Actualitate

Primarul Creţu despre cum s-au aprobat proiectele finanţate prin PNDL: Sprijinul a fost unul politic

Primăria Bistriţa va primi bani de la Guvernul României prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru finanţarea a trei proiecte: utilităţile în Wonderland, reabilitarea clădirii principale a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa şi a Liceului de Muzică „Tudor Jarda”. Primarul municipiului, Ovidiu Creţu, a spus că nu a fost meritul său pentru aceste reuşite, ci a viceprimarului Cristian Niculae şi a şefului PSD, Emil Radu Moldovan.

„Eu am avut reţineri şi proiectele care sunt pe PNDL le-am pregătit de fapt pentru POR. Lucrurile s-au schimbat în rău la fondurile europene şi am avut practic fără soluţie şi pentru utilităţile din Wonderland, şi la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, şi la Liceul Tudor Jarda. Ideea de a încerca să intrăm în PNDL a fost a lui Cristi Niculae (a viceprimarului Cristian Niculae – n.r.). El e mai politic decât mine şi a tot insistat să le depunem. Şi am zis ok. Sigur că sprijinul a fost politic pentru a obţine cele trei proiecte. Spun foarte clar: Radu Moldovan, care e la nivel naţional într-o funcţie importantă, în comitetul politic naţional, a reuşit să impună cele trei proiecte de la Bistriţa. Faptul că reuşim să rezolvăm aceste obiective importante pe alte surse de finanţare decât bugetul propriu ne permite să accesăm credite, să facem Aquapark sau alte lucrări care merită rezolvate. Sunt bani pe cele trei proiecte şi sunt lucrări complexe mai ales la CNLR şi utilităţi”, a spus Ovidiu Creţu.

Întrebat dacă proiectele prin PNDL au fost aprobate pe criterii politice, primarul a încercat să mai atentueze din prima afirmaţie: „Eu spun că proiectele s-au acordat şi pe bază de lobby. Nu ar trebui să fie aşa, deşi, pe finanţările care au fost în perioada Guvernului Boc nu am obţinut niciun leu. Au făcut pârtia de la Gura Humorului, foarte bine că au făcut-o, dar puteau face şi pârtia din Bistriţa”.

Judeţul Bistriţa-Năsăud primeşte 701.206.562,21 lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) în cea de-a doua etapă a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), 2017-2020. AICI LISTA PROIECTELOR 

Iată ce a spus viceprimarul Cristian Niculae despre acelaşi subiect: ”Consider că investițiile în utilități, infrastructură rutieră și educație sunt foarte importante deoarece ele reprezintă principalul motor prin care orice comunitate se poate dezvolta. În urma discuțiilor pe care eu le-am purtat în primăvara acestui an cu ocazia vizitei doamnei vicepremier Sevil Shhaideh la Bistrița, când am propus cele patru proiecte ale Primăriei Bistrița spre finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, am sperat foarte mult că planurile noastre se vor materializa, mai ales pentru că aceste proiecte nu erau eligibile pentru finanțare din fonduri europene”, spune viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae.

El a adăugat: ”Singurele variante care existau la acea dată erau finanțarea din bugetul local sau finanțarea prin credit bancar. Sunt foarte bucuros ca am fost înțeleși de către doamna vicepremier Sevil Shhaideh si de către toți factorii de decizie din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrație Publice și Fondurilor Europene și trei din cele patru proiecte propuse au primit aprobarea finanțării prin PNDL. Astfel 15 milioane de euro vin prin grija Guvernului României în municipiul Bistrița, ceea ce va duce cu siguranță la dezvoltarea orașului nostru!”.

Municipiul Bistrița primește finanțări de 67,6 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2017-2020, pe trei proiecte: modernizarea clădirii vechi a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”, modernizarea Liceului de Muzică ”Tudor Jarda”, drum de acces și utilități aferente Complexului Wonderland, după cum urmează:

Un al patrulea proiect important, Aquaparkul din Wonderland, a rămas în afara finanțărilor PNDL, astfel că municipalitatea va trebui să găsească alte surse: buget propriu și/sau împrumut bancar.

5 comentarii

  • Foarte , foarte rău, că în Romania, proiectele investițiilor se aproba „politic”.
    Probabil, de aceea ies astfel de enormități gen pârtia de schi pe iarbă, podul fără sfârșit (nici Brâncuși n-a fost înțeles la vremea lui – apud Cretu Tobă), etc.
    Studiile tehnico economice, prioritățile efective reclamante de nevoile cetățeanului, raportul preț calitate, etc. și alte considerente de acest gen, n-au nicio importanță.
    Și rezultatul se vede, nu știe nimeni încotro ne îndreptăm și când vom termina ceea ce azi promitem că facem.

  • A trecut vremea Elenei UDREA și a lui BOC ! Pe vremea lor se întâmplau lucrurile cum zici tu … Acuma licitațiile se fac la vedere ! Primarii PSD pe vremea voastră PD-L istule nu vedeau un ac, nimic , nimic nu vedeau … Sa va pară bine ca ați primit toți bani , ca bugetul nu e un sac fara fund , se împarte dupa priorități !

  • Priorități aprobate politic, asa-i că căline ?
    De fanatici ca tine, ce umplu cantina socială, e plin PSD-ul.
    Adică cum vezi tu – dacă cumva vezi, si nu esti primar psd – că ar trebui să-i pară bine cuiva că a primit ce i se cuvine, de la cineva care nu a dat de la el, ci a împărțit – legal ? – ceea ce aparține tuturor.
    Mentalitatea asta comunistă, că noi vă dăm , nu vă părăsește pesedistilor , demni urmași ai PCR

  • 31 562 714 reabilitarea corpului principal?

    INCREDINTATI lucrarea la un constructor gospodar si o va face cu jumatate banii .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.