Actualitate

Producători și crescători, premiați. Ovidiu Crețu: Fructe și legume cu gustul copilăriei, aici, la noi acasă

(FOTO-VIDEO) ”Orașele nu sunt zone agricole, în orașe se produce în general PIB-ul, în orașe sunt bani și există consumatorul, de aceea cei care produc legume, fructe, carne au în oraș o zonă de vânzare foarte bună. În afară de marii producători, sunt și producători mai mici care vin și alimentează piețele din oraș. În fiecare an ne-am străduit să creăm condiții astfel încât producătorii de la noi din județ să aibă ocazia să-și vândă produsele în municipiu, la un preț rezonabil. Dacă în urmă cu zece ani erau 2-3 producători de legume și veneau legume inclusiv din Olanda, acum constatăm că legumele care se produc pe Valea Someșului sau pe Șieu sunt de cea mai bună calitate. Conopida produsă în județ este mult mai bună decât cea care se aduce en-gros din toată lumea”, a declarat primarul Ovidiu Crețu la Festivalul Toamna Bistrițeană din Viișoara.

El a menționat că ”în ceea ce privește fructele, suntem renumiți pentru mere, dar începem să fim renumiți și pentru alte fructe, inclusiv struguri. Anul acesta a fost o producție de fructe mai slabă, am avut și gheață, pe marii producători nu i-am văzut aici dar cei care produc pe suprafețe mai mici și au putut să și le îngrijească au fructe de calitate”.

”Una e să mergi în supermarket și să iei produse despre care nu știi cum vin, de unde vin, cum sunt și alta e să cumperi produse de Șintereag, Monor sau Sigmir. Le mulțumesc tuturor celor care au venit aici să-și prezinte produsele. Viața nu prea mai are gustul copilăriei, dar pot spune că am mâncat prune bistrițene făcute la Braniștea cu gustul copilăriei, excelente. Am mâncat o roșie de la Runcu Salvei, tot așa cu gustul copilăriei. E firesc ca și micii producători să folosească sămânța de la soiurile foarte productive și foarte rezistente, astea n-o să mai aibă niciodată gustul copilăriei, dar e clar că soluția este la ei, să păstreze produsele respective atâta timp cât va exista și cumpărătorul. Pentru că dacă alegem roșiile acelea din sămânță olandeză, fără niciun gust, atunci alea ni se vor aduce, dar dacă vom fi dispuși să dăm un leu în plus pe roșia tradițională, care s-a produs de zeci de ani, atunci lucrurile vor merge în direcția în care ne dorim”, a mai spus primarul Bistriței.

Ovidiu Crețu a declarat că ”producția este în regulă, chiar am discutat cu fiecare în parte și sunt mulțumiți de producția realizată, la legume în mod special”.

Primarul Ovidiu Crețu și viceprimarul Cristian Niculae au făcut turul standurilor din expoziție la Toamna Bistrițeană, pentru a acorda la final premii pe mai multe categorii.

”Este a 18-a ediție sub acest nume, Toamna Bistrițeană, pentru că Ziua Recoltei se ținea și în 1964, când eram elev la școala gimnazială. Este o tradiție să se organizeze târguri de toamnă, unde cei care au muncit din primăvară pe câmp să își prezinte produsele, să vândă, să ne arate ce au realizat cu forța brațelor și a minții. Pentru a produce legume sau fructe de calitate ai nevoie și de muncă, și de minte. Județul Bistrița-Năsăud a devenit cunoscut și ca producător de legume, nu numai de fructe, care au apărut după 1903, când dealurile Bistriței au fost împânzite de vii, distruse apoi de filoxeră. Atunci mărul a devenit cel mai potrivit în loc, iar dacă vă plimbați pe Bd. Republicii vedeți niște simboluri în mărime 3000 la sută, pentru că vrem să arătăm că apreciem cultura mărului în această zonă. Găsiți în Heidenfeld și must, țuică, zacuscă sau conserve, aduse de oameni care valorifică produsele. O să găsiți zacuscă cu vinete sau ciuperci, dulcețuri de toate felurile, nenumărate soiuri de miere pe care le puteți duce în cămară. Lucrurile sunt tonifiante când vezi standurile frumos aranjate și cu produse frumoase și gustoase. Le mulțumesc tututor pentru efortul de a face fructe și legume de calitate aici la noi acasă și de a veni cu ele. Țineți-o tot așa, drumul este cel bun!”, a spus Ovidiu Crețu.

Premiile acordate (diplome și sume de bani):

Legume: locul 1 – Ioan Sângeorzan (Șintereag), locul 2 – Vasile Hatfaludi (Bozieș), locul 3 – Mărioara Rus (Florești)

Fructe: locul 1 – Eugen Sechei (Braniștea), locul 2 – Luciana Pieptănar (Sântioana), locul 3 – Ioana Pieptănar (Sântioana)

Produse apicole: locul 1 – Rodica Marian (Bistrița), locul 2 – Grigore Cotul (Bistrița), locul 3 – Maria Hiticaș (Bistrița)

Păsări și animale mici: locul 1 – Florin Moldovan (Bistrița), locul 2 – Horațiu Boțan (Bistrița), locul 3 – Adrian Rus (Livezile)

Premiu special pentru autenticitate: Ana Gâță (Dobric)

Premiu special pentru originalitate: Viorel Seica (Urmeniș)

Premiu special pentru calitate în diversitate: Grigore Rânziș (Piatra Fântânele)

https://www.facebook.com/TimpOnline/posts/2415416211877862?__xts__[0]=68.ARCk8oYvynMB8wMqivMj89N6tcBNjU3G4XMUzUUKSeC7U9efK8Y7F58eq1sL1Zj5qQBLx36fAbb6z5hdkFa6oLDbWWxOIMND1IjrT3aFNzQFfoZwZYW_eGuZ_1-kSeDVrJvs1rdWlVbOvuSa7opQwOwiGvXwjBXclH5An0w-i1xDcLx6tk8NOGk1ZzkzxYWKPm4C9i0InCTmhEr5YrwbFpHGipTS9aS7lmxv5YWh4PzKi0CrEDwByLEUEVrJY1O5yovmCTkk4jUtdkBKmSnfNl22bW5U9BarbPGFnzVdLtvgu5mRTBQtvZ3rgkarWv-6jB6sXi7zMrPlk50kMZVi0xgNzb_2jccEOlQEwBxRWLbnm-hLjylyvWTAUIZjJxdbYNg9hfXmCTuu5OBT7ZbvXBFusX03tlMji8F_K3wmIaNuQuDEcuaH-oatnd5H5OMVri9zwRjzalqDFMs_kl_-&__tn__=-R
https://www.facebook.com/publicromanianperson/posts/887613941618152?__xts__[0]=68.ARCh8JpsR8pG_v8vxJgsNMzV-QJzl_91694CGchMsTtGtx_kJIMinod_fTa2KPXkNj_Awl-jdRwP1SvR_swr4qEhQ8QJrDIXdM_uGM61Ozaz4-K80c9WnxEblaxNv2MqZPOCA9-eerZHi0cY0QExMVLw3zRvFE9tka6DfBH_qmnceqOi05tUub-gX1xVhZoQ2512OIkPxowWtUIpN9GiTYjFITrUZuFM-kQouYYCEoErrrNWy2RD-2ryev2QK_ZvBnpXrasBFaIexpKvKRwD0xddf1rhRyxPYumSPo-PCUfoG9iixBEzpZw4CWYHW2AT5U8Li7hfs7AAtk4lK0cV9iA&__tn__=-R

6 comentarii

  • ”Orașele nu sunt zone agricole” dar nici poligoane de incercare pentru tocarea banilor comunitătii pe tot felul de aberatii ce-i trec prin cap unui primar care se crede vătaf pe mosia lui. Să te lauzi că în fiecare an te-ai străduit să creezi condiții optime în piete, astfel încât producătorii din județ să aibă posibilitatea să-și vândă produsele în municipiu, înseamnă să ai tupeu nu glumă. Toată lumea vede în ce hal arată pietele din Bistrita, comparativ cu alte orase. Piata Decebal a fost închisă toată vara pentru renovare, dar fără a se face o modernizare a ei asa cum s-a promis în repetate rânduri. Dupa trei mandate de primar , Cretu se mândreste cu merele de plastic de pe Bd. Republicii pe care le numeste „niște simboluri în mărime 3000 la sută”. Parcă a uitat că tot el a fost cel care a umplut orasul cu struti de ghips, considerând ca acesta este „simbolul” Bistritei.

  • Au pus lacatul la piata ca sa mute fortat oamenii in targul de animale… se spune ca banii ajung la el indirect ca doar a fost concesionat targul de familia lui pe vreo 60 de ani

  • Ce-ai facut tu ma primar de 12 ani al orasului , pentru producătorii agricoli?
    Cati milimetri de drum agricol ai reabilitat ?
    Cati nanomilimetri de drum agricol ai asfaltat in cartiere ?
    Nu-ți este rusine sa vorbești de munca acestor oamenii cand tu, …: n-ai nici un merit !
    Pfui !!!

  • O facut premariul si inca foarte mult. O desfintat piata AGRO-ALIMENTARA (oborul) din Viisoara si o pus o bina de spectacole si o rebotezat locul in HEIDENFELD adica (taramul paganilor).Sfatos premariul zicea ca agricultura la B-ta nu mai este importanta ca mancam civilizat de la Lidl si Kaufland (cu euri) si ca acolo in piata el nu vrea sa mai vada cum tiganii bat caii inainte de vanzare. Ecologistii au cerut de multe ori prin petitii trimise CL reinfintarea acestui obor in SIGMIR, SARATA sau UNIREA. Nimeni nu a vrut sa auda acest lucru. Vom continua sa presam noua conducere a orasului dupa localele din 2020 dupa ce pesedeul dispare de pe scena politica locala. Asta este si pana atunci rabdare si sa va ganditi bine cand puneti stampila.

  • Draga PAUL. Tin sa te informez cu mare precizie la ceea ce zici tu ca este putin gresit. Circul de 16 ani in Germania zona KOLN- LEVERKUSEN unde am o fata , ginere si nepoata. Am facut de multe ori turul localitatilor respective, am trecut si in OLANDA ca este la doi pasi si sa vezi acolo la nemti ce zone agricole extinse cu vaci de lapte, capre, cai la doi pasi de blocuri si de centre urbane cu mare densitate de oameni. Sa vezi acolo oboare unde sunt prezentate animalele vii si cum nemtii se duc vineri, sambata dupa cas,lapte, carne si le ridica din zecile de micro-magazine particulare aflate in incinta fermelor. Despre ce vorbim ? La noi idiotii din administratie cred ca B-ta a intrecut KOLNUL la toate capitolele si nu ne trebuie agricultura si nici comert cu amanuntul de animale,furaje etc. Este considerata o rusine, inapoiere de catre acesti impostori numiti edili sa faci agricultura in vecinatatea burgului. Nu toti au chef sa pape la KFC si unii isi doresc produse traditionale pt ca sunt si la moda si sunt sanatoase cu mult fata de ceea ce gasim vidat la raft.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS