În această perioadă, pe străzile din Bistrița nu lucrează doar municipalitatea, ci și furnizorii de utilități, care au numeroase intervenții, spune primarul Ioan Turc. Primăria pregătește o lege locală ce prevede inclusiv sancțiuni pentru nerespectarea termenelor și detaliilor tehnice.
”Am solicitat furnizorilor de servicii – gaz, apă, canal, energie electrică, telefoni, televiziune, internet – ca după lucrările de extindere sau intervențiile de urgență în cazul unor defecțiuni, reparațiile la partea carosabilă și la trotuare să se facă în termenul specificat în autorizațiile de spargere emise de Primărie, iar lucrările să se desfășoare cu responsabilitate și în conformitate cu soluția tehnică dată prin autorizație. În cazul în care lucrările au ieșit din perioada de garanție, acestea se fac conform avizului tehnic pentru lucrările aflate în perioada de garanție”, a declarat primarul Bistriței într-o conferință de presă.
El a precizat că Delgaz este societatea care derulează cele mai multe lucrări în Bistrița. ”Noi am notificat toți furnizorii cu privire la demararea amplului proces investițional și i-am fi așteptat mai de demult să se apuce de treabă, dar au motivat lipsa de intervenție prin faptul că nu au avut bani în buget. Acum au bani și lucrează. Din păcate, lucrările pe care Delgaz le efectuează sunt de lungă durată. Ar fi aici o componentă obiectivă, care ține de complexitatea lucrărilor și de faptul că au nevoie de un anumit termen pentru a face probe de gaz și că doar cei de la Mediaș le pot da verde pentru închiderea lucrărilor, adică refacerea carosabilului, trotuarelor și pistelor de cicliști, dar este și o latură subiectivă care ține de desfășurarea mai rapidă a lucrărilor dacă ești bine organizat. Le-am transmis foarte limpede că au termene clare pentru închiderea lucrărilor“.
Ioan Turc a prezentat și cîteva exemple: Piața Centrală – Dornei – finalizare 08.07 asfaltare din bordură în bordură, remontarea pavajului până în 14.07, str. G-ral Grigore Bălan – Calea Moldovei – 06.08, str. Ștefan cel Mare între Tudor Vladimirescu și str. Avram Iancu – 05.08, str. Bistricioarei – 20.07, Aleea Plăieșului și Aleea Pandurilor – 12.07.
Primarul a menționat că pe toate străzile pe care s-a intervenit reparațiile nu se vor face prin peticire, ci prin asfaltare integrală, din bordură în bordură.
În ceea ce privește pista de cicliști de pe str. Subcetate, afectată de lucrările Delgaz, aceasta se va reface integral, printr-un contract încheiat între Dianova, executantul lucrării pentrru Delgaz, și CML.RO, executantul pistelor pentru ciliști. ”Știu că oamenii au rămas siderați când au văzut că după finalizarea pistei a venit Delgaz și a săpat. Se fac lucrări tot în beneficiul bistrițenilor, dar cu această condiție, de refacere integrală, pe banii companiei, conform proiectului Primăriei”, a spus Ioan Turc.
Edilul Bistriței a afirmat că firele de telefonie, televiziune și internet sunt introduse într-o rețea de canalizație, în tot orașul: ”Practic nu vom mai avea pădurea de fire pe stîlpi, pe fațadele caselor, blocurilor, peste străzi, într-un termen scurt. Am prioritizat aceste lucrări în primul rând pe zona de șantiere, acolo unde am lucrat, lucrăm și vom lucra în perioada următoare. Această rețea de canalizație este în bună parte realizată”.
Ioan Turc a declarat că Aquabis are aceeași obligație ca toți furnizorii de utilități, să încheie intervențiile într-un timp cât mai scurt. El a adăugat că a primit asigurări ferme că viitoarele intervenții prin Master Plan asupra conductelor de apă și canal se vor face prin metode care nu vor afecta lucrările deja realizate în oraș, prin soluții de tip relining, subtraversări sau săpături pe spațiile verzi.
Primarul a spus că le-a cerut tuturor furnizorilor de servicii să afișeze la loc vizibil numele societății care realizează intervențiile și pe cel al beneficiarului, pentru a informa cetățenii cine și de ce acționează acolo.
Un grup de lucru din cadrul Primăriei va elabora un regulament privind modalitățile de executare a lucrărilor de reparații, de refacere și de punere în conformitate cu rețelele subterane de utilități.
”Vor fi prevederi de natură tehnică, termene de execuție și sancțiuni. Am observat că nu există un respect suficient pentru oamenii care locuiesc în acest oraș din partea celor care fac aceste lucrări. Încep, aruncă pietre pe spațiul verde, sapă și uită lumea când au săpat, pe urmă pun pământ dar lasă așa și nu mai vin cu asfalt. Am avut discuții, am crezut că putem rezolva aceste lucruri printr-o înțelegere ca între domni. Nu se poate, venim cu un regulament care va avea sancțiuni descurajante. Această lege locală, pentru că vom promova regulamentul printr-o hotărâre de Consiliu Local, va fi pusă în practică și monitorizată. Salut lucrările care se fac în oraș. Furnizorii de cablu, internet au lucrat până acum cel mai bine, țin să îi felicit. De multe ori, a doua zi seara după ce au început lucrările nici nu ai zice că au trecut pe acolo cu săpături”, a spus Ioan Turc.
Ar trebuisa vedeti strada Turnului, asfaltata din bordura in bordura- doar petice.
Asa trebuie sa arate un oras European. Bravo domnule Primar !
3 ani sa invete diferenta dintre distribuitor si furnizor. De exemplu furnizorul meu de gaz nu are sediu in Bistrita si nu are nici 1m de conducta: il anunt eu sau il suna primaru?
se vor reface integral…cica!
de calitatea lor nu se pomeneste!
Nici n-ai zice că nu au trecut pe acolo, dacă nu distrugeau ( rupeau) cabluri de medie și joasă tensiune, afectând sute de consumatori. Imagini in privat, că nu mă lasă GDPR 🙂