Odată cu venirea verii există tentația de a te răcori cu o limonadă, un ceai cu gheață, băuturi carbogazoase reci, fresh-uri, mai ales din citrice sau chiar apă direct din frigider. Medicii stomatologi atenționează că expunerea bruscă la rece este un factor de durere dentară și duce în timp la distrugerea smalțului. Deși poate greu de crezut, acest lucru poate fi prevenit ușor prin simpla folosire a unui pai atunci când savurezi una din băuturile mai sus menționate.
Trucuri pentru menținerea unei danturi sănătoase
Este indicat să-ți clătești gura sau chiar să te speli pe dinți după ingerarea unei băuturi reci. Trebuie ținut cont de faptul că, odată distrus smalțul nu se mai reface.
Pasta de dinți cu nitrat de potasiu și apa de gură cu un conținut ridicat de fluor ajută la tratarea dinților sensibili. Dacă neplăcerile continuă după câteva săptămâni de folosire apelează la un medic stomatolog.
Alimentația are și ea un rol important în menținerea unei danturi sănătoase. Evită pe cât posibil prăjelile și dulciurile, dar și alternanța rece-cald. Încearcă un tratament pentru desensibilizarea dinților. Se realizează ușor prin aplicarea unui gel cu fluoruri pe suprafața dinților. Efectul durează aproximativ doi ani.
Renunță la obiceiurile proaste precum rosul unghiilor, scrâșnitul dinților, ținutul scobitorilor între dinți sau rosul creionelor. Toate duc, în timp la uzura danturii
Spală-te pe dinți după fiecare masă și nu uita să folosești ața dentară
Alimente dăunătoare
Anumite alimente pot ajuta la deteriorarea danturii tale. Chiar dacă nu putem renunța la tot ceea ce este interzis este bine să nu se exagereze cu consumul anumitor produse precum: covrigi și biscuiți – se lipesc de dinți și astfel resturile pătrund în spațiile interdentare ori sub gingii, popcornul, alunele, fisticul – sunt tari și pot strica smalțul
oțetul folosit adesea la salate distruge smalțul, la fel și lămâile și portocalele.
Pe lângă distrugerea smalțului, expunerea la băuturi foarte reci este dăunătoare dinților și pentru că, de cele mai multe ori acestea au un aport important de zahăr. Prin urmare, băuturile cariogene(responsabile de apariția cariilor) nu trebuie să aibă contact prelungit cu suprafața dentară. Dacă nu se poate renunța la ele este mult mai indicat ca acestea să fie consumate în timpul meselor și nu după deoarece își mai pierd din putere. În special, copiii trebuie feriți de astfel de băuturi pentru că au smalțul dinților în formare.
Sursa: www.revistafelicia.ro
Adaugă comentariu