Actualitate

Primarul, întrebat când va funcționa noua stație de asfalt: Avem o legislație care mai mult ne încurcă

Primarul Bistriței, Ioan Turc, a declarat că, în ce privește achizițiile publice, legislația mai mult încurcă decât ajută autoritățile, el explicând, în felul acesta întârzierea cumpărării noii stații de mixturi asfaltice.

”Stația de mixturi asfaltice ea urmează să fie instalată până la sfârșitul anului, sper, pentru că s-a făcut contestație. Suntem în România și avem o legislație care mai mult ne încurcă decât ne ajută în ce privește achizițiile publice. Ordinea de prioritate sunt străzile pentru care există proiect tehnic și studii de fezabilitate. Am solicitat colegilor de la serviciul de cadastru să grăbească intabularea străzilor care se află în domeniul public pentru a putea derula investiții publice care înseamnă, până la urmă, și asfaltarea unde există apă și canalizare și extinderea rețelei de iluminat public”, a spus Ioan Turc răspunzând unei interpelări a unui consilier local.

Reamintim că, în aprilie 2021, municipalitatea a alocat 3,7 milioane de lei de la bugetul pe anul în curs pentru înlocuirea unei ”relicve” din 1968, diferența ”ca dintre o Mobră și un Mercedes” urmând să se vadă în cei aproximativ 50 km de drum care vor fi asfaltați anual. Este vorba de achiziționarea unei stații de moderne de producere a mixturii asfaltice, care va fi folosită de DSP.

Primarul Bistriței, Ioan Turc, a precizat în ședința Consiliului Local de aprobare a bugetului pe 2021 că actuala stație, ”o relicvă din 1968 care trebuia înlocuită de mult”, produce 2,17 tone de mixtură asfaltică pe oră, în timp ce stația care va fi cumpărată va realiza 40-60 de tone pe oră.

”Ne propunem nu să asfaltăm electoral, în ultima clipă, ci să derulăm un program sistematic, constant, de modernizare a drumurilor. Am putea asfalta până la 50 km/an. Este o diferență ca dintre o Mobră și un Mercedes. Nu putem face performanță cu această stație veche, ci doar să avem în continuare costuri mari și ineficiență”, a spus Ioan Turc.

Viceprimarul Sorin Hangan a menționat că, odată cu folosirea noii stații, se va face o economie de 700.000 de lei pe an, ceea ce înseamnă că investiția se va amortiza în cinci ani.

Sorin Hangan a spus că Primăria Bistrița nu intenționează să concureze firmele care se ocupă cu asfaltări, dar că reducerea timpului de așteptare până la modernizarea efectivă unei străzi, datorită faptului că nu s-ar mai derula proceduri de licitație îndelung contestate, este un lucru foarte important.

19 comentarii

 • Lăsați poveștile Dnu Turc, consiliul județean a derulat lucrări de miliarde de euro, nu l am auzit pe Preș Cons Județean sa se plângă. Din păcate pana acum ați făcut pentru oraș zero barat, deasemenea am cumva impresia ca nu veți face mare brânza pentru Mun. Bistrița și localitățile componente. Vorbiți prea mult și de de obicei cei care vorbesc prea mult fac foarte puțin.

  • Cum sa se planga cand iau comisioane si cunosc practicile de parandarat mai bine decat oricine? Din pacate, singura mulțime vidă de aici este cea a valorii impresiilor. Pentru branza, sunteti asteptat la stana, impreuna cu RM. Iar legat de vorbitul prea mult, nu informatia este multa, ci capacitatea de procesare este drastic redusa. In concluzie, nu tuturor le plac malversatiunile.

  • Orice edil care vrea sa faca multe trebuie intai sa vorbeasca despre ce vrea sa faca. De-aia ti se pare ca vorbeste mult, pentru ca stim deja multe din lucrurile pe care le vrea facute. Unele sunt ca si facute, altele sunt in derulare. Rabdare, mai este destul din mandat.

 • Toti se plang de legislatie, nu pot face cutare lucru din cauza legislatiei, nu pot monta doua semafoare la calea ferata din cauza legislatiei, nu pot urgenta centura Becleanului tot din cauza legislatiei. Babaieti, sunteti la guvernare, schimbati naibii legislatia! Aveti senatori si deputati, puneti-i la treaba daca tot incaseaza sumele alea platite din banul public. Stim ca aveti alte interese, dar asa printre ele poate reusiti sa mai faceti cate ceva si pentru prostul care v-a votat.

  • Simplu este doar pentru tine, consigliere, pentru noi ceilalti este mult mai greu, ca trebuie sa va suportam si sa va platim salariile… degeaba! Tie si protectorului tau!

 • Primarele Turc este un visator si traieste din fantezii ignorand realitatea evidenta. Vom face , vom drege , Bistrita ar putea avea etc . Cred ca va face in continuare ce a facut si pana acum . Nu mare lucru.

  • Vise, visuri sau viziune? E bine sa spui ce intentionezi sa faci sa vezi ce feedback primesti. „Cred” – la biserica. Orasul arata mult mai ingrijit, probleme vechi incep sa se rezolve, inclusiv proiectele incepute de Cretu sunt implementate corect (daca ar fi crezut cineva ca se poate!), incep proiecte noi (munca aia de atragere de fonduri, licitatii, sf-uri, pt-uri – alea care preced santierele). Doamne ajuta sa faca in continuare ce a facut si pana acum. Mare lucru!

  • Cretu a facut o partie si cam atat in 12 ani. Uite mai bine ca se intampla lucruri in oras

  • La care oras te referi Oradea, Cluj ? Acolo da! La Bistrita nu se intampla mai nimic, din pacate…

  • Noroc că nu mai candideaza, că mai lua lejer 2-3 mandate. Nu avea adversar.

 • Noi avem incredere in dvs ca o sa razbateti si o sa aduceti Bistrita acolo unde ii este locul chiar daca e mult de munca si e greu noi va sustinem

 • Turc este genul care ti-ar da lectii la multe, dar nu-si pune mintea cu unii ca tine care scriu POLITRUCI VORBESC, in loc de POLITRUCII VORBESC. Esti un agramat, accepta-ti conditia!

 • Pană la sfârsit anului o va cumpăra, apoi pe la sfârșitul lui martie va incepe să lucreze (bănuiesc că la temperaturi scăzute nu se poate produce asfalt).
  Deci până la anul în vară nici o șansă să se asfalteze vreo stradă cu noua achiziție!

 • Pentru municipiu ar fi ideal sa fie achizitionata o statie de preparat mixtura care sa aiba cel mai bun raport cost – nevoi. 50 de km de asfalt pe an este satisfacator.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.