Actualitate

Primarul Creţu a văzut în Scoţia autobuze cu hidrogen: ”Poate şi la noi, dacă lucrurile vor evolua”

Primarul Ovidiu Creţu a participat la Adunarea Generală a Asociaţiei ”Energy Cities”, care a avut loc în Scoţia la Aberdeen, şi a văzut cu această ocazie o linie verde de autobuze cu motor ce funcţionează pe bază de hidrogen, complet nepoluante: ”Am fost interesat, şi noi avem un proiect de linie verde”.

”În Aberdeen am văzut prima linie de autobuze cu motor cu hidrogen. Este în cercetare în multe locuri, sunt maşini pilot care folosesc acest combustibil însă doar cu titlu experimental, însă în acest oraş de 200.000 de locuitori din nordul Scoţiei este o linie cu zece autobuze cu hidrogen complet nepoluante. Am fost interesaţi şi având în vedere faptul că noi avem un proiect legat de o linie verde. Poate că lucrurile vor evolua, să ne gândim ca autobuzele electrice să fie înlocuite cu autobuze care să funcţioneze cu hidrogen. Dar asta rămâne de văzut”, a spus primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Autobuzele pe celule de hidrogen nu poluează, iar nivelul emisiilor este redus drastic.

Primăria Bistriţa a realizat prin intermediul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca studiul de oportunitate pentru realizarea investiţiei ”Linie verde de transport public utilizând mijloace de transport cu motor electric, hibrid sau nepoluante”.

Iniţial se vorbea, în cadrul acestei investiţii, de obiectivul ”Tramvai – linie verde de transport public pe traseul Viişoara – centru istoric – Unirea”, însă proiectul a fost considerat prea costisitor şi s-a ajuns în final la varianta autobuzelor electrice. Proiectul va fi depus pe Programul Operaţional Regional 2014-2020, pentru accesare de fonduri europene.

Energy Cities este o asociaţie europeană a autorităţilor locale preocupate de tranziţia energetică şi reuneşte peste 1000 de autorităţi din peste 30 de ţări printre care şi Bistriţa. Celebrarea a 25 de ani de existenţă s-a materializat prin organizarea unui concurs de fotografie intitulat „My city, my team, my energy” – Oraşul meu, echipa mea, energia mea, care s-a desfăşurat în perioada 15 ianuarie – 31 martie 2015. Fotografiile intrate în concurs au fost publicate pe pagina de internet a asociaţiei, unde acestea au fost supuse votului publicului larg. Bistriţa a câştigat Premiul publicului, acesta constând într-o piesă urbană de interior sau exterior care va fi realizată de un artist argentinian şi va fi amplasată în Bistriţa într-un spaţiu public. Echipa „My city, my team, my energy” prezentată de Municipiul Bistriţa este echipa comunităţii = Participarea elevilor, tinerilor şi asociaţiilor neguvernamentale sau de proprietari din Bistriţa alături de echipa tehnică a oraşului la proiectele, campaniile de mediu şi de eficienţă energetică: Earth Hour, Engage, Display, Imagine, Ziua Mondială a Mediului, Săptămâna Europeană a Mobilităţii, Convenţia Primarilor dar şi proiectele de îmbunătăţire a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, sub sloganul Viziunii energetice pentru anul 2050 „Easy City Bistriţa”.

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.