Actualitate

Doina Pană: Chiar dacă pare un target ultraînalt, acesta este adevărul

”În programul de guvernare, capitolul legat de păduri este intitulat ”Tăieri ilegale zero”. Cred că nimeni din țara asta nu se poate îndoi de lupta pe care am dus-o pentru ca tăierile ilegale să fie, dacă nu stopate total, diminuate. Am auzit în Comisia pentru agricultură și apoi s-a propagat pe Facebook, probabil sunt foarte mulți nemulțumiți că nu mai sunt motive de stat în piață și doresc să genereze altceva, ideea că noi vrem să picăm OUG 51 privind Legea contravențiilor silvice pe care Guvernul tehnocrat a dat-o, în sensul că am dori să permitem tăierile ilegale. Pentru acuratețea informațiilor, vreau să fac câteva precizări”, a spus deputatul Doina Pană, vicepreședinte PSD, într-o conferință de presă.

Ea a menționat că în programul de guvernare al PSD este prevăzută amendarea Legii contravențiilor silvice: ”După ce în 2014 am lansat Radarul Pădurilor, eu am trimis spre Parlament să înceapă să amendeze această lege, care a avansat și e în formă finală, pe punctul de a ieși la plen. Ce mai așteptăm acum, și probabil că asta va însemna două-trei săptămâni, sunt niște amendamente care au venit în urma unor consultări pe care le-am făcut în noiembrie în Parlament la Comisia de mediu, iar acum două săptămâni la Forumul pădurilor, la minister, legat de tot ce s-a constatat ca efecte negative produse în piață de OUG pe care Guvernul a scos-o. Anumite aspecte erau prinse și în legea noastră, deci astea trebuiesc amendate. La dezbateri a participat tot ce înseamnă sectorul silvic: Academia de Științe, Institutul de cercetări, administratori și proprietari de păduri, firme, ONG-uri. În unanimitate, toate aceste foruri s-au pronunțat că OUG scoasă de Guvern în septembrie e atât de proastă încât trebuie picată și să se amendeze corespunzător în proiectul de lege care acum e în formă finală să fie votată”.

Doina Pană a declarat că ”este fals și populist ce spun unii care încearcă să incite lumea cu exact opusul a ceea ce vrem să facem. ”În urma ședinței de la Comisia pentru agricultură, s-a cerut unui grup de lucru compus din toți participanții ca amendamentele cu care vin să ia o formă unică și să se trimită spre Comisia pentru agricultură. La comisie a participat și domnul Ghinea, care probabil a știut sloganul nostru cu tăieri ilegale zero și zero e cifra care probabil o viață o să-l urmărească, dată fiind performanța pe care a avut-o la ministerul Fondurilor Europene. El a făcut mare gălăgie că de ce la dezbateri n-au venit și cei care au conceput ordonanța. Bineînțeles că n-au ce căuta! Au fost în Guvern, au făcut un dezastru, ar fi culmea ca acum să-i chemăm. Ca să ce? De aici a pornit spre Facebook că noi am vrea să dăm drumul la tăieri ilegale votând împotriva ordonanței 51. Adevărul este, chiar dacă pare un target ultraînalt, că vrem ca în patru ani cu tot ce venim, perfecționarea Radarului, legi, norme de aplicare a Codului Silvic să ajungem la tăieri ilegale zero”, a spus parlamentarul PSD.

Fostul ministru al Pădurilor a afirmat că ”nu poate fi un exemplu mai hilar decât acela că în OUG e prinsă o amendă uriașă pentru cine nu taie un arbore care a fost marcat”: ”Noi ce vrem? Să nu se taie ilegal. În pădure arborii care urmează să se taie nu sunt unul după altul, ci în urma unor calcule rezultate în amenajamentele respective. Deci dacă cineva uită să taie un arbore care a fost marcat și trebuie tăiat are o amendă uriașă. Sau dacă amprenta ciocanului nu e pusă corespunzător. Păi amprenta unui ciocan pe un arbore nu e o ștampilă pe care o pui pe o hârtie. Există foarte mult lemn rășinos, care în momentul în care este lovit de ciocanul respectiv poate să secrete rășină și o parte din amprentă să nu se vadă. Asta a generat un blocaj și mai mare decât neimplementarea Codului Silvic în sistem, asta a generat acutizarea crizei lemnului de foc pentru că n-a mai vrut nimeni să meargă să marcheze arbori care să se taie și a generat pe undeva chiar o urgență. Dacă n-ar fi fost pe țeavă legea pe care noi am amendat-o în cursul acestor ani ar fi fost nevoie ca acest Guvern să scoată o altă OUG care să o înlocuiască”.

”Noi procedural ar trebui să picăm ordonanța și să votăm legea. pentru că există riscul ca președintele să nu le promulge în același timp și ca să nu ajungem la un vid legislativ, am mers pe ideea să le comasăm. Oricum există precedent când în Parlament se întâlnesc două proiecte de lege pe aceeași temă, să se meargă la o comasare. Deci vom mai avea câteva dezbateri după care va ieși o formă care va înăspri contravențiile silvice, și insist asupra acestui lucru, dar într-un mod riguros nu populist cum au făcut ei cu OUG 51”, a comentat Doina Pană.

17 comentarii

  • Minciunile sunt la Robert Sighiartau! Ați vazut celebra hartă pe care a prezentat-o ? :))))))))))

 • 1. Si de ce nu au fost invitate ONG-urile care se opun eliminarii ordonantei 51?
  2. Pentru a valorifica cat mai bine Radarul Padurilor, cea mai inteleapta cale este sa continuati cu urmasul lui si mai bun, Inspectorul Padurii.
  3. Nu puteti ignora si nici masca sau minimiza faptul ca anul trecut, sub guvernul Ciolos, taierile ilegale de paduri s-au redus cel mai mult. S-au redus atat de mult incat orice tentativa de minimalizare a succesului Ciolos este ridicola.

  • Dane, tu nu vezi că pentru ei Inspectorul pădurii nici nu există? Radarul Pădurilor în sus, Radarul Pădurilor în jos… Pentru Guvernul Dero tot ce a făcut Dacian Cioloș este egal cu zero. Zero corupție, cum spunea Ciloș.

  • Mie de asta mi-e frica, ca ei o sa renunte la Inspectorul Padurii, care impreuna cu ordonanta 51 si-a dovedit eficienta anul trecut. Iar oamenii astia din PSD imposibil sa fie total straini de interesele unor potentati locali cu afaceri in lemn, care acum pun presiuni pe parlamentari sa o lase mai moale cu „hartuirea” asta, sa poate si ei sa castige un „ban cinstit”.

  • Lansați Inspectorul pădurii – http://www.inspectorulpadurii.ro – ca și cum ar fi pentru ultima dată, în cea din urmă zi. Nici nu vă dați seama cât îi încurcă această aplicație pe potentații noștri, chiar și la noi în județ. Cum în România se petrece restaurația pesedistă, închiderea aplicației Inspectorul pădurii poate fi motiv de ieșit în stradă, peste tot în țară.

 • foarte buna ordonanta 51/2016.
  Se stie ca romanului numai de amenzi ii este frica.Zicea un domn ca trebuie redata demnitatea si onoarea padurarilor,ca amenzile sunt prea mari pentru salariile mici s.a.m.d.Domnul nu o fost pe Bargaie ori pe Ilve sa vada ce gospodarii au sefii de Ocoale Silvice.
  De fapt prea putini din cei ce erau la masa aia o fost pe terenuri cu vreun interes sincer.
  Doamna Pana,tot ce trebe sa faci este sa interzici sa mai iasa lemn din tara asta.Da-o dracului de umblatura pe dealuri,pazeste granitele si apoi da ,o sa avem incredere ca esti sincer interesata sa opresti ilegalitatile.Pana atunci ..pas.
  foarte buna ordonanta 51/2016.
  Se stie ca romanului numai de amenzi ii este frica.Zicea un domn ca trebuie redata demnitatea si onoarea padurarilor,ca amenzile sunt prea mari pentru salariile mici s.a.m.d.Domnul nu o fost pe Bargaie ori pe Ilve sa vada ce gospodarii au sefii de Ocoale Silvice.
  De fapt prea putini din cei ce erau la masa aia o fost pe terenuri cu vreun interes sincer.
  Doamna Pana,tot ce trebe sa faci este sa interzici sa mai iasa lemn din tara asta.Da-o dracului de umblatura pe dealuri,pazeste granitele si apoi da ,o sa avem incredere ca esti sincer interesata sa opresti ilegalitatile.Pana atunci ..pas.foarte buna ordonanta 51/2016.
  Se stie ca romanului numai de amenzi ii este frica.Zicea un domn ca trebuie redata demnitatea si onoarea padurarilor,ca amenzile sunt prea mari pentru salariile mici s.a.m.d.Domnul nu o fost pe Bargaie ori pe Ilve sa vada ce gospodarii au sefii de Ocoale Silvice.
  De fapt prea putini din cei ce erau la masa aia o fost pe terenuri cu vreun interes sincer.
  Doamna Pana,tot ce trebe sa faci este sa interzici sa mai iasa lemn din tara asta.Da-o dracului de umblatura pe dealuri,pazeste granitele si apoi da ,o sa avem incredere ca esti sincer interesata sa opresti ilegalitatile.Pana atunci ..pas.
  http://www.cdep.ro/co/sedinte2015.video?idc=4&cam=2&an=2017

  ascultati inregistarea la minutul 138.41………..genial!

  • Inspectorul pădurii vă arată și lemnul care iese peste graniță. Bifați Avize transport + Frontiera.

 • Iara vine tovarasa Pana cu minciunile. Rog pe toti cei ce vor sa se convinga de ipocrizia acestei tovarase sa urmareasca ce o spus la sedinta comisiei de agricultura din Camera Deputatilor de miercuri…. este link-ul mai sus… cum da de pamant cu ordonanta 51 din cauza ca o intrat frica in cei ce exploatau padurea si cum plange toata lumea pe umerii oamenilor ce se incalzesc cu lemne, care nu mai gasesc, chipurile, lemne, de aceea situatia e grava si musai sa dam iar voie la taieri.
  Mi-e sila cand vad ca tovarasa Pana una spune si alta fumeaza.
  Pe pesedisti ii de stat cu ochii ca pe butelie, astia un pic ii slabesti si hop, imediat sar la furaciuni.

 • In sincrazia meandelor concretului naviga , fără radar, o fată ușoară, ca o pană; ce zic io pană, ca un fug.
  Și ne abureeeeaaa….!

 • Doamna DEPUTAT ; ca sa nu mai vorbim de populisme , politicianisme etc; ce ne costa ca GUVERNUL si Parlamentul ROMANIEI sa puna de o lege absolut necesara si benefica padurilor si sa instaureze PROHIBITIA la taieri pe 10 – 15 ani. La noi trebuie mai mult pt. ca s-a furat mai mult. Astfel dupa modelul Albanez si Unguresc am dovedi ca ne pasa si noua de viitorul tarii. Aceasta perioada este absolut necesara pt. refacerea pe cale naturala a golurilor produse de om, si avand in vedere ca suntem situati in zona temperat- continentala Romania beneficiaza de o regenerare exceptionala daca terenurile sunt lasate sa respire. Trebuie sa avem in vedere desigur ca la nivel de fiecare comuna si oras sa existe amenajate depozite de LEMN de FOC Pt. populatie de unde oamenilor batrani si cu nevoi speciale sa le fie asigurat si transportul. Degeaba o lalaim acuma pt. ca sunt sigur ca nu peste mult timp (10- 15) ani asta va urma. Cu cat mai repede cu atat mai bine. Dezastrul general se va instaura daca nu o facem acuma. Este o chestiune de siguranta si sanatate generala.

 • Sunt curios cum se vor debarasa de ordonanța 51/2016. Anul trecut, în toamnă, doamna Pană tuna și fulgera că nu se permite nici măcar exploatarea lemnului de foc. Oricum sunt redutabili în minciună. (Vezi ordonanța 13). O să găsească ei o hibă, drept pretext.

 • Ce sa spun!?, marii aparatori ai tarii, pai si popa zice: ”de azi se lasa post”, dupa care pleaca la femei si baga gura-n frisca sa caute cireasa; doctorul: ”nu mai fuma, nu mai bea, mananca sanatos si fa sport” dar el aprinde o tigara si scoate un pahar cu whisky in timp ce sta pe scaun ca-l dor picioarele de la burta aia mare – nu sunt generale profilele, dar sunt multe cazuri; pai ”fa Doina” daca acum cativa ani nu aveai chef ”de niste inundatii” acum ai chef sa lupti impotriva taierilor ilegale de paduri?!? poate ca vrei sa aperi padurile voastre, ca pe celelalte ”mai taie din ele da-le dracu”. Tu stii ”fa Doina” ca oamenii la tara nu au cu ce se incalzi? in schimb afaceristii cu lemne prospera! Voi ar trebuii sa ajutati romanii de rand. De ce nu dati o lege ”afaceristii sa fie OBLIGATI sa impadureasca o suprafata cel putin dubla, fata de suprafata pe care au taiat-o”. Va doare pe voi fix in ”padure”, chiar puteti sa dati o OUG in noaptea asta sa legalizati ”taierile ilegale” pt. ca n-are cine sa iasa afara weekendul asta ca e Dragobetele. Nici macar nu le-ai multumit saracilor aia de pompieri ca te-au carat cu barca sa nu te uzi la padur…pantofi, ca de inec…n-am fost norocosi..GHINION

 • Mai oameni buni, trebuiesc alocate cote pentru lemne de foc pentru fiecare cetatean al acestei tari, in functie de nevoile curente. Padurile sunt ale oamenilor. Populatia tarii a fost de 24 de mil candva si din acestia peste jumatate se incalzeau cu lemn de foc. Acum populatiatarii s-a redus cu vreo 5 mil, dar din cauza saraciei cam tot atatia se incalzesc cu lemne in continuare. NU DIN LEMNELE DE FOC S-AU DEFRISAT PADURILE MASIV ci din exploatarile marile companiicare este trimis la export.
  Oamenii trebuie sa se incalzeasca iarna implicit sa treaca peste iarna.
  Alternativa inncalzirii cu lemne este dragi politicieni sa creati in fiecare catun, sat o fabrica care sa le asigure oamenilor un castig material cuvenit sa foloseasca alte alternative pentru incalzire.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS