Ceremonia de decernare a titlurilor a avut loc la Hotel Metropolis, la festivitate fiind prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, prefecxtul Ioan Țintean, vicepreşedinţii CJ Alexandru Pugna şi Dorin Popescu, subprefectul Ovidiu Frenţ, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, general de brigadă Ovidiu Uifăleanu, viceprimarul George Avram, numeroşi şefi de instituţii, consilieri judeţeni.
Primii cetăţeni de onoare din istoria judeţului, Ioan Birişiu, Marcel Lupşe şi Lucian Sănmărtean, au primit statuete, replici după sculptura ”Cariatidă” a lui Grigore Bradea. În cadrul aceleiaşi ceremonii, Ioan Birişiu a primit din partea Brigăzii 81 un tablou care îl înfăţişează, iar Lucian Sănmărtean – trofeul ”Fotbalistul anului” din partea Gazetei Sporturilor şi premiul ”Bateria fotbalului românesc” din partea Rombat, care îi oferă jucătorului baterii pe viaţă, ”ca să aibă suficientă energie”. Lucian Sănmărtean i-a oferit preşedintelui CJ Radu Moldovan tricoul său de joc de la Steaua.
Nu au putut veni la festivitate dr. ing. Georg Lecca (64 de ani) – expert tehnic, prof. univ. dr. Liviu Maior (74 de ani) – fost ministru al Învăţământului, cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa din 2000 şi al oraşului Beclean din 2000, prof. univ. dr. Heinrich Schnatmann (64 de ani), administratorul Asociaţiei ”Internationales Bildungs und Sozialwerk e.V.” din Germania, Doctor Honoris Causa, partener al administraţiei bistriţene în mai multe proiecte. Ei însă vor fi premiaţi în cadrul unui eveniment care va avea loc în 24 ianuarie 2015.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan: ”La 25 de ani de la Revoluţie se întâmplă un moment important pentru judeţ, pentru prima oară CJ acordă titlul de Cetăţean de onoare personalităţilor care au făcut cinste judeţului, care au promovat imaginea judeţului şi au sprijinit la dezvoltarea acestuia. E un lucru care poate aduce plusvaloare judeţului. Fiind o premieră, în acest an sunt şase cetăţeni de onoare. Sunt cu mult mai mulţi oameni care ar merita să primească acest titlu, dar cei de azi au fost aleşi să spargă gheaţa, să fie primii. Nu toţi au avut majoritate covârşitoare în plenul CJ, au fost şi consilieri care s-au abţinut sau au votat împotrivă. Un singur cetăţean de onoare a primit unanimitate, Heinrich Schnatmann, se pare că cei care au origini germane sunt foarte apreciaţi. Ne-am gândit la un simbol pentru cetăţenii de onoare şi am primit o propunere constructivă: lucrarea ”Cariatidă” a marelui artist Grigore Bradea. Au apărut dezbateri că de unde până unde am considerat noi că Marcel Lupşe este cel mai bun artist plastic. E unul dintre cei mai buni, este evident, pentru mine e cel mai bun. Dintre toţi cei mai buni, domnul Lupşe este cel mai implicat în viaţa cetăţii. Am deschis pârtia cu el, dar în anii care urmează vor fi şi alţii propuşi. Îmi pare rău că nu mai joacă Lucian Sănmărtean la Gloria, pentru că nu sunt fan Steaua, dar fiindcă joacă el acolo ţin cu Steaua, ce să fac”.
General de brigadă în retragere Ioan Birişiu (89 de ani), preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din Bistriţa-Năsăud, cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa din 2008: ”Mulţumesc pentru acest înalt titlu. Consider că acest titlu este o recunoaştere a meritelor şi sacrificiilor făcute de veteranii de război în cel de-al doilea război mondial şi în acelaşi timp un simbol de apreciere, stimă şi respect pe care atât autorităţile locale, cât şi cele militare, îl acordă veteranilor de război din acest judeţ”.
Artistul plastic Marcel Lupşe (60 de ani), cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa din 2013: ”Sunt copleşit. Mă simt mult mai bine în atelier sau în expoziţiile mele, unde pentru mine vorbesc lucrările mele. Mulţumesc pentru onoarea de a mă fi propus şi ales cetăţean de onoare al judeţului, o foarte mare onoare. Prin mine, întreagă breaslă artistică ocupă un loc în preocupările dvs. Există în judeţ creatori de certă valoare în toate domeniile şi sper să fie în atenţie anii viitori. Mai există încă, şi e bine că există, foarte multe tradiţii, parcă mai mult ca în alte judeţe. Avem datoria să le punem în valoare, eu am încercat în aproape 40 de ani de activitate să fac acest lucru după puterile mele. Dacă un om îşi laudă locul în care trăieşte, are o bună aşezare în trâmul valorilor, e primul semn de sănătate spirituală. Dacă vom face fiecare după puterile noastre câte ceva pentru locul în care trăim, să-l facem mai bun, mai frumos, mai credibil, putem fi mulţumiţi”.
Fotbalistul Lucian Sănmărtean (34 de ani), component al echipei Steaua Bucureşti şi al naţionalei României, fost jucător la Gloria Bistriţa (1998-2003, 2009): ”Mulţumesc pentru deosebita onoare, pentru acest privilegiu, e o mândrie pentru mine să fiu bistriţean. Mulţumesc tuturor celor care m-au îndrumat, crescut şi educat, care m-au ajutat să mă formez ca om, ca profesionist. Mulţumesc celor patru eroi din viaţa mea: mama mea, tatăl meu, soţia mea şi fetiţa mea minunată. Mulţumesc mamei pentru sacrifiu, curaj şi devotament – mamă, sper că eşti mândră de copilul tău, tatălui meu care m-a ajutat să îmi găsesc drumul şi scopul în viaţă, soţiei mele pentru încrederea, liniştea, iubirea pe care mi-o oferă în fiecare zi, iar fetiţei mele pentru motivaţia şi puterea pe care mi-o dă”.
CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII!
Nooo da la Putura nu-i dai Raducule! Cum pentru ce? Slugoiul perfect !
La Putura sigur o sa ai unanimitate,ca observ ca tie iti plac tare yesmeni !
La 25 de la schimbarea de regim, ce s-a făcut cu jerfe umane născuți în acest județ, niciunul nu este investit cu onoare de politic.