Primarul Ovidiu Crețu despre Târgul Mare al Bistriței 2019

Holistic

Primarul Ovidiu Crețu a vorbit într-o conferință de presă despre Târgul Mare al Bistriței 2019 (24 august – 1 septembrie), ”ultima ediție pe care o organizez eu”:

”Sărbătoarea a început în 2008, ediție pe care nu am organizat-o eu dar pe care am gestionat-o pe perioada desfășurării și atunci am văzut că se desfășoară într-o locație nepotrivită, pe o durată nepotrivită, cu foarte multe elemente de disconfort pentru cetățeni. Era o înghesuială și o fumăraie de nedescris în zona centrului istoric. Între timp, centrul istoric a evoluat, a devenit o zonă urbană frumoasă, cu foarte multe terase, prima apărută în 2009, iar viața urbană din această zonă este undeva la nivel european. Pe parcursul celor 12 ani am ajuns la o formulă, spun eu, de succes, din mai multe motive. Bineînțeles că orice manifestare mai mare nu poate să mulțumească pe toată lumea și întotdeauna vor exista oameni nemulțumiți, dar eu cred că pe cei mai mulți îi mulțumim cu ceea ce organizăm, prin oferta de evenimente și acțiuni culturale, sportive, de agrement și gastronomice, prin spații adecvate pentru desfășurarea lor. Este un program complet și complex, cu evenimente care să acopere cât mai multe preferințe.

Târgul Mare al Bistriței este singura acțiune pe care o organizează municipiul care își scoate banii pentru evenimentele culturale, din închirierea spațiilor pe care le avem în Heidenfeld. În fiecare an Târgul Mare și-a scos costurile cu formațiile din încasările făcute și n-am niciun dubiu că și anul acesta se vor acoperi cheltuielile. Dacă renunți la Târgul Mare și nu-l mai faci, atunci nu mai încasezi.

La această ediție participă delegații străine din orașele înfrățite Besancon, Herzogenrath și Zielona Gora, primele două conduse de primari.

La festivitatea de deschidere vor fi acordate diplomele de Cetățean de onoare al municipiului Bistrița.

În 27, 28 și 29 august va fi organizat Street Food, un festival culinar de stradă. Vor fi amplasate corturi și pavilioane cu tot felul de mâncăruri în zona din jurul scenei, cu degustare de vinuri, bere. Programul muzical oferit de organizatorii acestui festival se bazează pe DJ. Ei nu plătesc nicio taxă, le-am permis să ocupe spațiul public ca să ofere în cele trei zile programe artistice pe scena din centru. Această organizație tânără vrea să pornească o astfel de acțiune pe care să o implanteze în Târg, eu spun că este foarte bine pentru început, este în regulă să îi încurajăm să facă astfel de lucruri.

În 31 august și 1 septembrie va avea loc Festivalul medieval.

În Heidenfeld vom organiza, ca de obicei, spectacole folclorice în fiecare seară.

În afară de pietonal și Heidenfeld, vom avea evenimente în mai multe locații: Ștrandul Codrișor – jocuri și concursuri, Pădurea Schullerwald – Cupa Bistrița la forbal, demonstrații de arte marțiale, întreceri sportive, Cupa Națională de Trial, Centrul Comunitar pentru Tineret – expoziții și ateliere, Sala CSM – concurs de șah, terenurile Grand Slam – demonstrații de tenis de câmp, la aerodorom – zboruri de agrement cu avioane mici.

Parcul de aventură din Wonderland va fi deschis atâta timp cât vor fi clienți, ne vom plia printr-un program flexibil. Ca să funcționeze parcul sunt necesari trei oameni, dacă vor fi amatori atunci niciun fel de problemă, dar să ținem trei oameni care să stea degeaba și să vină o persoană la ora 17, atunci e preferabil să facem numai în week-end. Ne-am dori ca acel parc să fie deschis nonstop, oamenii să meargă să facă mișcare”.

Ce artiști vin la Târgul Mare al Bistriței. Program 24 august – 1 septembrie

Zilele Medievale, în cadrul Târgului Mare al Bistriței. Vezi programul

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Bicaa

  Sărbătorile lui rahat ! Numai petreceri si rahaturi la Bistrita ! Mici si bere ! In loc sa se faca drumuri, utilități si ce este important pentru Unirea, Slatinita, Sigmir Etc. Rușine sa va fie cu Primăria voastră cu tot! Incompetenților ! Lasă ti ne dnu Cretu ca ne am saturat de Dvs si de tâmpeniile Dvs! Numai zilele orașului ne lipsesc! Zero priorități aveți la Bistrita!

  (14)
  • Groapa

   De cate ori circul pe strazile de tahat a orasului gen Decebal, Imparatul Traian, Eroilor..etc. ma gandesc la 9 zile de balci unde se sparg banii cetatenilor iar strazile orasului sunt ca la prosti. Mizerabila administratie a orasului.

   (5)
 2. Danut

  Toate satele au utilități si asfalt si la Bistrita visam zilele orașului! Am ajuns de rasul lumii cu orașul asta de doi lei! Rușine sa va fie !

  (12)
  • Kim Jong-un

   Ultima zici?! Doamne ajuta asa sa fie…
   Dar macar cu ultima trbuia sa te opintesti un pic dar surpriza …Un program de toată….

   (3)
  • Ptr primar

   Daca vrei sa scapi de povară pârtiei îl inviți pe domnul Dincă din caracal și te face uitat de partie……rămân doar drujbele lu Tănasă!

   (5)
 3. Balan Marius-ecologist PV

  Primarul anunta sfatos ca orgasnizeaza petreceri in curtea STRANDULUI de ziua orasului. Ma intreb si il intreb ….primare amu daca era santier si umblau buldozarele si drujbele si macaralele prin padurea CODRISOR sa iti faca centura NEOCOLITOARE cum dracu mai tineai chirmase acolo ? Da daca defrisai si PIATA CENTRALA si punei bgicasai si betoane pe rondourile cu flori minunate, unde tineai marele targ ? Bine ca ti se gata mandatu !

  (9)
  • Bistritean

   Dl Balan, ati vazut cumva centrul pietonal din Oradea? Daca da, ce parere aveti?

   (-1)
 4. Vine Crețu...

  Vine Crețu, seamănă panică,
  Bărbierește lumea botanică,
  Taie panglici, retează burice
  Țaca-țac, parcă joacă popice.
  Sprinten ca cucu la sânziene,
  Spurcă și parcuri și arteziene,
  Prinde secera, saltă ciocanul,
  Alungă din cetate dușmanul,
  Pune pârtii pe dealul de tină,
  Duce ninsoarea peste colină,
  Trage cu tunu, bate-n covată:
  – Unde-s nămeții de altădată?
  Copil teribil cu farse ghidușe
  Plantează prin ringuri țepușe
  Și-n inima urbei, marele cort.
  Astfel, Bălane, veacul e mort,
  Iar dacă vede că tu nu judeci,
  Ovi suflă potcoave de pureci
  Și scoate podul acva-prostirii,
  Precum purcelul răspovestirii
  Crescut cu lapte, coji și tărâțe,
  Montează singur opt veverițe
  Aplaudat de… preaprefăcuții
  Care plimbă la Bistrița struții.

  (8)
 5. Balan Marius-ecologist PV

  Da bistritene am vazut si pietonalul si cetatea ORADEA in acest an. Intradevar pietonalul este rascolit si plin de borduri si se lucreaza. Asta nu inseamna ca si la b-ta trewbuie dalat ultimele ramasite de iarba si rondourile cu flori. Eu stiu ca lucrarile s-au finalizat pe Pietonalul nostru. Piata Centrala arata foarte bine si nimeni nu se opune sa se puna piatra naturala pe alei cu pastrarea geografiei terenului. Ce e VERDE asa trebuie sa ramana.Chiar Primaria a emis sloganul pus pe tricouri. (IUBESC B_TA VERDE) cu care i-a ametit si amagit pe elevii cu programe si voluntariat in slujba MEDIULUI.

  (3)
 6. relu

  Primarul Cretu nu are notiunea de „targ”. El confunda sensul comercial al termenului cu cel de chermeza. De aceea, la ” Marele targ la Bistritei”, cel putin in locatia de la Viisoara ar putea fi organizat „targul” in adevaratul sens al cuvantului, respectând traditia istorică a „BULGIULUI” . Dupa cum se stie, la anul 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. De altfel, a existat si sugestia reluarii „Bulgiului Anual” la Bistrita, adaptat vremurilor actuale . Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras care si asa nu se bucura de prea multe evenimente.
  Cretu spune că municipiul își scoate banii pentru „zilele orasului”. Si totusi s-ar putea mai mult. De exemplu , în urma festivalului UNTOLD, peste 45 milioane de euro rămân în municipiul Cluj-Napoca. La UNTOLD, au participat peste 350.000 de spectatori, din care 10.000 au venit din alte țări.
  Revenind la „Târgul Mare al Bistriței”, luând si exemplul de la ” AGRARIA” , organizat in fiecare an la Jucu, BULGIUL ANUAL ar putea sa combine functia comerciala cu cea expozitionala, cu sprijinul camerei de comert si al directiei agricole, organizand cu această la Bistrita o expozitie de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi organizate inafara perimetrului pietei din Viisoara, bunaoară in incinta poligonului auto din apropiere.

  (1)
 7. vio

  Un vechi proverb spune ca “inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, iar prostul nu invata niciodata.” Dupa esecul cu pârtia de ski „Cocos”, la cea mai joasă altitudine din tară, care a inghitit o cărută de bani din imprumuturi bancare, primarul Cretu nu a invatat nimic. A continuat sa investească intr-un proiect sortit esecului, precum parcul de aventură, fără să facă un studiu de fezabilitate. Acum constată că Parcul de aventură din Unirea nu are clienți. Dezavantajul parcului de aventură din Unirea este departarea de oras . Dacă primarul ar fi avut mai multă minte, un astfel de parc de aventură putea fi făcut cu mai mult folos in Pădurea Codrisor unde oamenii ajung cu usurintă pe jos.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.