Actualitate

Firul roşu şi cel alb, împletit cu măiestrie. Cum s-au prezentat şcolile la Târgul de Dragobete şi Mărţişor

(FOTO) Mărtişoarele pictate, din ceramică sau din hârtie colorată, realizate în diverse tehnici de copiii de la şcolile din oraş le-au făcut cu ochiul trecătorilor care s-au oprit să le admire şi chiar să le cumpere de la micii antreprenori. Cu banii adunaţi, unele şcoli vor cumpăra fructe pe care le vor dărui bunicilor de la căminul de bătrâni.

Elevii Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa au fost prezenţi la târg  îmbrăcaţi în costume populare, aşa cum i-a încurajat Crina Peter, consilier educativ.


 

„Celebrăm Dragobetele, o sărbătoare românească. De aceea, elevii sunt îmbrăcaţi în costume populare. Am realizat mai multe mărţişoare, marţi urmând să aibă loc un târg în sala de sport a şcolii de pe strada Zimbrului începând cu ora 11.00. E o activitate la care participăm de trei ani. Elevilor le place foarte mult. Banii care se vor strânge vor merge înspre cauze nobile. Elevii vor merge la un azil de bătrâni, vom cumpăra fructe şi vom organiza şi o după-amiază a lecturii, cu ceai şi prăjituri. Într-o societate atât de nebună, încercăm să fim mai umani”, a spus Crina Peter.

Privirile tuturor au fost atrase de mărţişoarele făcute la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba”.

„Ne-am bazat pe picturalitate, dar şi pe formă. Am ales culori foarte puternice, specifice primăverii, verde crud, orange, tot ce este mai colorat şi mai viu pentru a ieşi din monotonia iernii. Copiii s-au jucta foarte mult, au combinat culorile, iar ca şi o notă de eleganţă am folosit auriul sau argintiul. Mărţişoarele sunt la modă, dar mai mnou sunt folosite sub formă de felicitare, de cadou, nu neapărat în piept ca o simplă decoraţiune care de multe ori cade în kitsch. Noi încercăm să evităm lucrul acesta şi să îndreptăm copiii spre bun gust. De multe ori, simplitatea şi materialele reciclabile sunt mult mai interesante decât acele tinichele importate şi foarte ieftine”, a spus Loredana Chiş, profesor de design vestimentar.

Elevii de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” au venit cu mărţişoare realizate în tehnica quilling.

Simona Lolici – profesor de engleză: „Trebuie să îi mai scoatem pe copii din monotonia şcolii şi să îi învăţăm să folosească diverse metode pentru a obţine un dar frumos pentru mamele sau bunicile lor”.

Interesante au fost şi mărţişoarele „vii” făcute de elevii de la Liceul Tehnologic Agricol.

Profesoara Elena Mora: „Am făcut aceste figurine din rumeguş, grâu şi ciorap. Am pus grâul la încolţit în rumeguş. Ca să rămână cât mai mult verde mărţişorul trebuie udat şi se poate chiar tunde. Un astfel de omuleţ costă 5 lei. Am mai făcut mărţişoare cu coji de nucă”.

Şi Şcoala Gimnazială nr. 7 Viişoara a fost prezentă cu o ofertă bogată de mărţişoare: „Banii obţinuţi din vânzarea lor vor fi folosiţi de Asociaţia părinţilor pentru unele proiecte din şcoală”, a spus Livia Chiriac, director interimar.

Aurelia Dan, inspector şcolar consiliere şi activităţi educative: „În fiecare an, şcolile din Bistriţa participă la Târgul de Dragobete- Mărţişor cu produse proprii, mărţişoare realizate în clasă. Cu această ocazie, elevii îşi dezvoltă diverse abilităţi, dar şi spirtitul antreprenorial fiindcă expoziiţiile sunt cu vânzare, iar banii obţinuţi îi investesc în materiale şi în identificarea de resurse pentru dezvoltarea de noi abilităţi. Aşteptăm cu interes activitatea de săptămâna viitoare de la Biblioteca Judeţeană care va fi însoţită de activităţi demonstrative de workshop-uri tematice. La ea vor veni şi şcoli din judeţ. Activitatea noastră de primăvară în domeniul extraşcolar e bogată şi sperăm să continue în acelaşi ton”.

Şi primarul Ovidiu Creţu a vizitat standurile tuturor şcolilor şi i-a felicitat pe copii pentru munca lor.

„Organizăm Târgul Mărţişorului, un târg foarte vechi în Bistriţa pe care l-am revigorat. Cel mai important la acest târg este că am reuşit să îi impulsionăm pe elevi să facă mărţişoare, simboluri pe care oricine le poate cumpăra. Eu recomand tuturor bistriţenilor să cumpere astfel de mărţişoare făcute manual de copiii noştri. Vin cu această ocazie la târg tradiţionalii vânzători de artizanat. Eu cred că sărbătoarea Dragobetelui, care nu e specifică zonei noastre, va prinde tot mai mult contur şi în continuare. Noi, în orice caz, vom susţine şi dacă Consiliul Local al Tinerilor – care organizează deseară şi o petrecere – va dori să se ocupe, va avea sprijinul nostru”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

1 comentariu

  • Felicitari, tuturor pentru implicare! Multumesc, in mod deosebit pentru colaborare domnisoarei prof. Andrea Pintiliescu si elevilor claselor a VI-a C si a V- a D, de la Col. Nat. ” Andrei Muresanu” Bistrita.
    Sunteti minunati, creativi, originali si dornici de afirmare.
    P.S. Targul de martisoare din incinta salii de sport (gimnaziu), va incepe la ora 11. Va asteptam, cu drag!
    O primavara frumoasa, tuturor!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS