Actualitate Recomandări

Problema nu sunt banii pe care îi primeşte un parlamentar, ci că nu munceşte pentru ei

„Problema nu sunt banii pe care îi primeşte un parlamentar, ci că nu se munceşte pentru banii respectivi. Nu s-a dublat volumul de muncă şi nu se lucrează eficient”, a recunoscut, la Bistriţa, deputatul Emanuel Ungureanu de la USR.

Întrebat dacă se simte confortabil cu salariul pe care îl primeşte şi ce face cu banii, el a răspuns: „Deloc. Eu vă spun ce fac pe sume ce fac cu banii: dau în jur de 6000 de lei pe lună asociaţiei de care mă ocup de 15 ani. Sunt copii care fac dializă. Spre exemplu, l-am dus pe Răzvan Suciu în Madrid ca să facă acolo transplant, l-am dus pe Cosmin şi plătesc o parte din întreţinerea acestor copii. Sunt burse pe care le acord unor copii defavorizaţi. Dar ştiţi că nu e cinstit să fie aşa? Ar fi cinstit ca parlamentarul să-şi merite banii ăştia, iar medicul să aibă o sumă dublă faţă de un parlamentar. Problema nu sunt banii pe care îi primeşte un parlamentar. Problema este că nu se munceşte de banii respectivi. Problema este că nu s-a dublat volumul de muncă şi nu se munceşte eficient. Problema este că s-au dublat salariile parlamentarilor şi nu s-au dublat salariile celor care ne plătesc. Problema este că noi luăm banii în 5 ale lunii, iar cei ce ne plătesc în 15 ale lunii. Problema este la esenţa lucrurilor, nu la formă. Trăm într-un mare paradox. Se spune că parlamentarii sunt hoţi, mincinoşi, câştigă nejustificat sume, ceea ce îndepărtează populaţia de vot”.

Ungureanu s-a referit şi la acuzaţiile care li se aduc parlamentarilor că „se plimbă” tot pe bani publici:  „S-a stabilit un contract aberant cu Tarom. Pe noi ne obligă să mergem cu Tarom, în condiţiile în care am merge cu 100 de lei cu Wizzair sau cu Blueair. Eu de când s-a întâmplat povestea cu munca mea care a avut rezultate în timpul mandatului, de când am decopertat mafia din transplant, de când am început să sper că se recuperează nişte milioane de euro pe munca mea simt că se justifică investiţia care se face în mine. Întrebarea e câţi parlamentari pot spune acelaşi lucru?”.

Ungureanu a recunoscut însă că, în loc să facă legi, a făcut munca unor instituţii ale statului care sunt plătite tot de cetăţeni, cum ar fi SRI, Poliţia, Parchetul.

În opinia sa, „politicienii care nu îşi respectă promisiunile ar trebui să facă puşcărie”.

„Dacă s-ar promova un asemenea proiect de lege eu aş fi pentru. Pe mine mama m-a învăţat să nu mint, iar dacă sunt lucruri pe care eu ştiu că nu pot să le duc la îndeplinire, nu ar trebui să le spun. Dau ca exemplu momentul 2009. Eram profesor de istorie la catedră şi ne uitam la televizor. S-au promis măriri cu 50% a salariilor în educaţie. Domnul Tăriceanu a venit la tribuna Parlamentului şi a spus că nu sunt bani. A venit Băsescu şi a zis că sunt bani. Emil Boc a mers la TVR şi garanta că se măresc cu 50%  salariile. Legea trece de Parlament, o promulgă Preşedintele, se publică în Monitorul Oficial. La câteva săptămâni s-au tăiat salariile cu 25%. Care sunt consecinţele pentru politicieni? Niciunele”, a spus el.

Extrapolând a explicat că PSD-ALDE a promis în campania electorală că medicii primari de grupa 5 ATI vor avea un salariu minim de 3600 de euro, dar acest lucru nu s-a întâmplat peste tot.

„Dacă stăm să aprofundăm grilele, o să vedem că, la spitalele care sunt sub autorităţi locale sau judeţe s-au putut da asemenea sume, iar la spitale subordonate Ministerului Sănătăţii, din cauza plafonului de 30%, nu s-a mai putut da. Am ajuns la situaţia paradoxală în care un medic din Bistriţa care trimite cazul complex de rezolvat, oncologic, urologic la Cluj pentru că e prea complex pentru el, să câştige mai mult decât medicul căruia îi trimite acest pacient. Casa de Asigurări vede pe foaie că i s-au făcut ceva proceduri, adică o perfuzie, cazul merge să fie rezolvat la Cluj la Institutul Oncologic sau în altă parte şi medicul care rezolvă cazul la spitalul respectiv e mai prost plătit decât cel care nu a făcut decât serviciul de tranziţie. Eterna poveste cu medicii din Bistriţa care spun că au dotări, dar nu au cel mai bun specialist, iar la cererea pacientului se merge tot la Cluj într-un spital care arată de o sută de ori mai prost ca cel de aici la un specialist cu experienţă mai mare decât cel de aici, dar care e plătit mai prost decât cel de aici. Unul a avut norocul să fie în subordinea CJ, iar celălalt în altul în subordinea Ministerului Sănătăţii. Ce nebunie e asta?”, a spus Emanuel Ungureanu.

Deputatul a spus că nu este normal ca persoane cu aceeaşi vechime şi voluma de muncă să aibă salarii diferite. „Românii stau la televizor şi spun că aia de la anotomopatologie câştigă prea mult comparativ cu profesorii. Omule bun, te duci tu să tai un cadavru? Oamenii nu ar trebui să se canibalizeze. Trebuie să câştige şi profesorul bine, dar să nu se uite în curtea vecinului să se întrebe de ce câştigă aşa de mult. Noi trebuie să îi plătim bine pe cei de la anatomopatologie fiindcă ei lucrează cu produse care le produc cancer. Am vorbit cu asistente care au pierdut cinci sarcini”.

2 comentarii

  • Felicitări ca spuneti adevărul dl deputat. Nu pot fi egale salariile bugetarilor. Unii au 4 luni concediu altii au maxim 25 zile. Unii au voie să aibă 2sau3 joburi altii au tot felul de restricții. Ca parlamentarii nu muncesc se stie dar sunteți primul care recunoaște. Poate ii spuneti colegei dvs. Olguta acest lucru.

    • …unii au concediul platiti din banii bugetului …altii trebuie sa lucreze in fiecare luna in plus pentru ei….
      DE CE PRIVATII NU AU CONCEDIILE PLATITE DIN BANII DE LA BUGET ASA CUM SUNT TOTI BUGETARII?
      Nu am vazut nici un bugetar sa lucreze mai mult….sau sa i se traga bani lunar pentru concediu!!!!!
      ….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS