Târgul producătorilor locali din vecinătatea Bisericii Evanghelice, ajuns la a treia ediţie, a adunat, din nou, foarte multă lume dornică să guste şi să cumpere din produsele făcute la noi, de la legume, la pâine, brânzeturi sau miere. Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a zăbovit mai mult la mesele celor doi tineri fermieri din judeţ, Florentin Bodiu de la Dumitra şi Ioan Simionca de la Monor unde a gustat din roşii.
„Ideea este să facem acest târg în fiecare sâmbătă dimineaţa cu producători de fructe, legume, produse naturale, de artizanat – dar în general ne bazăm pe produse alimentare, pâine, brânzeturi şi toate celelalte naturale – şi asta să facem în fiecare sâmbătă cu excepţia săptămânii viitoare când avem Toamna bistriţeană. După aceea, reluăm şi inclusiv la iarnă vreau să avem aici produse din gospodăria românească. Vrem să promovăm, pe de-o parte, Produs de Bistriţa-Năsăud, iar pe de altă parte să asigurăm pentru locuitori produse naturale. Numai unii au bio, însă, în general, se lucrează natural. Cei mai mulţi care sunt aici nu folosesc ierbicide sau pesticide speciale chiar dacă mai utilizează îngrăşăminte sau mai stropesc plantele cu substanţe care le scoate din zona bio. Însă eu cred că acest gen de piaţă – pe care nu am inventat-o noi – care există şi în ţările din vest unde au dispărut pieţele de tipul celei din Decebal sau Independenţei, cum avem noi, acest tip de pieţe din centrul oraşului a rămas. În fiecare sâmbătă dimineaţa, există piaţă. Asta vrem să facem şi noi. De-asta am făcut acest tip de standuri simple, uşor de pliat. Din păcate, ele au rămas aici pentru că nu ne-am organizat încă să aducem oameni sâmbăta să le strângă, dar vom găsi un loc de depozitare. Sâmbătă la ora 14.00 se va închide piaţa, iar locul va redeveni unul urban”, a declarat primarul Ovidiu Creţu pentru Timp Online.
Edilul a spus că a discutat cu producătorii care au venit până acum cu marfă la târg i-au spus că ar prefera ca târgul să aibă loc de două ori pe săptămână.
„Duminica nu se poate pentru că e slujbă la biserică, dar ne gândim la ziua de marţi, zi tradiţională de târg la Bistriţa când vine lumea din toate părţile. Vom analiza cu ei şi vom vedea. Faptul că îşi doresc mai multe zile de târg înseamnă că cineva cumpără. E clar că orice act de comerţ influenţează şi turismul. O zonă moartă, de muzeu, nu e de acceptat în centru. Centrul trebuie să fie viu, dar trebuie să avem grijă să nu mergem în partea cealaltă şi să devenim kitsch”, a spus Ovidiu Creţu.
La iarnă, producătorii locali sunt invitaţi de Primăria Bistriţa să participe la Târgul de Crăciun care se ţine în căsuţele de lemn.
„Dacă vor vrea să vândă şi alţii decât cei care vin la Târgul de Crăciun, nicio problemă. La Târgul de Crăciun punem condiţia să stea tot târgul. Aducem căsuţele unde se pot încălzi, pot ţine marfa în condiţii mai bune şi rugămintea e să stea până după Anul Nou pentru că nu putem avea din 30 de căsuţe 10 goale pentru că cineva nu mai vrea să vină”, a spus primarul.
Producătorii care îşi expun acum marfa la târgul de lângă Biserica Evanghelică nu plătesc nicio taxă, iar cei care vor veni la Târgul de Crăciun vor achita doar contravaloarea curentului electric consumat.
„Cu certitudine, municipalitatea va lua cândva bani din activitatea asta (târgul producătorilor locali -n.r.) fiindcă orice act de comerţ trebuie să se facă cu plata taxelor corespunzătoare, însă, dacă nu începi gratuit, să vină şi să se dezvolte, nu faci nimic, fug în altă parte. Şi când facem şi alte târguri vin din Cluj, din secuime, pentru că le luăm taxă doar pentru curent şi pentru transportul căsuţelor faţă de alte oraşe, cum e Clujul, de exemplu, care le ia taxe mari. Noi ne-am stabilizat cu aceste târguri şi vom merge înainte”, a mai declarat primarul Ovidiu Creţu.
Frumoasă intenția Primăriei Bistrița de revenire a micilor comercianți autohtoni în inima Bistriței.Dacă bine ne amintim,Bistrița a avut o tradiție cu comerțul de acest fel în Piața Mică ( sau Piețișor ),care era asaltată pur și simplu marțea și vinerea ( și nu numai ) de gospodinele renumite din jurul Bistriței,dar Primăria a făcut ce-a făcut și i-a scos din acel loc cu tradiție și a făcut acea fântână cu loc de joacă și de bălăceală pentru copiii romilor din inima târgului.Nu zicem că d-l primar Crețu a desființat piața tradițională din acest loc,dar acum se simte tot mai mult nevoia de a se reveni la tradiție.Ar fi bine să se facă controale drastice și în Piața Decebal,unde precupeții și precupețele instalate aici pe vecie,fac legea pieței și că majoritatea acestora cămpără marfa de la depozitul de lângă Podul Jelnei,marfă importată și posibil poluată și o revând la prețuri cel puțin duble . Nu trebuie să ne ascundem după deget și să spunem că ,de tot balamucul acesta ,se face vinovată atât Administrația piețelor,cât și Primăria Bistrița ! Puneți punctul pe „ i ”,d-le primar Crețu și cereți să se facă regulă ,că asta vrem și noi bistrițenii. Vă susținem și vă dorim succes !