Actualitate

Primarul Ioan Turc, la Institutul Geologic al României: Soluția geotermală, atractivă

Primarul Bistriței, Ioan Turc, a mers la Institutul Geologic al României, unde a discutat posibilitatea realizării de studii geofizice care să releve existența resurselor geotermale în Bistrița:

”Creşterea confortului termic şi a capacităţii de producţie a energiei termice (prin direcționarea investițiilor din fonduri publice și private disponibile în surse regenerabile de energie cu un impact asupra mediului considerabil mai mic) este unul dintre proiectele mele viitoare pentru Bistrița.

Existența resurselor geotermale inclusiv în județul Bistrița-Năsăud a fost dovedită prin studiile geofizice efectuate cu mai bine de 30 de ani în urmă, iar pentru administrațiile publice locale ar reprezenta o modalitate rentabilă de asigurare a energiei termice.

Astăzi, am efectuat o vizită de lucru la Institutul Geologic al României, institut de cercetare în domeniul geologiei, geochimiei, geofizicii și teledetecției, unde, împreună cu directorul general, dr. Ștefan Marincea, și secretarul de stat Terente Ciui, am purtat discuții cu privire la posibilitatea efectuării de studii geofizice care să releve existența resurselor geotermale în Bistrița.

Ținând cont de creșterea costurilor cu energia, investițiile publice majore, ca bazinul de înot olimpic din zona Cocoș și complexul acvatic de agrement din zona Mecanica, trebuie să aibă în vedere și diminuarea cheltuielilor energetice. Soluția geotermală pentru instituții publice, școli, cămine, grădinițe, creșe etc. ar fi atractivă și pentru mediul de afaceri și cetățeni, fiind mai ecologică și mai economică. Aștept cu interes rezultatul noilor studii despre care am convenit azi că vor fi efectuate mai aplicat în zona Bistriței”.

8 comentarii

  • Prioritățile Bistriței sunt altele, dar no, alte studii, alte SF-uri, alti bani cheltuiți, domnul primar se inspira din zona Oradea acolo da funcționează cu energia geotermala (are el ce are cu inspiratiile din Oradea și Cluj), dar sa nu uitam ca dpdv geografic Bistrița nu se aseamănă cu Oradea și dpdv al competentelor Turc nu se compara cu Bolojan……

    • La o oarecare adâncime există apă geotermala, într-adevăr nu este la suprafață că în Bihor ,dar este. Interesant este să se știe la ce adâncime.

    • Pe la universitatile si bibliotecile universitare pe care le are in spate sau la spate ,Bistrita e tot una cu Oradea si de ce nu cu Islanda unde gheizerele improasca cu apa fierbinte…Ce ,,smart ” ar fi sa poata incalzi toata sandramaua primariei cu puzderia de angajati ,prin bideuri sa curga apa termala ,sa le faca la bujetarii existenti si celor care se vor alatura echipei din primarie,cate o sauna la fiecare birou…daca nu se poate macar la fiecare director si sef de serviciu…Va dati seama carcotasilor ca nu mai aveti ce comenta la ritmul de 30 de noi angajati pe luna…in urma concursurilor smart …ca sunt mari costurile de functionare ? O idee smart ar fi sa achizitioneze un vehicol cu panze ,deci smart ,tractiune eoliana si consilierii sa i sufle in vele…

  • Sursa geothermala este f buna , ieftina su fara mult impact asupra mediului.Puteti vedea la Salton Sea California Au 11 deja , si mai exista posibilitatea de a extrage si lithiumul.

  • Faptul ca dl primar Ioan Turc face aceste prospectiuni este dovada a preocuparii sale de a imbunatati vietile noastre,cinste lui. Sa dea Dumnezeu sa aiba finalitate pozitiva aceste preocupari.

  • domnule primar, nu mai bine aspiram si noi prin oras?????????? ca ii dezatru!!! pe pasajele alea frumoase, cosurile s-au rupt, este un praf de nedescris, pe trotuare la fel, pe langa borduri…dezastru. nu avem si noi un aspirartor domnu primar??? ca ati promis ca la Oradea, si e muuuuult mai rau ca inainte!!!!!! Este mizerie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MIZERIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.