Primarii din judeţ au primit adrese de la Instituţia Prefectului prin care li se cere ca duminică, 24 ianuarie, să organizeze de la ora 12.45 adunări publice cu „scopul de a responsabiliza locuitorii judeţului în privinţa respectării şi aplicării normelor de protecţie a mediului înconjurător”. Iniţiativa aparţine unui post de radio care a apelat la superiorii ierarhici ai preoţilor şi profesorilor cărora li s-a transmis imperativ să nu cumva să lipsească.
Chemaţi, miercuri, la o şedinţă la Prefectură, unii edili au reacţionat.
Ioan Moniţa – Romuli: „Nu înţeleg de ce trebuie să vină alţii să ne facă ecologizare. O campanie de conştientizare mi se pare necesară să o facem toţi, instituţii, mass-media, toţi, însă să ia altcineva problema în mâini şi să spună că facem curăţenie la vară sau nu ştiu când nu cred că e normal. Curăţenia trebuie să o facem în fiecare zi şi să o întreţinem în fiecare zi. Sincer vă spun, ajunge să-mi fie ruşine mie, ca primar, să vină altcineva să-mi facă mie curăţenie în comună. Îi rog pe cei de la Mediu, pe cei de la Ape să vină la mine în localitate şi, dacă îmi găsesc mizerie, să aplice legea. Totuşi e dusă la extrem campania aceasta. E acţiunea Instituţiei Prefectului sau a cui? Ce fel de acţiune e? „.
Nicole Moldovan – Beclean: „Să nu dramatizăm lucrurile. Probleme cu salubrizarea sunt şi vor mai fi. Trebuie să facem campanii de conştientizarea populaţiei. Noi trebuie să înţelegem că în Bistriţa-Năsăud se implementează un proiect de management al deşeurilor destul de greoi, inclusiv din partea Vitaliei. Cu trecerea timpului, vor fi situaţii care se vor mai rezolva. Nu cred că e bine să fim însă extrem de critici. Campania trebuie să fie cu un ton ponderat. Altfel, vom ajunge la concluzia că trăim într-un judeţ în care nu se poate locui. În fiecare primăvară am făcut astfel de campanii, desemnăm responsabili din partea primăriilor ca, până de Paşti, să se facă curăţenie. S-au făcut şi se fac acţiuni de amploare, dar vă rog să avem mare grijă să nu reacţionăm mai mult decât e cazul fiindcă e judeţul nostru cu care ne mândrim, iar eu cred că trebuie să arătăm partea frumoasă a lucrurilor, iar pe cea urâtă să o rezolvăm”.
Anghel Niculae – Coşbuc: „Să faceţi apel la agenţii economici care fac platforme şi diverse amenajări şi aruncă moloz la intrările în oraşe şi peste tot. Agenţii economi ne aruncă mizeriile în saci peste tot. Să renegocieze cu Vitalia preţurile pentru că ei plătesc la tonă. Trebuie să stopăm acest fenomen”
Ioan Strugari – Parva: „Nu se poate face lucrul acesta la aceeaşi oră. La Parva, ora o stabileşte primarul. Am nuntă în cămin şi nu pot face oricând şi oriunde”.
Prefectul Ioan Ţintean: „Nu mergem să facem curăţenie în locul nimănui. Nici eu nu pot ajunge la 12.45 la Uriu, unde vreau să merg. Radu Moldovan am înţeles că merge la Rodna, dar convenim cu primarii la ce oră stabilim întânirea. De principiu, la ieşirea de la biserică fiindcă e greu apoi să îi scoţi pe oameni din casă, dar fiindcă se suprapun cu acţiunile din 24 ianuarie, trebuie să convenim cu primarii şi când spun domniile lor că se poate, atunci mergem”.
Vad ca multa lume s-a prins de manevra.
Este una pur electorala. Se incadreaza in strategia „startului furat”.
De ce nu a inceput postul de radio respectiv acest demers începând din anul 2008, când patronul lor si-a dat demisia din viata politica?
PS
Incearca sa-si aroge aceasta initiativa pe care a declansat-o parintele Rus de la Nepos. Bravo celor care s-au prins!
De acord dl.Sandu completând,ca nu doar cu tenta electorală ci mai ales financiară,iar pe popa din Nepos…lasati-l in plata domnului…una-i voluntariatul si alta-i fatarnicia si expunerea mediatică cu orice pret.,,Dati Cezarului ce-i al Cezarului si lui D-zeu ce-i a lui D-zeu”
Nu este nimic electoral in asta. Orice actiune de acest fel, este bine venita, indiferent de la cine porneste.Nu facem altceva decat voluntarit, si vom atrage atentia ca aceste aspecte nu mai pot fi tolerate. Oamenii trebuie sa se schimbe dupa modelul din tarile occidentale, unde se respecta si virgula din legile de MEDIU. Le vom cere cetatenilor sa aplice modelul GERMAN, in care neamtul sesizeaza aproape totul, privind incalcarea legilor de conduita. Voi fi prezent in comuna SIEU- ODORHEI. Restul comentariilor sunt egal cu O.
Totul este politic!!!traian o sa fi numit regele gunoaielor….nu e rau sa sti,dar cand o faci sincer,fara a urmari propriul interes.Jalnic la ce s-a ajuns ….
În decembrie am semnalat Prefecturii situația jalnică de pe râul Someșul Mare. De la Rodna la Năsăud ( nu am fost în amonte de Rodna, probabil ca și acolo situația era la fel) era plin de deșeuri textile și din materiale plastice pe malurile râului, agățate de rădăcinile sau crengile copacilor sau de pietre.
Înainte de Crăciun au fost surprinși niște cetățeni din Rodna că au aruncat în râu resturi de la tăiatul porcului. Ar trebui să știm cum au fost pedepsiți. După părerea mea, trebuiau puși să curețe malurile râului pe o lungime de câțiva kilometri.
La începutul lunii ianuarie era la fel.
În schimb, mergând de-a lungul Văii Sălăuța, am fost plăcut surprins că malurile râului erau curate. Cetățenii și edilii de pe Valea Sălăuței cum reușesc să mențină curățenia?