Actualitate

Gunoaiele oraşului nu mai încap în groapa provizorie. Se caută teren de închiriat

Municipalitatea intenţionează să închirieze un teren proprietate privată în suprafaţă de 3.200 mp, situat pe str. Zăvoaie, pentru stocarea temporară a deşeurilor municipale, deoarece actuala suprafaţă de 1.000 mp a devenit insuficientă din cauza cantităţii mari de deşeuri adunate până acum.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de joi se află şi un proiect legat de ”aprobarea închirierii imobilului teren proprietate privată în suprafaţă de 3.200 mp, situat în municipiul Bistriţa, str. Zăvoaie, identificat prin tarla 111, parcela 51/1, conform titlului de proprietate nr. 13250/22.11.2002 cu număr cadastral nou 12990, afectat de stocarea temporară a deşeurilor municipale”.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud”, aflat în derulare, este finanţat în cadrul POS-Mediu şi gestionat de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Prin hotărâre de Consiliu Local s-a aprobat darea în administrarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a suprafeţei totale a terenului (77.900 mp), proprietatea publică a municipiului Bistriţa, pentru închiderea depozitului de deşeuri. În decizie se menţionează că până la data la care noul depozit de deşeuri de la Tărpiu va fi funcţional şi staţia de transfer pentru municipiul Bistriţa şi zona arondată va fi pusă în funcţiune, deşeurile nou generate din municipiul Bistriţa vor fi stocate pe amplasamentul actual.

Depozitul ecologic de la Tărpiu nu a fost dat încă în folosinţă, motiv pentru care, de la începutul anului, deşeurile municipale au fost stocate pe platforma betonată existentă în imediata apropiere a depozitului închis. Cantitatea de deşeuri stocată în perioada ianuarie – iulie inclusiv a fost de 36.228 mc.

În momentul de faţă nu se cunoaşte exact data dării în folosinţă a depozitului de la Tărpiu, iar suprafaţa de 1.000 mp prevăzută a fi folosită pentru stocarea temporară a deşeurilor nu mai este suficientă datorită cantităţii mari de deşeuri produse pe raza municipiului Bistriţa.

În imediata vecinătate a suprafeţei pe care se stochează temporar deşeurile există o suprafaţă de teren de 3.200 mp, proprietate privată, teren mărginit pe celelalte laturi de limite naturale (drumuri de exploatare şi râul Bistriţa). Această suprafaţă de teren este afectată în prezent de stocarea temporară a deşeurilor municipale. Ținând cont de acest aspect, precum si de poziţia avantajoasă a terenulu, primarul Ovidiu Creţu propune încheierea unui contract pentru închirierea acestuia, iar proprietarii terenului şi-au dat acordul în acest sens.

Contractul ar urma să fie încheiat pe o perioadă de 12 luni, chiria lunară fiind de 675 lei, respectiv 8.100 lei/an.

Terenul respectiv va fi pregătit pentru stocarea temporară a deşeurilor în condiţii similare cu terenul pe care se face în prezent stocarea lor, iar la finalul contractului acesta va fi viabilizat conform legii, inclusiv prin acoperirea cu un strat de pământ vegetal.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.