asta …..hai ca am auzit putin , dar de ceilalti……

   (0)
 4. primarul

  Într-o variantă abstractă s-ar putea realiza un grup statuar cu Bălan și Bojor cu biciul societății civile în mâna dreaptă, cu goarnă în mâna stângă având tricouri inscripționate cu viermele hidos al dragostei față de semeni, iar la baza soclului niște ecologiști numărând firele de gazon și răgnind osanale celorlalți doi.

  (0)
 5. Tiberius Camaras

  Sau, de ce nu, un grup statuar cu un politist local si un bisnitar tinandu-se de mana, unul din ei tinand un strut de capastru, iar celalat oferind un cos cu oua, mere, euro si lire sterline trecatorilor. Luati-o ca un pamflet…sau nu chiar!

  (0)
 6. Balan Marius- Ecologist B-ta

  Anunt de ultima ora. La presiunea societatii civile firma care si-a permis sa rada un munte in pasul MESTECANIS si sa faca depozit de sortare de gunoaie intr-un loc mirific, a pierdut procesul la CURTEA de APEL CLUJ. Desteptii de la Suceava care au dat aprobari, au inghetat la aflarea vestii. S-au dus pe copca milioane de Euro, si locul va trebui sa fie adus la starea initiala. Felicitari instantei de la CLUJ, care da o grea lovitura tuturor celor care incalca LEGILE de MEDIU in acest caz. Deci incet cu treaba buna baietii destepti din administratia COMUNIOSTOIDA ROMANEASCA incepe sa fie sanctionta. Asta este rodul unei soc. civile sanatoase, sa vegheze la NORMALITATE. Tu cel care te semnezi primarul, iti cedez cu drag un loc pe soclul de la MESTECANIS. In BISTRITA nu meriti.

  (0)
 7. raul adrian

  vad dl. Balan, vad. asta este . istoria unor oameni din vechime. nu ma stiu eu explica ……..mai bine ….dar intelegeti voi, ce si cum.

  (0)
 8. latin

  Un bust cu cardinalul greco catolic Iuliu Hossu ar fi un mare respect pentru acest om care a citit rezolutia de unire de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 si care este si din judetul BN din comuna Milas. Daca se va pune un bust cu Iuliu Hossu ar fi si un respect pentru adevar si pentru trecut, daca se va pune altceva care nu are legatura cu Unirea din 1918 atunci il puteti pune pe Ceausescu. Oricum biserica ortodoxa nu ar fi deacord cu un asemenea bust…..
  un link pentru cei care spun ca nu au auzit de el…… https://ro.wikipedia.org/wiki/Iuliu_Hossu ….. UN OM CU VALOARE

  (0)
 9. latin

  Domnule ziarist de unde va luati informatiile pe care le scrieti??? Din istoria facuta de comunistii ortodocsi??? Acesta biserica ca nu a fost niciodata ortodoxa, nici macar acum cand hotii au furato pentru a doua oara. Prima data in 48 cand comunisti DESFINTEAZA BISERICA GRECO CATOLICA IAR ACEASTA BISERICA ESTE DATA bisericii ortodoxe de catre comunisti si a doua oara in democratie cand ar fi trebuit moral sa se retrocedeze, este musamalizata dreptatea si este furata din nou. Biserica este catolica iar credinciosii din biserica sunt ortodocsi! Dar cum se simt ortodocsii intr-o biserica greco catolica??? Cand a fost cumparata de romani a fost biserica greco catolica, domnule ziarist!!!!! Nu mintiti ca nu toti suntem prosti. Biserica se mai numeste biserica de la coroana pt ca se afla langa hotelul COROANA DE AUR si nu a fost niciodata biserica militara, ea a fost tot timpul o biserica catolica, romano catolica si dupa cumparare greco catolica PUNCT. Cu siguranta sunteti ortodox daca scrieti asemenea minciuni ordinare!!!!!

  (1)
 10. victor

  Doar cei care mai doresc sa se invesmanteze in continuare in straiele minciunii pot sa puna problema unui concurs privind tema si subiectul monumentului. In Piata Unirii din fata bisericii Minoritilor este locul monumentului cardinalului Iuliu Hossu conjudeteanul nostru, erou al Unirii, al demnitatii romanilor transilvaneni, al bisericii si rezistentei impotriva comunizarii Romaniei.

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.