Obiceiul din zona noastră potrivit căruia fetele oferă mărţişoare de 1 martie băieţilor, iar aceştia le recompensează gestul cu un cadou de 8 Martie i-a dat de furcă şi primarului Ovidiu Creţu. La Târgul de Dragobete şi Mărţişor, deschis vineri, edilul a mărturisit că era un adevărat colecţionar de simboluri ale primăverii pe care le purta cu mândrie.
„La mine în sat, fetele dădeau mărţişoare de 1 Martie, iar băieţii, de 8 Martie, le ofereau cadouri. Îmi amintesc că primeam mărţişoare şi le purtam pe toate. Eram cu atât mai sfătos cu cât aveam mai multe mărţişoare. Erau în general făcute. Mai puţine aveau ceva agăţat de şnur. Era un şnur făcut în casă, şi din lână, şi din mătase şi nu prea îmi amintesc dacă aveau atârnate obiecte. Unele care erau mai formidabile aveau şi câte un obiect, o mărgică sau aşa ceva. Eram la ţară în 1960”, a spus Ovidiu Creţu.
Întrebat ce le oferea fetelor de la care primea mărţişoare, primarul a răspuns: „Bomboanele care se găseau pe vremea aceea, caramele, iar dacă venea primăvara devreme mergeam după ghiocei şi le ofeream buchete de ghiocei. Îmi amintesc că uneori nu erau ieşiţi ghioceii şi atunci era o problemă, dar, dacă erau ieşiţi, eram salvaţi”.
Primarul a spus că toate mărţişoarele sunt frumoase, dar i-a încurajat pe bistriţeni să cumpere din cele făcute manual, în special de către copii.
„Nu contează materialul, mărţişorul e un simbol frumos. Îi sfătuiesc pe toţi cei care doresc să ofere mărţişoare să nu se ducă la firme care execută ştanţate pe bandă, zeci de mii, ci să cumpere mărţişoare făcute de copii, manual. Sunt cele mai frumoase. De altfel, de când sunt eu primar, Primăria Bistriţa cumpără felicitările de la şcolile speciale 1 şi 2. Sunt făcute manual. Am recomandat asta la toată lumea. Încurajăm elevii să le facă, îi ajutăm şi din punct de vedere material şi până la urmă stimulăm dezvoltarea artizanatului fiindcă şi acesta e un aspect important”, a spus edilul.
Târgul de Dragobete şi Mărţişor va fi deschis până în 8 Martie inclusiv.
Si ați rămas cu mărțișoarele de atunci, și acuma. Multe.
„Eram la ţară în 1960”. Ce bine era daca ramaneai la tara. Acum Bistrita arata mai rau ca la țară.
Domnule PRIMAR ; o primavara insorita cu MULTA SANATATE ca-i mai buna decat toate !
Daca martisoarele pe care le-ai primit in ’60 aveau niste minte agatata de jnur era excelent. Doar ca ‘puţine aveau ceva agăţat de şnur’. Se vede.
majoritatea martisoarelor primite aveau la capatul snurului un figurant sfatos.
PS: sfatosule, dupa 57 de ani ar fi cazul sa te retragi la tara si sa ne lasi în amarul nost’.
Eu cred ca le dadea cate o partie de schi si cate un pod spre nicaieri !
Dupa asemenea investitii ar trebui sa se ascunda , de rusine !
Du-te la pensie sfatosule… avem strazi fara asfalt si fara iluminat public de 12 ani si tu ne povestesti de aventurile tale din tinerete…. penibil… Cu partia cum stai? Cand ii faci inaugurarea? Gardul ala din lemn nevopsit este exact ca la stana sau ferma. Viziuni invechite inginere.
Comentati non stop nimic nu va place, dar la vot ati fost? . Ati iesit in strada REZISTAM, dar pentru ce?. Msinterminati cu comentariile degeaba,
Domn primar și alte scoli confecționează mărțișoarele manual (Colegiul Infoel)nu dezinformați oamenii
Cretule esti extraordinar , fenomenal , sublim , fantastic .
Nenea Avram cu ce se mai ocupa ?
El nu primeste nimic ?
Nenea Avram e plecat la schii in Austria ia ghiciti cu cine?