Actualitate Economie

Primăriile au mână liberă să majoreze taxele şi impozitele pentru persoane fizice cu peste 20%

Impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.CL Bistriţa a decis ca anul acesta toate impozitele locale să fie mai mari cu cel puţin 16%.

Modificarea va fi efectuată prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal şi argumentată prin „dificultăţile financiare” ale autorităţilor locale şi necesitatea protecţiei mediului de afaceri.

În prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.

Astfel, conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale, la propunerea autorităţii executive, poate stabili anual cote adiţionale la impozitele şi taxele locale, în funcţie de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum şi de necesităţile bugetare locale. La acelaşi articol este prevăzut că aceste cote adiţionale nu pot fi mai mari de 20% faţă de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc că majorarea este aplicată fără discriminare între categoriile de contribuabili.

Guvernul va schimba însă Codul Fiscal şi va introduce o nouă prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, până la care pot fi majorate suplimentar impozitele şi taxele locale va fi menţinut doar pentru firme.

Executivul arată că în prezent autorităţile deliberative a administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale de până la 20% atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.

„Având în vedere dificultăţile financiare ale autorităţilor locale şi creşterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca măsură de protecţie a mediului de afaceri, limita maximă a cotelor adiţionale de 20% a fost menţinută numai pentru persoanele juridice”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX, la capitolul „schimbări preconizate”.

Aceeaşi prevedere se regăseşte şi în textul proiectului de ordonanţă, conform căruia cota adiţională nu poate fi mai mare de 20% faţă de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului decât în cazul persoanelor juridice.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă a fost majorat pentru acest an cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.  Premierul Victor Ponta declara atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Ponta a mai afirmat atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind indexarea taxelor locale până nu se va înţelege foarte clar că nu Guvernul este cel care măreşte aceste taxe şi că actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă acestea doresc.

Hotărârea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost însă publicată în Monitor la sfârşitul anului trecut fără alte prevederi explicative, iar premierul a atenţionat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii care nu majorează taxele nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.  Ulterior, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care stabileşte că, pentru acest an, autorităţile locale pot adopta hotărâri prin care taxele locale sunt menţinute la nivelul de anul trecut, fără să fie indexate. La scurt timp însă, Guvernul a emis o nouă ordonanţă care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor creşte, iar persoanele fizice care achitaseră deja taxele locale nemajorate erau obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată din indexare.

Ulterior, într-o scrisoare transmisă Fondului Monetar Internaţional, Guvernul a promis că se va asigura că primăriile cu datorii vor majora taxele locale în raport cu evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani (16%), ca o măsură de a evita acumularea unor noi arierate.

Peste 20 de primării din Bistriţa-Năsăud, ceea ce reprezintă o treime din totalul acestora, nu au mărit în 2013 taxele şi impozitele, iar unele au făcut ajustări sub rata inflaţiei, respectiv cu procente între 8 şi 10%. Este vorba de comunele mari din judeţ, dar şi de cele trei oraşe, Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi. La Bistriţa în schimb majorările au ajuns la 20%.

Sursa: Mediafax

8 comentarii

  • Şi vom vedea mai multe ştiri şi poze cu Creţu şi Marina la „inaugurări” de locuinţe sociale pentru rromi?! Bravo!!!!

  • …la ureche pe langa nenorocirile aduse de guvernul ponta asupra romanilor.

    Marirea taxelor urmeaza o spirala ce tinde sa creasca necontrolat iar efectele acestei politici demente sunt:

    1. Indepartarea investitorilor de Romania;

    2. Pauperizarea accelerata a populatiei asupra careia se va rasfrange efectul de bumerang al acestor masuri.

    Prin crearea unui vacum in energia generatoare de afaceri, de bani, veniturile administratiilor locale si centrale scad vertiginos si singura parghie a acestui monstruos aparat birocratic, antipopular, in lupta sa de automentinere va fi majorarile de taxe in toate domeniile si aplicarea taxelor in domenii pana acum exceptate.

    In mai putin de doi ani Romania va fi mai saraca decat o republica centr-africana iar migratia, acelora care pot aspira la o viata mai buna spre tarile vestice va cunoaste o amploare devastatoare, fapt ce va amplifica la randul sau un nou val de supertaxe…

    De „felicitat” suporterii uslasi carora le doresc din tot sufletul sa se „bucure” din plin de victoria lor in alegeri… Veti vedea acum „binefacerile” guvernului, pe care ni l-ati impus in prostia voastra , in domeniul asistentei medicale, educatiei si, mai ales, al nivelului de trai, si veti tanji dupa conditiile din timpul lui Ceausescu, minunate cu adevarat in comparatie cu ce ne pregatesc ciocoii noi…

  • Adrian Paunescu, mai actual ca niciodata:

    „Şi lumea nu se poate cuceri
    Umflând la cifre şi mimând tumulturi
    Cu aroganţi şi trândavi doctoranzi,
    Cu papagali care ţin loc de vulturi.”

    (Analfabetilor, 1979)

  • Baga banu la useleu, baga banu! Vine taxa pe stalpul de gard si partzul purcelului :)) Io am fost preventiv si mi-am scos cada din baie, am lasat doar dusul, sa nu ma bage la piscine… Daca il taxeaza si pe ala, fac dus la caminele studentesti…

  • Stimata dna. Darida. Sa nu subestimati si sa ridiculizati teritoriile Africane. De cind este acolo F.Timis si finul lui de la scVulcan Tender………o sa ne dorim sa emigram acolo. Doar ca ne va trebui viza si multe altele. In scurt timp. Credeti-ma

  • Acesti oameni(conducatorii nostrii) au o placere ptr. Autoflagerare. Efectele le vom simti noi oamenii de rind. Ei………vor avea in continare salarii, pensii si drepturi enorme. Ne va ajuta Dumnezeu si pe noi. Strig si urlu intruna ca astia fac invers de cum scrie in manualele de economie(mai ales acum ca e criza). eu va spun asa:aveti grija de banul si serviciul si sanatatea dvs. invatati ce trebuie facut cu banul unde trebuie pus . trebuie sa ne ajutam sa ne sprijinim noi. ca daca nici noi nu ne vom ajuta macar cu sfaturi si idei atunci………

  • De rasul curcilor…Sa ajungem la mana unui prost ca si Primarul com. Sieu/Odorhei…el sa stabileasca taxele si impozitele?! Asta/i prea de tot PONTICA!
    Vino si evalueaza/l pe acest DEOBITOC si arunca/l dracului intr/un sant…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.