O bună parte dintre cei care, luni, şi-au luat certificatele de aleşi le vor preda cu aceeaşi viteză, sunt convinsă. Cei mai mulţi însă vor rămâne şi abia aştept să văd cum se vor comporta. Sper că, după patru ani în care CJ a fost scena aceluiaşi act cu două replici „eu sunt preşedintele şi vă scot afară”, „nu te deranja, plecăm noi”, în sfârşit vom auzi şi altceva şi vom vedea altceva. Cred asta fiindcă preşedintele nou ales Emil Radu Moldovan face parte din altă generaţie decât precedesorul său. A avut şansa să intre în contact cu prima scenă politică a ţării, a fost obligat să facă faţă cerinţelor exigente ale presei din Capitală ca şi purtător de cuvânt al PSD. Eu, una, cred că va fi un preşedinte de CJ bun spre foarte bun.
Mi-am permis să îi sugerez, ca reprezentant al generaţiei sale, să încerce să facă bine, iar dacă nu poate, măcar să nu facă rău nimănui. M-a asigurat că va încerca, iar dacă va uita vreodată ce mi-a promis, îi voi aduce aminte.
În ce priveşte noii consilieri, e un câştig faptul că printre ei se află Florin Urîte (PDL). În mediul din care provine, cel de business, lucrurile se fac într-un fel anume, după planuri, proiecte, cu linii directoare şi cu termene fixe. Cei care vorbesc doar ca să se audă şi cei care se învârt în cerc nu prea au ce căuta în lumea afacerilor. Aşa că eu am 100% convingerea că Florin Urîte va vrea să ştie atunci când se face un lucru, cum se face, cine îl face, cât timp îi ia ca să îl facă şi cu ce preţ, lucruri simple de altfel, dar la care nu se pricep nici filosofii, nici scriitorii. Din fericire, mulţi dintre ei nu au mai avut acces în CJ, aşa că vom scăpa de şezătorile literare.
Din aceeaşi categorie a pragmaticilor mă aştept să facă parte şi Florin Rogozan (PDL), şef serviciu vânzări la Somplast SA, dar şi tânărul Robert Sighiartău (PDL) director general al SC Mondial Motors SRL, care a pornit devreme pe drumul spinos al politicii, dar, cu siguranţă, că va avea altă atitudine faţă de ea nefiind contaminat de metehnele generaţiilor trecute.
Am aşteptări mari şi de la Gabriela Montoiu care a învăţat multe la Bruxelles şi a pus în aplicare strategii de comunicare la PDL, dar şi de la Eugen Curteanu, fost consilier municipal PDL şi apoi secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale. Îi dau credit şi Monicăi Săsărman care revine în CJ. Sper că, de data aceasta, în opoziţie, PDL va avea o voce clară, coerentă şi bine articulată.
În ce priveşte grupul USL, cu siguranţă că acesta va suferi modificări prin retragerea lui Emil Radu Moldovan şi Ioan Ţintean. Au intrat însă, pentru prima oară, într-un for decizional, Stelian Dolha (PNL), care va fi cel mai probabil unul dintre vicepreşedinţii CJ, dar şi Samuel Coman. De la PSD, doar Ioan Gaftone şi Dan Moldovan sunt la primele mandate de aleşi judeţeni, ambii cu puncte de vedere ferme. Salut faptul că Doina Pană a revenit în CJ, că Daniel Suciu e la datorie, la fel ca şi Cristian Parasca.
Ce-mi doresc eu de la grupul USL este să apere valorile democraţiei şi, chiar dacă stabileşte în cabinetul preşedintelui cum se votează în şedinţă, consilierii celor trei partide să nu se transforme într-un grup de ridicători de mâini la comandă, să-şi argumenteze opiniile, să spună de ce votează într-un fel şi nu în altul, să nu plătească poliţe pentru ce a fost. Eu le-aş sugera unor consilieri mai vechi să îşi dorească mai puţin să apară în ziare cu declaraţii belicoase şi să facă mai multe lucruri demne de consemnat. Eu, una, am de gând să scriu mai mult despre faptele lor şi mai puţin despre vorbele lor.
Acestea fiind zise, aştept să văd cum va arăta noul Consiliu Judeţean după retragerile unora şi altora. Sper să nu fiu obligată să spun prea curând că m-am înşelat în pronosticurile mele. Le urez tuturor succes şi le amintesc faptul că noi i-am ales pe ei şi nu invers. Să se poarte ca atare!
Cristiana Sabău
Doamne-ajuta!
Ma bucur ca dati credit ambelor tabere, in fond de acum, cele doua tabere ar trebui sa lase politicul deoparte si sa fie preocupate de partea administrativa…