Actualitate Recomandări

Via Transilvanica: Primele borne kilometrice pe ”drumul care unește”

(FOTO) După ce de curând s-a încheiat pichetarea traseului Via Transilvanica de peste 130 de km care străbate zece comune din Bistrița-Năsăud, pe ”drumul care unește” au fost puse, ca model, primele două borne kilometrice. Acestea au fost amplasate în apropierea campusului Tășuleasa Social din zona Pasului Tihuța.

 


Pe borne a fost inscripționat simbolul ”România 100”, pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

 

La acest moment au fost prezenți Andreea Esca și Dragoș Bucurenci, ambasadori ai proiectului, alături de Alin Uhlmann Ușeriu și Tibi Ușeriu, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan, primarii comunelor prin care trece Via Transilvanica, reprezentanți ai instituțiilor implicate.

   

”Astăzi s-a pus prima bornă a drumului Via Transilvanica, în Piatra Fântânele, la campusul Tășuleasa Social. O spun cu responsabilitate: cred sincer că Via Transilvanica este cel mai important și consistent proiect al românilor, pentru România, lansat în anul 2018! Am fost alături de acest proiect în calitate de voluntar încă din momentul în care a fost lansată ideea și voi fi alături până la capăt”, a postat pe Facebook președintele CJ.

   

”Prima bornă din Via Transilvanica! Un traseu de drumeții care va străbate România de la Drobeta la Putna! Pune și tu umărul la construcția lui! Hai să construim împreună România frumoasă”, a scris Andreea Esca pe Instagram, unde a postat o fotografie în care apare alături de Tibi Ușeriu.

Via Transilvanica va fi realizat pe modelul ”El Camino”, cu un traseu de 950 km care străbate zece județe. În Bistrița-Năsăud, traseul va avea peste 130 km și va trece prin următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului și Lunca Ilvei.

Traseul național are ca punct de plecare Drobeta Turnu Severin (Podul lui Apolodor din Damasc) și se va desfășura pe următoarele trasee: Cerna (Dunăre-Munții Cernei), Terra Daco Romana (Orăștie-Ulpia Traiana Sarmisegetusa), Valea Mureșului (Orăștie-Copșa Mică), Terra Saxonia (Copșa Mică-Deia), Terra Siculorum (Deia-Sovata), Călimani (Sovata-Tihuța) și Bucovina (Tihuța-Putna), însumând astfel un număr de 950 km, pe raza a 10 județe (Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava). Acest traseu tematic va promova natura, istoria și multiculturalitatea prin zonele pitorești, monumentele istorice unice în lume, peisajele deosebite, tradiții și obiceiuri locale.

În 12 iunie, Asociația Tășuleasa Social a lansat la Alba Iulia proiectul ”Via Transilvanica – Drumul care unește”. Întrucât nu există în România un circuit care să poată fi parcurs altfel decât cu mașina, Tășuleasa Social și-a propus, în Anul Centenarului, având ca sursă de inspirație potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranţă din Statele Unite sau India, să înceapă amenajarea unui astfel de drum care să pornească de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol – să străbată toată Transilvania și să ajungă la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare. Vor fi montate borne din kilometru în kilometru. Fiind un drum public, acesta va putea fi parcurs de persoanele iubitoare de drumeţii, natură, sport, doritoare să îl străbată în totalitate sau parţial. Drumul urmează să fie marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. Mai multe detalii despre proiect, pe viatransilvanica.com.

Foto: Facebook Radu Moldovan / Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

5 comentarii

  • Pierdere de vreme si bani cheltuiti degeaba. Mai bine faceti lucruri utile decat sa pierdeti vremea degeaba. Au mai facut si alti o borna cu km 0 al democratiei. Care democratie? Numai corupti, hoti si golaneala cat cuprinde.

  • E ok ca proiect la nivelul unei asociații.
    Dar să compari cu proiecte mărețe naționale pentru o o societate e o exagerare politică ridicolă.
    Fără supărare, să semnalizezi drumuri și hârtoape pe o linie din google maps, e cumva ridicol să-l ambalezi în proiect național.
    Laserul de la Măgurele ar fi putea fi nominalizat ca proiect cu adevărat demn de o societate din secolul XXI .
    Restul sunt subiecte locale, să fim serioși.
    Din categoria, varza și brânză pe traseu exportate la nivel de realizări mondiale culinare.
    România are nevoie de reforme majore în educație privit din exterior, o societate care nu merge la lucru sâmbăta de la lucru , pentru că la ora 12 fix, vor lovi trăsnetele în caz contrar e departe de o societate în evoluție, e mai aproape de mistica secolului XVIII.

  • Te uiți la vestimentația personalizată și ierarhizată…doi cu sapa vreo zece oficialități cu mâinile în șold și ochelari șic te iei de cap.
    Sincer.
    Au mers să ajute, să facă o diferență sau să facă poze?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS