Actualitate

Ovidiu Crețu: Pentru mentalitatea noastră e mai bună colectarea neselectivă

Colectarea selectivă a gunoiului nu este cea mai bună soluție pentru Bistrița, crede primarul orașului Ovidiu Crețu. Întrebat cum decurge colectarea selectivă, edilul a răspuns că se fac progrese la case, însă la blocuri se bate pasul pe loc fiindcă nu există nicio modalitate concretă prin care să poată fi identificați cei care aruncă gunoi neselectat.

Consilierul municipal PNL Filip Moisil l-a întrebat pe primar ce se mai aude despre colectarea selectivă, acesta precizând că, în zona în care locuiește, se aruncă inclusiv canapele la punctele de colectare.

”Noi, Primăria Bistrița, am cerut, de curând, să se facă o colectare selectivă de la case. Am găsit înțelegere la Supercom și, începând de luna aceasta, colectare facem în saci, cu verificarea conținutului și la partea reciclabilă, și la partea menajeră. Sperăm ca, în două-trei luni, acest lucru să intre în conștiința oamenilor. Între timp, ne gândim la alte variante pentru blocuri, inclusiv varianta de a amplasa camere să supraveghem. Tot complicat va fi fiindcă nu există posibilitatea să îi identificăm pe cei care nu respectă. La un punct de colectare la care sunt arondate 50 sau 100 de apartamente e destul ca două găleți de menajer să fie aruncate la plastic și atunci s-a terminat. Atunci vine Supercom și spune că trebuie să plătim depozitarea ca atare. Suntem constrâși de acel contract care nu e în cea mai bună formă. Dacă vă amintiți, în primul meu mandat chiar v-am propus să ieșim din acel contract, dar nu se mai putea. Eu cred în continuare că, pentru România, pentru orașele din România, pentru mentalitatea noastră, modalitatea cea mai bună este colectarea neselectivă și folosirea deșeurilor pentru a se produce energie termică așa cum am văzut în mai multe locuri din Europa”, a spus Ovidiu Crețu.

ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a anunțat că, începând cu data de 1 octombrie, operatorul de salubrizare Supercom va ridica doar deșeurile depozitate selectiv: ”În cazul în care, începând cu 1 octombrie 2017, operatorul de salubrizare va identifica în recipientele de colectare alte tipuri de deșeuri decât cele pentru care sunt destinate, nu va mai ridica deșeurile! Operatorul va informa instituțiile abilitate, respectiv Garda de Mediu, primăriile, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, despre cele constatate și se va propune aplicarea amenzilor, de la 100 la 300 de lei”.

21 comentarii

  • Domnule Primar, frumoasă atitudine cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor, mai bine aţi fi tăcut, decât să vă daţi de gol gândurile. După dumneata ar fi mai bine să plătim şi amenzile către UE, după ce că plătim cel mai scump tarif din ţară pentru această activitate. Halal Primar avem.

    • Cata dreptate are domnul primar. Pt mentalitatea noastra ar fi mai bine asa. O dovada ca multi sunt inapoiati mintali o avem daca observam comentariile la acest articol. unele.. :))

  • Daca primarul asta gandeste astfel atunci sa plateasca el amenda de zeci de mii de euro pe care ue o va da romaniei pt colectarea neselectiva a gunoaielor. Esti primarul anti ue. Nu meriti sa fi primar. Du-te acasa. Te mai lauzi ca ai fost inginer.

  • Rezolvarea era alta. Eu daca azi fi seful/patronul Dupercom sau cineva din primărie de la plăti făceam asa : Cei ce colectau selectiv le aplicam un tarif. Celorlalti le aplicam o taxa dubla (nu amenda).
    Sunt sigur ca oamenii povestesc si se mandresc la altui ce pret plătesc. Sunt sigur ca cel care nu colecta selectiv ….indura 1-3-6 luni ….dupa care făcea si el ce face vecinul , ca sa plătească mai putin.
    Asta e rezolvarea ….dar cu un asa primar si conducere….asa oras si oameni.

    • Si cum iti dai seama in zona blocurilor care arunca selective si care nu? La case, da, se poate. Eventual camera de supraveghere la fiecare punct de colectare. Cel putin pt un timp , pana se obisnuieste lumea cu regula colectarii selective. Si care nu colecteaza selective, amenda. Camere care dupa ce se intra in normalitate pot fi mutate la alte obiective.

  • Eu nu stiu de ce nu inteleg politicienii din Romania ca nu e suficienta colectarea selectiva. Noi nu suntem elvetieni, apropo, in Elvetia se colecteaza selectiv pentru ca gunoiul menajer e taxat foarte scump, nu e vorba numai de o constiinta de mediu mai inalta. Insa in Romania nu ajunge asta. La noi trebuie obligate firmele de salubritate sa faca selectarea la ele, adica acel gunoi reciclabil pe care il aduna la gramada (ca nu au masini speciale) sa il separe manual. Baga niste muncitori de o parte si de alta a unei benzi rulante si aia separa cu mana plasticul de hartie si de metal si de sticla (cu manusi, evident). Asa trebuie facut. Se face asta? Firmele de salubritate sunt firme de casa ale partidelor politice, i-au uns pe toti politicienii fara numar, indiferent de partid, primind contracte de zeci de milioane de euro pe an.

  • pe când o sa te vedem anchetat de procurori?
    cât o sa-ti mai bati joc de banii contribuabililor, incompetentule?
    ai salariu cât managerii de firme din topul firmelor judetului, sau chiar mai mare, dar nu faci nici o ceapa degerata, în loc sa faci ceva util pentru fraierii care te-au ales, tu produci doar pagube si ipotechezi viitorul copiilor urbei.

  • Omul ăsta ori ne ia de proști ori nu intelege nimic din modul cum trebuie să functioneze un proiect finantat din fonduri UE.Dacă voi primarii din BN v-ati constituit intr-o ADI, ati primit niște multe milioane de euro de la UE că veti colecta selectiv asumându-vă si niște tinte (50% reciclabil pînă in 2020),acum nu vă mai multumeste sistemul,că spagulita nu e cea preconizată .Sigur colectarea selectivă inseamna niște costuri suplimentare pentru firma colegului de partid(Ciuclea Supercom) iar el va spune ca nu mai poate cotiza la partid,HCM sau HNCV (Hoti Nesatui Ca Voi) .Cred cu tărie că acest primar este foarte nociv pentru Bistrita.

  • Problema gunoiului nu trebuie lasata numai pe umerii cetatenilor obligati sa colecteze selectiv.Ne cramponam de aceasta selectare a gunoiului(importanta dealtfel)fara sa vedem ca exista si alte solutii(una din ele prezentata de primar mai sus).Oare de ce nu am putea lua in calcul si solutia aceasta,a arderi deseurilor si producere de energie electrica.Bineinteles dupa o selectare anterioara realizata atat de cetateni cat si de firma care ridica gunoiul.De ce trebuie sa platim unei firme sa ne ridice gunoiul pe care sa i-l dam gata sortat iar firma respectiva sa nu mai faca nimic in plus decat sa duca la groapa si sa valorifice reziduul sortat.Modul actual de colectare e prost gandit,fara viziune si ar trebui schimbat obligatoriu.

  • Pentru ca sa faci colectare selectiva trebuie sa iti educi cetatenii si asta inseamna mai intai sa ii informezi. Ai informat? Ai educat?

  • No, asta e gandire de om slab. Am aflat, din curiozitate, care este orasul cu procentul cel mai ridicat al colectarii selective si al reciclarii gunoiului menajer din Romania. Nu o sa va vina sa credeti, este un orasel din judetul Maramures , respectiv Targu Lapus, cu un procentaj la aceasta data, de 60 %. Pentru megastarurile din preimaria Bistrita, in frunte cu seful lor, el capo del tutti capi – serenisimitatea sa tovarasul Cretu – ofer acest link, poate, poate incearca sa invete ceva de la Mitru Lese: http://recorder.ro/minunea-din-maramures-orasul-in-care-se-recicleaza-de-10-ori-mai-mult-decat-in-restul-tarii/
    Poate se gandeste cineva sa dea o fuga pana acolo, ca nu-i departe: di la Diej o iei cata Baia Mare, numa’ ca din centrul satului Galgau, din judietu Salaj, faci dreapta si-n vo jumatate de ora cred ca poti ajunje la Targu Lapus. Au palinca buna si o demonstrat unei tari intreji ca nu exista gunoaie – ele vin din mintea slaba a oaminilor needucati si lenesi.

  • Schimbarea trebuie să vina de la fiecare cetățean în parte!Nu trebuie să așteptăm să ne educe primarul în această privință si nici nu ar fi nevoie să așteptăm să fim amenințați cu amenzi si camere pentru a strânge selectiv gunoaiele. Asa ca mai lăsați invinovatirile astea asupra nu stiu cui.E clar ca nu suntem astfel educați si se pare ca nici nu vrem să ne autoeducam in aceasta privința,la noi in țară ,culmea e ca atunci cand mergem intr-un alt stat european unde chiar se practica aceasta colectare selectivă,stim sa ne conformam si facem întocmai!

  • Primarul nu are nicio vina ca oamenii nu au cei 7 ani de acasă și nu se pot conforma la un sistem. Ar trebuie date amenzi usturătoare pt cei care arunca aiurea deșeuri. În primul rand cetățenii ar trebui sa realizeze cât de important e sa locuiască într un oraș asa de curat și frumos… Și sa încurajeze colectarea selectiva.

  • S-ar putea ca dl. primar sa aiba dreptate ..e greu cu cetatenii care nu pricep cat este de important sa ai deseurile selectate … acuma nu colectam selectic, ci poluam colectiv… nu ne pasa de oras, de natura, de nimic..

    Partidul Verde ca de obicei nu face nimic decat scandal in Consiliul Local dar nu vine cu nici o initiativa, cu nici o campanie de educare..daca le-ar pasa de noi, de cetatenii de rand ar face ceva in loc sa iasa pe presa si sa zica de rau de taota lumea ..Rusineee

  • Ce salariu ia primarul dar si cei doi incompetenti de viceprimari 11600 lei am citit, iar ei nu reusesc sa se trezeasca nici la primarie.

  • Parerea mea e ca educatia trebuie inceputa din scoala. Haideti sa facem campanii de educare si formare pt copiii nostri. Pe timpul si efortul nostru daca suntem atat de sensibili la „mediu”. Sunt curios cine are curaj sa se afirme.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.