Primarul oraşului Bistriţa Ovidiu Creţu (PSD) a declarat, vineri, că nu vede altă posibilitate de actualizare a listelor electorale permanente decât aceea de a face un nou recensământ al populaţiei municipiului, ocazie cu care să se facă şi unul al câinilor, o idee mai veche a edilului care nu a putut fi pusă în practică până acum.
„Eu cred că nu putem face această actualizare decât cu ajutorul unor recenzori pe care să îi angajăm, să-i plătim şi care să bată din uşă în uşă. Aceşti recenzori eu cred că trebuie să acţioneze în jurul secţiilor de votare, să ia listele şi să verifice dacă cei trecuţi pe ele mai trăiesc, dacă sunt în ţară. Fiind un recensământ ceva mai special, acceşti recenzori trebuie să fie însoţiţi de poliţistul sau jandarmul care a păzit secţia de votare. Eu, unul, văd preşedintele secţiei de votare în postura de recenzor, dar pot şi alte persoane. Toţi trebuie plătiţi, evident. Dacă Guvernul nu găseşte bani să plătească aceşti oameni, nu va fi o problemă să suportăm noi costurile de la bugetul local. Nu cred că ar trebui să cheltuim mai mult de zece mii de euro”, a spus Creţu.
Edilul a declarat că, în eventualitatea în care Guvernul acceptă ideea sa, atunci, la Bistriţa se va face şi un recensământ al câinilor.
„Recenzorii îi vor întreba pe oameni şi dacă au câine. E o dorinţă a mea mai veche să aflu câţi câini sunt la Bistriţa pentru ca să putem rezolva şi problema câinilor comunitari. La recensământul de anul trecut am discutat cu cei de la Statistică să introducă o astfel de întrebare, dar mi-au spus că nu se poate. Acum, dacă tot va fi să facem un nou recensământ, îi vor ruga pe recenzori să afle şi câţi câini au oamenii”, a declarat Ovidiu Creţu.
Edilul a transmis, vineri, premierului Victor Ponta ideea sa legată de modalitatea prin care pot fi actualizate listele electorale permanente şi aşteaptă acum un răspuns din partea Guvernului.
„Trebuie să ne mişcăm repede fiindcă nu avem prea mult timp la dispoziţie. Altă soluţie nu am şi nici nu văd pentru un oraş ca Bistriţa”, a declarat Creţu.
În municipiului Bistriţa au funcţionat la referendum 56 de secţii de votare. La referendumul pentru demiterea preşedintelui, în listele electorale permanente au fost trecuţi 75.692 de cetăţeni. La vot au participat 25.130 adică în proporţie de 33.20%, cea mai mică prezenţă la vot dintre toate cele patru oraşe ale judeţului Bistriţa-Năsăud.
Cristiana Sabău
ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha
ALEGERI IN TOAMNA!!!! LOCALE, PARLAMENTARE, PREZIDENTIALE!!!!!
Pe vremuri nu erau atitea,,organe”. Blocurile avea carti de imobil si inaintea alegerilor actualizarea listelor de alegatori o facea administratorii. Acuma politie, sectoristi, politie comunitara, evidente peste evidente… calculatoare, functionari care nu mai incap prin birouri…
Pe ai cui bani?
(este o întrebare retorică)
pe banii prostilor!
Da, nu trebuie un nou Recensamant! Actualizarea listei cu cetatenii ce au drept da vot pana la 29 iul. 2012 inseamna actualizarea listei cu votantii din Alegerile locale din iunie a.c. (daca s-au facut cu 5 zile inainte!) tinanad seama de cei care au implinit 18 ani, de cei care au decedat, de cei care au venit / plecat din localitatea respectiva, de cei care au pierdut / recastigat dreptul la vot etc…
Cu cei care au implinit 18 ani / cu cei au decedat, cifrele nu se schimba asa de mult; cea mai sensibila problema este insa Lista celor care au votat din alte localitati decat domiciliul; aici, probabil, s-au facut abuzuri si procurorii au intrat deja pe fir. O problema mai complexa e a cetatenilor romani plecati din strainatate; probabil ca exista o evidenta a lor la ambasade, mai ales cei care au un domiciliu stabil.
Cred ca coordonarea dintre departamentele unei primarii este esentiala! Iar munca in sine nu poate dura mai mult de 5 zile, jos si nici sus, la Minister. Unele primarii nu au probleme in acest sens. Deci CCR poate primi un raspuns acceptabil si pe 15 august, raspuns care il va ajuta sa decida cumva, punand astfel capat balciului politic in plin sezon de odihna si relaxare.