Social

Primele 1.000 de țigle pentru salvarea Bisericii Vermeș au fost inscripționate cu numele donatorilor

O treime din țiglele vechi puse în vânzare de Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud pentru salvarea Bisericii fortificate din Vermeș sunt deja inscripționate cu numele donatorilor. Operațiunea s-a petrecut la țiglăria tradițională de la Apoș, județul Sibiu, informează organizația.

Acțiunea de inscripționare a țiglelor a avut loc sâmbătă, cei care au donat fiind invitați să își inscripționeze propriile țigle. Timp de două zile, au fost inscripționate toate cele 1.000 de nume ale donatorilor pe țiglele viitorului acoperiș al Bisericii fortificate din Vermeș.

Ambulanța pentru Monumente a pus în vânzare 3.300 de țigle la prețul simbolic de 5 €/țiglă, aceasta incluzând achiziționarea celor 3.300 de țiglele vechi, costul lemnului, a restauratorilor, cazarea și masa voluntarilor.

Acum se lucrează la salvarea acoperișului corului, lucrare pentru care sunt necesari 16.500 €.

”Vom salva astfel de la prăbușire cea mai veche și fragilă parte a monumentului istoric, în care au fost descoperite fresce, picturi realizate pe tencuiala zidurilor, în secolul al XIV-lea și al XV-lea, atât la interior cât și la exterior”, anunță organizația.

Biserica Evanghelică din Vermeș, azi Biserica ortodoxă ”Sf. Arhg. Mihail și Gavriil” este una dintre cele mai reprezentative dintre bisericile fortificate ridicate de sașii din ținutul Noserland, din Nordul Transilvaniei. Forma actuală a fost construită în secolul al XV-lea, împreună cu turnul clopotniță și zidul de apărare perimetral. Biserica se află într-o stare gravă de degradare și are nevoie de lucrări urgente pentru a o salva de la ruinare.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS