Politică

Primarul Romeo Florian: Comuna Lechința, în continuă dezvoltare

Primarul comunei Lechința, Romeo Florian, își prezintă raportul de activitate în fruntea administrației locale, în toate domeniile: învățământ, infrastructură rutieră, cadastru și carte funciară, cultură și religie, sănătate, tineret și sport, mediu. Romeo Florian candidează pentru un nou mandat, sub sigla PSD.

”Am preluat în 2008 o comună efectiv subdezvoltată. Nimic nu era rezolvat: școlile, grădinițele, nu era canalizare, nu era apă în toate satele, de asfalt nici nu poate fi vorba, nu era nimic asfaltat în afară de DJ 151 și două drumuri de beton în Lechința. În acești ani le-am luat pe toate pas cu pas pentru a le duce la bun sfârșit: cămine culturale, sprijin pentru biserici, asfaltări, canalizare la Lechința, Sângeorzu Nou, introducere apă la Vermeș, Țigău, Sâniacob.

Administrația comunei Lechința a pus bază pe sistemul de învățământ. Am investit peste 4 milioane de euro în școlile și grădinițele din comună. Unde a fost cazul s-au făcut reparații capitale, unde nu, s-a demolat și s-au făcut construcții noi. la Liceul Tehnologic Lechința avem atelier școlar nou, corp nou cu zece săli de clasă. Avem grădinițe noi la Lechința, Sângeorzu Nou, Vermeș. Am construit șase parcuri de joacă pentru copii, două dintre ele au fost devastate dar le vom reconstrui. Am investit și în transportul rutier pentru elevi: am achiziționat un autocar cu 54 de locuri și două microbuze noi cu ajutorul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Nu am uitat nici sportul, tot pentru sănătatea copiilor. Am construit o bază sportivă și un teren sintetic în Lechința, avem și sală de sport. Copiii au toate condițiile pentru a face mișcare.

Am investit multe milioane de euro în infrastructura rutieră. Dacă în 2008 nu aveam nicio palmă de asfalt, Lechința peste trei luni va avea 100% asfalt. Vermeș are 100% asfalt, Sângeorzu Nou aproape 100% asfalt, toate celelalte sate componente sunt cu peste 85% din drumuri asfaltate. În infrastructura agricolă, avem 12 km de drumuri asfaltate, drumuri care duc spre podgorii. În fiecare an se fac mii de mp de trotuare. Localitatea Lechința are trotuare de la intrare până la ieșire, și pe stânga și pe dreapta. Am modernizat sistemul de iluminat stradal, fiecare stâlp din comună are o lampă Philips cu led, un sistem modern cu telegestiune, investiție de peste 2 milioane de lei. Am construit rețelele de canalizare și stație de epurare la Lechința, rețele de canalizare și stație de epurare la Sângeorzu Nou. În următorii doi ani vor fi construite rețele de canalizare și stații de epurare în celelalte localități: Vermeș cu stație de epurare extinsă la Lechința, iar Chiraleș, Țigău, Sâniacob cu o singură stație de epurare în zona intersecției dintre DJ 151 și DC 27A, spre Sâniacob. Un alt proiect important finalizat cu succes a fost introducerea gazului metan în localitatea Chiraleș, o lucrare finanțată integral din bugetul local al comunei Lechința.

Am finalizat lucrarea de cadastru general acum trei ani, suntem prima comună din județ cu cadastrul general finalizat. Toată comuna este intabulată: casele oamenilor, drumurile, grădinile. A fost o lucrare complicată, grea, am avut și multe contestații. Este lucrarea mea de suflet pentru viitorul tuturor proprietarilor din comuna Lechința. Oricine dorește poate intra pe harta OCPI și își poate printa de acasă extrasul de carte funciară, nu mai este nevoie să meargă până la Beclean.

Am reabilitat și modernizat toate Căminele Culturale din comuna Lechința. La Chiraleș a fost construit unul nou, celelalte au fost modernizate și dotate cu tot ceea ce este necesar pentru activitățile culturale.

Am investiti și în infrastructura de sănătate. Pe lângă un proiect de suflet, subunitatea de pompieri și centrul SMURD prin care este deservită întreaga zonă de câmpie, am construit o clădire, inițial cu destinația post de Poliție, unde va funcționa cabinetul de medicină de familie, unde vor activa doi medici, care vor avea la dispoziție și locuințe de serviciu. În curtea liceului este finalizat cabinetul medical școlar, care din această vară va avea angajați și medici alături de asistenții de acolo.

De-a lungul timpului am implementat mai multe proiecte pentru tineri, unul dintre ele a fost ”Impact Lechința”, prin care 20 de tineri antreprenori au fost finanțați pentru a-și construi o afacere. Tot pentru tineri, un alt proiect important, construirea de locuințe prin ANL, cu etapa 1 finalizată, 16 familii sunt deja în apartamente. Urmează etapa 2, pregătim studiul de fezabilitate, depunerea la ANL și sperăm ca în toamna acestui an – primăvara anului viitor să înceapă efectiv construcția blocului nr. 2, după care va urma și blocul nr. 3.

Am reabilitat cele două parcuri din centrul localității Lechința, am plantat sute de pomi, am decolmatat pârâul Lechința pe tot intravilanul satului Lechința, toate pentur a fi cât mai apropiați de mediu. Am achiziționat utilaje pentru dezăpezire, buldoexcavator pentru decolmatat șanțuri, tractor Steyr cu lamă pentru zăpadă, sărăriță, braț telescopic pentru cosit taluzurile și remorcă.

Am sprijinit reabilitări de biserici, de case parohiale, construcția casei parohiale din Lechința. Am construit trei capele mortuare, lucrăm la cea de-a patra, la Chiraleș, urmând ca pe viitor să construim și la Lechința o capelă nouă. Am reușit să reabilităm trei biserici monument istoric, cea de la Bungard, cea de la Sângeorzu Nou și cea de la Țigău.

Știm unde ne aflăm, știm ce avem de făcut în viitor. Lechința pe mâini bune!”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.