Actualitate

Primarii ar putea avea dreptul să-și angajeze consilieri pentru diaspora

O propunere legislativă depusă la Camera Deputaților și inițiată de parlamentari de la mai multe formațiuni politice prevede că primarii vor putea să îşi angajeze, în limita numărumui maxim de posturi disponibile, un consilier personal pe probleme de diaspora, pentru a menţine legătura cu românii care trăiesc în afara ţării.

Primarii comunelor pot angaja, în limita numărului maxim de posturi aprobate, un consilier personal. Primarii oraşelor, municipiilor, municipiilor reşedinţă de judeţ, pot înfiinţa, în limita numărului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, compartiment distinct format din un consilier personal pentru relaţia cu diaspora, membru al cabinetului primarului”, se aratp în propunerea legislativă.

Iniţiatorii spun că în acest fel se poate crea o „legătură extrem de strânsă între românii de pretutindeni şi România, dar şi o implicare directă şi continuă în dezvoltarea ţării noastre”. Ei mai spun, în expunerea de motive, că unul dintre elementele cele mai importante care pot favoriza o astfel de legătură este implicare românilor din diaspora în dezbaterile politice interne, dar şi în procesul politicii de administraţie locală: ”Diaspora este parte integrantă a României, iar românii din afara graniţelor ţării nu aşteaptă lucruri diferite faţă de ceea ce aşteaptă românii din România. De aceea, implicarea diasporei în reorganizarea valorilor sociale, schimbarea mentalităţilor şi asumarea pro-activă a realităţilor din ţară este esenţială, mai ales printr-un proces de implicare directă”.

În expunerea de motive se mai menţionează că, prin adoptarea propunerii legislative, se poate evidenţia şi pune în valoare atît ingeniozitatea cât şi creativitatea românească, beneficiind cu toţii de transferul de idei şi proiecte, în ambele direcţii, din străinătate în România şi invers.

2 comentarii

  • Nu cumva sunt prea multe ajutoare date primarului Cam multi consilieri mi se pare.Nu avem medici in multe sate, nu avem personal medical suficient in spitale,dar mai punem de un consilier.Asta probabil pana in decembrie.De unde bani ?

    • Propun ca acest post de consilier sa fie ocupat prin rotatie de fiecare angajat din primarie conform listei de esalonare a conceediilor de odihna ….astfel incat acestia sa lucreze DIRECT LA SURSA….avem diasporeni si in australia dar si in africa de sud

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.