”Este inacceptabil ca noi să avem ghidurile de finanțare pe câte 200 de pagini – e o realitate – în timp ce alte țări precum Polonia au pe 4-5 pagini”, a spus primarul comunei Romuli, Ioan Monița, într-o conferință de presă, menționând că aceste probleme le-a ridicat conducerii centrale a partidului său în calitate de președinte interimar al organizației județene a formațiunii.
”Deciziile se iau de sus în jos pe baza informației primite de jos în sus. Dacă primești informația de jos în sus și o tratezi cu superficialitate… Eu am rugat să fie atenți la problemele noastre.Am cerut doar două lucruri. Este inacceptabil ca noi să avem ghidurile de finanțare pe câte 200 de pagini – e o realitate – în timp ce alte țări precum Polonia au pe 4-5 pagini. Personal am trăit-o. Era măsura aceea cu Prima împădurire și au venit să mă întrebe oamenii cum să facă. Am zis că citesc ghidul și le dau un răspuns avizat. De la pagina 1 până la pagina 30 se contraziceau de 5 ori. Nu se poate așa ceva! Parcă facem lucrurile în bătaie de joc ca să nu accesăm bani. Le-am cerut celor din conducerea ALDE să facă ceva fiindcă, până la urmă, nu ne impune nouă UE cum să facem ghidurile de finanțare. Ori nu este normal, nu este corect, am spus asta”, a declarat primarul Ioan Monița.
O altă nemulțumire a sa transmisă conducerii ALDE a fost cea legată de legea achizițiilor publice.
”După atâția ani se constată că și Ordonanța 34, și Legea 98 nu sunt bune și acum vom împrumuta un model de la Banca Mondială care se pare că e mult mai bun. Păi, mă oameni buni, uitați-vă la ce am ajuns în zilele noastre. Trăiesc și eu așa ceva. Acum 10 ani dacă îmi spunea cineva că o să am bani și nu o să vină nimeni la lucru nu îl credeam. Am ajuns astăzi să trăiesc așa ceva. Am la Romuli, deja scot a treia oară la licitație, proiecte de 3 milioane de euro, și nu se prezintă nimeni la licitație. Noi trebuie să ne trezim o dată la realitate că altfel ajungem să ne îngropăm și e mare păcat. Sigur că PNDL a fost un real succes pentru că a fost mult mai suplu și mai simplu de implementat. Oricum responsabilitatea revine ordonatorului de credite, primarului, și atunci mi se pare normal că ministerul a spus că e simplu chiar și modul de decontare, nu mormane, tone de hârtie cum se întâmplă pe fondurile europene azi. Eu am implentat proiecte și pe fonduri europene, și pe PNDL. Oricum tot tu răspunzi ca primar și pentru proiectele pe fonduri europene, și pentru cele pe PNDL. Dincoace, sistemul e mai suplu și mai bine gândit. Nu înțeleg de ce nu se face la fel și dincolo”, a spus Monița.
Întrebat ce răspuns a primit din partea conducerii naționale a ALDE, Ioan Monița a răspuns: ”Ne-au întrebat de ce am ajuns în situația aceasta (rezultatul dezastruos la alegerile din 26 mai -n.r.), iar eu le-am spus. Răspunsul cred că ni l-au dat cetățenii. Trebuie să ne trezim o dată. Oameni buni, trebuie să deschidem foarte bine ochii. A fost un mesaj foarte clar al cetățenilor: trebuie să ne aplecăm foarte mult asupra problemelor lor. Asta este!”.
Dupa tragedia de la cracal am ajuns la concluzia lui ceasusescu: „capitalismul nu face doi bani”
Nu vă împiedică nimeni să vă faceți o firmă și să lucrați pentru dumneavoastră în loc să lucrați pentru alții. Veți vedea atunci cât e de bine sau de rău. Întreba un speaker la o conferință despre management cât câștigă fiecare. Înainte să primească un răspuns, a zis chiar el: cât meritați. Pentru că, dacă ați vrea să câștigați mai mult, ați putea învăța lucruri noi, inclusiv o limbă străină, ați putea face altceva. Dacă vă place să fiți angajatul cuiva și să primiți câți bani vrea să vă dea, atunci măcar nu mai acuzați pe nimeni că ar practica ”sclavia modernă”. Aceasta nu ar putea exista fără ”sclavi”.
Socialismul e foarte bun pentru puturoși !
Ca tu tare harnic esti. Mai dute in harnici ta de dobitoc!
1. Trebuie sa dea șpagă , de la primar pana la partid . Bani negri , pentru care patronul raspunde penal .
2. Statul plătește facturile cu maaare întârziere . Daca vrei sa-ți vezi virați banii in cont trebuie sa “ungi” bine la București .
3.Cine isi dorește sa facă afaceri cu un partener hot, mincinos. si excroc , asa cum e statul roman? Poate doar o firma cu aceleași “ calități” !
Acum vreo 10 ani aveam facut un proiect pentru o subventie UE. Venea un domn cu doua secretare sa vada locatia. Erau deja „bine dispusi” (alcool?) de la vizita de inainte. Nu am cotizat nimic, pe urma au gasit „greseli” care nu le placeau in proiect. Bineinteles nu am primit nimic.
Birocratia e stufoasa ca sa primeasca toti de pe la diferite nivele cateceva de lucrat. Probabil uni merg pe teren, altii verifica ortografia sau recalculeaza nu stiu ce cifre.
Sistemul e facut asa ca sa aiba de lucru cat mai multi din administratie. Asa creaza statul locuri de munca.
Pana la urma ca si solicitant lucrezi pentru acte mai mult de cit pentru proiect in sine. Asa ca nu merita deloc sa pierzi timp. Mai bine lucrezi in firma ta si vezi rezultat macar fara sa ai de ar face cu atita acte inutile.
speram ca ati facut plangere pentru ceea ce ati patimit!!!! altfel ati obtinut ce ati meritat!!!!
dar cand mergi la primar sa-ti de-a o adeverinta sau altceva…nu tot asa fac cu noi?
In primul rând se face o confuzie între „Ghidul solicitantului” si „Proiectul” propriuzis dintr-un anumit program operational cu finantare europeana, pe care solicitantul trebuie să-l întocmească. Pentru a întocmi un proiect eligibil este necesar să fie respectate toate cerintele din ghidul solicitantului. Intr-adevăr uneori ghidurile sunt mai stufoase, însă ele contin si formularele pentru proiectul respectiv cu indicatiile de completare. Dacă uneori ghidurile contin contradictii, acest lucru se datorează faptului că ele sunt traduse superficial si în mod mecanic de către functionarii din ministerele noastre.
In al doilea rând, trebuie sa existe transparenta maximă in atragerea si cheltuirea banilor europeni. Aici lucrurile nu pot fi comparate cu programele nationale de tip PNDL, in care uneori atribuirea resurselor financiare se face preferential, pe criterii politice.
Un meseris nu mai lucreaza 2400 euro cu tot cu viramentele la stat.Proiectantul cati bani a prins pe ora de manopera.Dupa cum se vede alde e la putere de citva ani cu alianta ,de ce nu ati cerut asta sefilor de partid atunci nu acum .A venit rindul sa nu mai sugeti constructorul de tot beneficiu .
dute n lucrarea ta de amarat!
In tari precum POLONIA cu siguranta se fura mai putin din banii publici se de aceea trebuie scrise 4 pagini. Acesta este raspunsul domnule Primar. In tarisoara noastra draga unde colcaie mafia administrativa, golaneala si incompetenta, Europa vrea doar sa se asigura ca si virgula nu poate fi interpretata si furata. Cand veti dorii cu totii o schimbare in bine si pe posturile statului se vor aseza oameni normali , cinstiti si cu scoala, si procedurile se vor simplifica. IOLVON !
Rusine primare,rușine! Întreabă un bătrân câți funcționari avea o primărie pe vremea răposatului fără atâta tehnologie si sistemul funcționa șnur,răspunsul o să l găsești chiar la tine în ogradă,”Peștele de la cap se-mpute si se curăță de la coadă” Ia încearcă si la tine în primărie si o să vezi rezultatele. Toți funcționarii statului sunt o tumoare pe spatele societății,cazul din Caracal spune totul.
Mai o fi primarul din Oradea mai destept , sau mai citit (are antrenamet si nu-l sperie 200-400 de pagini) de nu are o problema cu fondurile europene?
Vinerea trecuta am fost in Oradea si am vazut ce se poate face cu 900 000 de EURO. Ma refer la reabilitarea complexului Vulturul Negru , un complex de cladiri ridicat in 1906 . Se poate vedea pe net ce inseamna o reabilitare bine facuta.
Asta comparativ cu 1 MILION de EURO , cat a tocat primarul Cretul cu caricatura de strand municipal.
E drept bani europeni nu se pot fura si lucrarile trebuie sa indeplineasca anumite standarde.
Si culmea in Oradea se lucreaza in continuare in oras, personal am vazut 3 santiere cu beneficiar primaria deschise. Deci se poate, sunt si firme si muncitori.
Asa ca d-nule Monita ,daca nu reusesti sa te descurci , cere ajutorul colegului din Oradea ,poate te lumineaza.
Si apropo de bani europeni ,cu centrele de informare turistica s-au descurcat toate primariile din judet sa obtina fonduri europene, atunci nu fost greu?
Inainte sa te miorlai ar fi bine sa respecți tu, ca primar , legile țării .
Ți-as sugera sa începi prin a-ți publica declarația de avere ( ultima pe site-ul primariei e pe 2016) , sa vadă contribuabilul romulan cu cati bani te-au mai împrumutat neamurile ! Sa vadă si sa înțeleagă cum un om cu sute de mii de lei in conturi , se împrumuta pentru ca veniturile familiei sunt mai mici ca valoarea bunurilor deținute !
Sincer, la modul “transparent “ in care te achiți de obligațiile postului , eu n-as da nici 10 lei pe mana ta !